Marion Maxwell
 A Skót Sütemények Kis könyve

Kiadta a "The Appletree Press Ltd.", 1996
Észak Amerikában megállapodás alapján kiadta a "Pelican Publishing Company, Inc." , 1997
Copyright © 1996

ISBN 1-56554-290-8
Nyomtatva az Egyesült Arab Emírségekben (UAE)

Kiadta a Pelican Publishing Company, Inc.
1101 Monroe Street, Gretna, Louisiana 70053
Book Cover Tassel
    


Néhány szó a könyvről :
A Little Book of Scottish Baking

A Skót Sütemények Kis könyve

Ez a kicsiny könyv a skót süteménykészítés változatosságának és gazdagságának bemutatását tűzte ki céljául: olyanokét, mint amilyenek az egyszerű kovásztalan zabkenyér, a lángos, a pogácsa, és a zabkeksz; vagy a kifinomult édességeket, melyeket az ősi edinburgh-i Baxterek együttműködése hozott létre; a tizenkilencedik században az Orkney-k zabos, gyömbéres kenyerét és a glasgow-i teázókban felszolgált csodálatos kenyérféleségeket, süteményeket. Jóval a pékségek késztermékeit a vásárlókhoz közvetlenül kiszállító piaci talicskák, triciklik és kocsik megjelenése után, az otthoni sütés szeretete, népszerűsége még mindig töretlen. Itt e kis könyvben van ötlet elégséges, ha szeretne egy kis csipegetnivaló apróságot készíteni, egy csészényi, délutáni futtában elfogyasztott frissítő tea mellé.
 

Index
Aberdeen Crullas 8 - Aberdeen-i Apró Sütemény (kb. olyan, mint a nagyink csörögéje)
Almond Flory 19 - Mandulás Rácsos
Apple Tart, Lila's 39 - Lila Almás Omlós Kosárkái
Bannock, Selkirk 51 - Selkirk Gyümülcskenyér
Bannock, Wheaten 23 - Szódás Búza Cipó
Bannocks 7 - Cipók
Bannocks, Barley 35 - Árpacipó
Baps 32 - Bucik
Barley Bannocks 35 - Árpacipó
Black Bun 11 - Bőséges, Sötét Színű Gyümölcskenyér
Boiled Fruit Cake 56 - Gyümölcskenyér,  Főtt  Gyümölcsökkel
Broonie 27 - Gyömbéres Kenyér
Buttermilk Scones 24 - Írós Kocka, Pogácsa
Buttery Rowies 4 - Vajas Leveles Zsemle
Cheese and Herb Scones, Savoury 24 - Sajtos Fűszeres Kocka, Pogácsa
Chocolate Whisky Cake 44 - Csokis Whiskys Sütemény
Country Rhubarb Cake 48 - Falusi Rebarbarás Sütemény
Currant Squares 16 - Mazsolás Kocka
Dundee Cake 43 - Dundee Sütemény
Featherlight Sponge Cake 59 - Pihekönnyű Piskóta
Flakemeal Crunchies 15 - Ropogós Zabpehely Keksz
Fruit Cake, Boiled 56 - Gyümölcskenyér,  Főtt  Gyümölcsökkel
Lila's Apple Tart 39 - Lila Almás Omlós Kosárkái
Oatcakes 7 - Zabkeksz, Lepény
Pancakes, Scottish 47 - Skót Palacsinta
Parlies 40 - Régivágású Skót Sütemény
Rhubarb Cake, Country 48 - Falusi Rebarbarás Sütemény
Sair Heidies 52 - Kopasz Fejek - Csészés Sütemény (Skót Cupcake változat)
Savoury Cheese and Herb Scones 24 - Ínyenc, Sajtos, Fűszeres Kocka
Scones, Buttermilk 24 - Irós Kocka, Pogácsa
Scones, Savoury Cheese and Herb 24 - Ínyenc, Sajtos, Fűszeres Kocka
Scottish Pancakes 47 - Skót Palacsinta
Scottish Snowballs 55 - Skót Hógolyó (Kókuszos Gombóc)
Scripture Cake 28 - Szentírás Sütemény
Seed Cake 36 - Magvas Sütemény
Selkirk Bannock 51 - Selkirk Gyümülcskenyér
Shortbread 12 - Omlós Teasütemény
Snowballs, Scottish 55 - Skót Hógolyó (Kókuszos Gombóc)
Sponge Cake, Featherlight 59 - Pihekönnyű Piskóta
Tattie Scones 31 - Burgonyás Kocka
Tea Brack, Whisky 20 - Whiskys, Teás Sütemény
Wheaten Bannock 23 - Szódás Búza Cipó
Whisky Cake, Chocolate 44 - Csokis Whiskys Sütemény
Whisky Tea Brack 20 - Whiskys, Teás Sütemény




Néhány igazán finom recept a könyvből


Nyitokep

OATCAKES - Zabkeksz, lepény

Az egyik legrégebbi őshonos terményünkből készített kovásztalan zablepényünket, vagy zabkekszünket egy felforrósított tűzhelykövön, vagy vastagfalú serpenyőben , sütőlapon sütötték meg, majd egy erre a célra használt fából készült speciális kereten ("banna rack"-en) szárították meg a tűz közelében.

Hozzávalók:

4 személyre


Szitálja a lisztet, sót, és a szódabikarbónát a zabpehelyhez. Olvassza meg a vajat, margarint vagy a szalonnazsírt a forró vízbe, majd keverje össze a száraz alapanyagokkal. Keverje össze a keveréket, amig egy rugalmas masszát nem kap (előfordulhat, hogy ehhez kell hozzá még egy kevés extra vízmennyiség). Öntse ki a masszát egy olyan felületre, amire előtte egy nagy adag száraz zabpelyhet terített el. Szórjon a massza tetejére is jócskán belőle. Lapítsa el a tésztát, és nyújtsa ki, amíg kb. 1/2 cm - 1/4 inch vastag kerek lapot kap, egy megfelelő méretű lapos tányért fölé helyezve, szép kerek formára vághatjuk. Ha kész van a forma, megszórhatjuk még zabpehellyel, hogy mindenütt egyforma vastagságban legyen rajta. Nyomkodja  bele a teljes felületén. Vágja négy egyforma darabra, mielőtt vagy egy vastagfalú serpenyőben, vagy sütőben megsütné.

A serpenyős, sütőlapos módszer esetén: Tegye a zabkekszeket egy felforrósított sütőlapra, kontaktgrillre, vagy egy vastagfalú serpenyőbe, amit közepes tűz fölé rakott. Süsse, amíg kiszáradnak és kezdenek felpöndörödni. Ekkor tegye egy közepes hőmérsékletű grill alá, hogy a kekszek, lepények teteje is megsüljön.

Sütős módszer:
Süsse 4-es fokozaton, 180°C-os, 350°F-os sütőbe, kb. 20-30 percig, vagy amíg ki nem szárad és megsül.



Oatcakes


ABERDEEN-i CRULLAS

Ezek a finom cukros fonatok alapvetően az Aberdeen-i cukrász tradiciókkal hozhatók összefüggésbe. Maga a név valószínűleg a kelta "kril" szóból ered, ami apró süteményt, vagy lepénykenyeret jelent.  Lehet valami kapcsolat a mai Hollandiával is: a "krullen" szó fürtöt, csigát jelent, és a régi időkben a dán halpácolók is gyakorta kerültek kapcsolatba Skócia északkeleti vidékein élőkkel.

Hozzávalók


12 adaghoz

Szitálja a lisztet a sóval és a fűszerekkel egy tálba. Egy másik tálban keverje krémesre a vajat és a cukrot. Keverje bele a tojást egy kevéske liszttel, hogy a tojás ne ugorjon össze. Keverje hozzá a maradék lisztet, és annyi írót, hogy egy elég sűrű tészta legyen belőle. Nyújtsa ki egy kb. 30 cm-es (12 inches) négyzetté, amit vágjon fel 12 egyforma darabra, kb. 10 cm x 7,5 cm-es méretre (4 inch x 3 inch). Mindegyiket vágja be hosszában 3 egyforma csíkra, de ne vágja teljesen végig, és hagyjon egy centis részt a tetején. Fonja meg a tésztát, hogy kialakuljanak a fonatok (crullák) úgy, hogy a külső szalagokat mindig hajtsa át a középsőn. Amikor a végére ér a fonásnak, nyomja össze a végeket, hogy lezárja a fonatot. Süsse forró olajban, amíg a aranyszínű nem lesz. Csepegtesse le és tegye konyhai papírtörlőre, hogy leitassa róla a felesleges olajat. Szórja meg finom kristálycukorral, vagy porcukorral. Kínálhatja azon nyomban forrón, de akár hidegen is.


ABERDEEN CRULLAS


Mi is az a Self-Rising Flour - "magától megkelő liszt" - azaz sütőporos liszt?
A "Magától Megkelő Liszt" egy sima fehér liszt keveréke, melyhez sütőport és sót adnak. Nagy a valószínűsége, hogy a spájzában már Önnél is megtalálhatóak ezek a hozzávalók. A keveréket, amely általában egy csészényi sima fehér lisztet, másfél teáskanál sütőport és 1/4 teáskanál finom szemcsés, jó minőségű sót tartalmaz, Ön is könnyedén összeállíthatja.
 https://www.thekitchn.com/how-to-make-self-rising-flour-232729

Hány ml van egy csészében?
Ahhoz, hogy tudjuk, vajon mennyi ml van a receptünkben használt csészénkben, először is tudnunk kell, hogy az a bizonyos csésze honnan is származik! Az USA-ban használt csésze, mint mértékegység, 236,59 ml-t tartalmaz. Összehasonlításképpen a régi birodalmi angol csésze (a legtöbb 1970 előtt keletkezett receptben így találkozhatunk vele) 284,13 ml-nek felel meg. A metrikus csésze, melyre a Brit Nemzetközösségben írodott, és a modern angol receptekben hivatkoznak, 250 ml-nek felel meg. Az alábbi linken találhat egy táblázatot is, amivel könnyedén átválthatja oda-vissza ezeket az értékeket - 1 csésze, 1/2 csésze, 1/3 csésze és 1/4 csésze esetében.
https://www.thecalculatorsite.com/cooking/cups-ml.php

A cupcake (tükörfordításban: csészetorta; másként: tortácska, mini torta) kis, egy adagos, muffinhoz hasonló sütemény, amit vékony papír- vagy alumíniumformában lehet kisütni. Akárcsak a rendes tortáknál, a krémbevonat, cukormáz és más tortadekorációk, mint például a cukordíszek itt is felhasználhatók.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cupcake


Ezt az oldalt angol nyelven is olvashatja, csak nyomja meg ezt a zöld nyilat
The English version is at the "green arrow". Just click on it!
.

2020.05.16.

Segítségre van szüksége? Nem kerül semmibe - Need help? (It's free and easy!)
Írjon - Email me : flashfy@cookbook.hu

Van  saját receptje, amit megosztana velem, és esetleg ezeken az oldalakon? -
If you like to share your recipes with me, or at this site?
Írjon - Email me : recipe@cookbook.hu