Marion Maxwell
A Skót Sütemények Kis könyve
Kiadta a "The Appletree Press Ltd.",
1996
Észak Amerikában megállapodás alapján kiadta a "Pelican Publishing
Company, Inc." , 1997
Copyright © 1996
ISBN 1-56554-290-8
Nyomtatva az Egyesült Arab Emírségekben (UAE)
Kiadta a Pelican Publishing Company, Inc.
1101 Monroe Street,
Gretna, Louisiana 70053
|
|
|
Néhány szó a könyvről :
A Little Book of Scottish Baking
Ez a kicsiny könyv a skót süteménykészítés változatosságának
és
gazdagságának bemutatását tűzte ki céljául: olyanokét, mint amilyenek
az egyszerű
kovásztalan zabkenyér, a lángos, a pogácsa, és a zabkeksz; vagy a
kifinomult édességeket, melyeket az ősi edinburgh-i Baxterek
együttműködése hozott létre; a tizenkilencedik században az Orkney-k
zabos, gyömbéres kenyerét és a glasgow-i teázókban felszolgált
csodálatos kenyérféleségeket, süteményeket. Jóval a pékségek
késztermékeit a vásárlókhoz közvetlenül kiszállító piaci
talicskák,
triciklik és kocsik megjelenése után, az otthoni sütés szeretete,
népszerűsége még mindig töretlen. Itt e kis könyvben van ötlet
elégséges, ha szeretne egy kis csipegetnivaló apróságot készíteni, egy
csészényi, délutáni futtában elfogyasztott frissítő tea mellé.
Index
Aberdeen Crullas 8 - Aberdeen-i Apró Sütemény
(kb. olyan, mint a nagyink csörögéje)
Almond Flory 19 - Mandulás Rácsos
Apple Tart, Lila's 39 - Lila Almás Omlós Kosárkái
Bannock, Selkirk 51 - Selkirk Gyümülcskenyér
Bannock, Wheaten 23 - Szódás Búza Cipó
Bannocks 7 - Cipók
Bannocks, Barley 35 - Árpacipó
Baps 32 - Bucik
Barley Bannocks 35 - Árpacipó
Black Bun 11 - Bőséges, Sötét Színű Gyümölcskenyér
Boiled Fruit Cake 56 - Gyümölcskenyér, Főtt Gyümölcsökkel
Broonie 27 - Gyömbéres Kenyér
Buttermilk Scones 24 - Írós
Kocka, Pogácsa
Buttery Rowies 4 - Vajas Leveles Zsemle
Cheese and Herb Scones, Savoury 24
- Sajtos Fűszeres Kocka, Pogácsa
Chocolate Whisky Cake 44 - Csokis Whiskys Sütemény
Country Rhubarb Cake 48 - Falusi Rebarbarás
Sütemény
Currant Squares 16 - Mazsolás Kocka
Dundee Cake 43 - Dundee Sütemény
Featherlight Sponge Cake 59 - Pihekönnyű Piskóta
Flakemeal Crunchies 15 - Ropogós Zabpehely Keksz
Fruit Cake, Boiled 56 - Gyümölcskenyér, Főtt Gyümölcsökkel
Lila's Apple Tart 39 - Lila Almás Omlós Kosárkái
Oatcakes 7 - Zabkeksz, Lepény
Pancakes, Scottish 47 - Skót Palacsinta
Parlies 40 - Régivágású Skót Sütemény
Rhubarb Cake, Country 48 - Falusi Rebarbarás
Sütemény
Sair Heidies 52 - Kopasz Fejek - Csészés Sütemény (Skót Cupcake változat)
Savoury Cheese and Herb Scones 24
- Ínyenc, Sajtos, Fűszeres Kocka
Scones, Buttermilk 24 - Irós Kocka, Pogácsa
Scones, Savoury Cheese and Herb 24
- Ínyenc, Sajtos, Fűszeres Kocka
Scottish Pancakes 47 - Skót Palacsinta
Scottish Snowballs 55 - Skót Hógolyó (Kókuszos Gombóc)
Scripture Cake 28 - Szentírás Sütemény
Seed Cake 36 - Magvas Sütemény
Selkirk Bannock 51 - Selkirk
Gyümülcskenyér
Shortbread 12 - Omlós Teasütemény
Snowballs, Scottish 55 - Skót Hógolyó (Kókuszos Gombóc)
Sponge Cake, Featherlight 59 - Pihekönnyű
Piskóta
Tattie Scones 31 - Burgonyás Kocka
Tea Brack, Whisky 20 - Whiskys, Teás Sütemény
Wheaten Bannock 23 - Szódás
Búza Cipó
Whisky Cake, Chocolate 44 - Csokis
Whiskys Sütemény
Whisky Tea Brack 20 - Whiskys,
Teás Sütemény
Néhány igazán
finom recept a könyvből
OATCAKES
- Zabkeksz, lepény
Az egyik legrégebbi őshonos terményünkből készített
kovásztalan zablepényünket, vagy zabkekszünket egy felforrósított
tűzhelykövön, vagy vastagfalú serpenyőben , sütőlapon sütötték meg,
majd egy
erre a célra használt fából készült speciális
kereten ("banna rack"-en) szárították meg a tűz közelében.
Hozzávalók:
- 25 gr / 1 oz sima fehét liszt
- csipetnyi só
- csipetnyi szódabikarbóna
- 110 gr / 4 oz közepes szemméretű zabpehely
- 25 gr / 1 oz vaj, margarin,vagy szalonnazsír
- 1/4 csészényi forró víz
4 személyre
Szitálja a lisztet, sót, és a szódabikarbónát a zabpehelyhez. Olvassza
meg a vajat, margarint vagy a szalonnazsírt a forró vízbe, majd keverje
össze a száraz alapanyagokkal. Keverje össze a keveréket, amig egy
rugalmas masszát nem kap (előfordulhat, hogy ehhez kell hozzá még egy
kevés extra vízmennyiség). Öntse ki a masszát egy olyan felületre,
amire előtte egy nagy adag száraz zabpelyhet terített el. Szórjon a
massza tetejére is jócskán belőle. Lapítsa el a tésztát, és nyújtsa ki,
amíg kb. 1/2 cm - 1/4 inch vastag kerek lapot kap, egy megfelelő méretű
lapos tányért fölé helyezve, szép kerek formára vághatjuk. Ha kész van
a forma, megszórhatjuk még zabpehellyel, hogy mindenütt egyforma
vastagságban legyen rajta. Nyomkodja bele a teljes felületén.
Vágja négy egyforma darabra, mielőtt vagy egy vastagfalú serpenyőben,
vagy sütőben megsütné.
A serpenyős, sütőlapos módszer
esetén: Tegye
a zabkekszeket egy felforrósított sütőlapra, kontaktgrillre, vagy egy
vastagfalú serpenyőbe, amit közepes tűz fölé rakott. Süsse, amíg
kiszáradnak és kezdenek felpöndörödni. Ekkor tegye egy közepes
hőmérsékletű grill alá, hogy a kekszek, lepények teteje is megsüljön.
Sütős módszer: Süsse 4-es fokozaton, 180°C-os, 350°F-os sütőbe, kb. 20-30 percig, vagy amíg ki nem szárad és megsül.
ABERDEEN-i
CRULLAS
Ezek a finom
cukros fonatok alapvetően az Aberdeen-i cukrász tradiciókkal hozhatók
összefüggésbe. Maga a név valószínűleg a kelta "kril" szóból ered, ami
apró süteményt, vagy lepénykenyeret jelent. Lehet valami
kapcsolat a mai Hollandiával is: a "krullen" szó fürtöt, csigát jelent,
és a régi időkben a dán halpácolók is gyakorta kerültek kapcsolatba
Skócia északkeleti vidékein élőkkel.
Hozzávalók
- 225 gr / 8 oz self-raising
flour (sütőporos liszt)
- csipetnyi só
- 1/2 teáskanálnyi őrölt gyömbér vagy szerecsendió
- 50 gr / 2 oz vaj
- 50 gr / 2 oz finom, aprószemcsés cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanálnyi író (vagy görög stílusú joghurt)
- növényi olaj a sütéshez
- porcukor
12 adaghoz
Szitálja a lisztet a sóval és a fűszerekkel egy tálba. Egy másik
tálban keverje krémesre a vajat és a cukrot. Keverje bele a tojást egy
kevéske liszttel, hogy a tojás ne ugorjon össze. Keverje hozzá a
maradék lisztet, és annyi írót, hogy egy elég sűrű tészta legyen
belőle. Nyújtsa ki egy kb. 30 cm-es (12 inches) négyzetté, amit vágjon
fel 12 egyforma darabra, kb. 10 cm x 7,5 cm-es méretre (4 inch x 3
inch). Mindegyiket vágja be hosszában 3 egyforma csíkra, de ne vágja
teljesen végig, és hagyjon egy centis részt a tetején. Fonja meg a
tésztát, hogy kialakuljanak a fonatok (crullák) úgy, hogy a külső
szalagokat mindig hajtsa át a középsőn. Amikor a végére ér a fonásnak,
nyomja össze a végeket, hogy lezárja a fonatot. Süsse forró olajban,
amíg a aranyszínű nem lesz. Csepegtesse le és tegye konyhai
papírtörlőre, hogy leitassa róla a felesleges olajat. Szórja meg finom
kristálycukorral, vagy porcukorral. Kínálhatja azon nyomban forrón, de
akár hidegen is.
Mi is az a Self-Rising Flour - "magától megkelő liszt" - azaz sütőporos liszt?
A
"Magától Megkelő Liszt" egy sima fehér liszt keveréke, melyhez sütőport
és sót adnak. Nagy a valószínűsége, hogy a spájzában már Önnél is
megtalálhatóak ezek a hozzávalók. A keveréket, amely általában egy
csészényi sima fehér lisztet, másfél teáskanál sütőport és 1/4
teáskanál finom szemcsés, jó minőségű sót tartalmaz, Ön is könnyedén
összeállíthatja.
https://www.thekitchn.com/how-to-make-self-rising-flour-232729
Hány ml van egy csészében?
Ahhoz,
hogy tudjuk, vajon mennyi ml van a receptünkben használt csészénkben,
először is tudnunk kell, hogy az a bizonyos csésze honnan is származik!
Az USA-ban használt csésze, mint mértékegység, 236,59 ml-t tartalmaz.
Összehasonlításképpen a régi birodalmi angol csésze (a legtöbb 1970
előtt keletkezett receptben így találkozhatunk vele) 284,13 ml-nek
felel meg. A metrikus csésze, melyre a Brit Nemzetközösségben írodott,
és a modern angol receptekben hivatkoznak, 250 ml-nek felel meg. Az
alábbi linken találhat egy táblázatot is, amivel könnyedén átválthatja
oda-vissza ezeket az értékeket - 1 csésze, 1/2 csésze, 1/3 csésze és
1/4 csésze esetében.
https://www.thecalculatorsite.com/cooking/cups-ml.php
A
cupcake (tükörfordításban: csészetorta; másként: tortácska, mini torta)
kis, egy adagos, muffinhoz hasonló sütemény, amit vékony papír- vagy
alumíniumformában lehet kisütni. Akárcsak a rendes tortáknál, a
krémbevonat, cukormáz és más tortadekorációk, mint például a
cukordíszek itt is felhasználhatók.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cupcake
Ezt az oldalt angol nyelven is olvashatja, csak nyomja meg ezt a zöld nyilat
The English version is at the "green arrow". Just click on it!
.
2020.05.16.
Segítségre van szüksége? Nem kerül semmibe - Need help? (It's free and
easy!)
Írjon - Email me : flashfy@cookbook.hu
Van saját receptje, amit megosztana velem, és esetleg ezeken az oldalakon? -
If you like to share your recipes with me, or at this site?
Írjon - Email me : recipe@cookbook.hu