Vízvári Mariska
 A család szakácskönyve

Copyright © Vízvári Mariska jogutódjai, 1997
Kiadja a Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2004
7630 Pécs, Alkotás u. 3.
Telefon: (72) 777-000
Fax: (72) 777-111
www.alexandra.hu
e-mail: online@alexandra.hu
Felelős kiadó a kft. ügyvezető igazgatója
A borítót Müller Péter tervezte
Tördelte Bocz József
Nyomta a Szekszárdi Nyomda Kft.
Felelős vezető Vadász József igazgató
Megjelent 32,50 (A/5) ív terjedelemben
ISBN 963 368 943 0

    


Néhány szó a könyvről :
Előszó

Milyen legyen a jó gazdasszony? — kérdezik tőlem. Nehéz kérdés ez nagyon; erről bajos disszertációt írni. Ez csak úgy „jön". Már akinek. Akinek viszont nem „jön", annak hiába magyarázzák! Aki jó gazdasszonynak születik, az éppen úgy van a háztartás vezetésével, mint a pacsirta az énekléssel. Tudja, anélkül hogy tanulná. Aki pedig nem született rá, azt éppen olyan hiábavaló tanítani erre, mint a ludat a trillázásra. És ne nevessenek ki a hasonlatér! Mert a jó gazdasszonynak igenis olyannak kell lenni, mint a pacsirtának. Koránkelőnek, frissnek, ébernek és mindenekfelett vidámnak, zengő, dalos szavúnak.
Lehet elképzelni valami szörnyűbbet, senyvesztőbbet, elsavanyítóbbat, mint azt az asszonyt, aki mindig panaszkodik? Hol a drágaságra, hol a sok munkára, hol a sok gondjára, hol az egészségére, amit a háztartás vezetése tönkretesz! Egy-egy nap végén úgy érzi a család, hogy őt ette meg vacsorára — ami bizony megfekszi a jobbízlésű ember gyomrát.
Hiszen kifordul az asztalnál ülő családtagok szájából még a legjobb ízű falat is, mikor állandóan azt hallja, hogy milyen drágaság van a vásárcsarnokokban, és hogy mennyit kellett alkudni, míg tíz forintot le lehetett csípni az árból, és hogy mégis mennyi a deficit.
Mikor egy csésze feketekávé mellett, étkezés után — ahelyett, hogy vidám vagy érdekes témákkal igyekeznék kiverni hozzátartozói fejéből a hétköznapi szürke, kellemetlen eseményeket — azzal üdíti őket desszertképpen, hogy mennyit dolgozott, mennyit mérgelődött és hogy mindez mennyit árt neki?
Van, aki minden felvarrandó gombért, kimosandó kesztyűért, vagy a családtagokhoz váratlanul érkező vendégek kiszolgálásáért mártírnak játssza magát.
Ezek a nők utáltatják meg családjukkal az otthont és kergetik el őket belőle. Nincs szörnyűbb átok, mint a mosolytalan, rideg otthon.
Tudok egy esetet, mikor egy igazán jóravaló ember, aki imádta a családját, akkor kapta meg az impulzust, hogy elváljon a feleségétől, és egy másik asszonyt vegyen el, amikor ez magától észrevette, hogy leszakadt a férfi télikabátjának akasztója, és mosolyogva varrta fel.
És a legfőbb átok: a „pedáns" háziasszony! Juj!
Aki nem engedi, hogy a padlóra lépjenek, hanem úgy kell egyik szőnyegről a másikra ugrálni, mint a békának, aki elsápad, ha valaki közelről néz ki az ablakon, mert a lehelete meglátszik az üvegen, aki magába roskadtan, mint Niobé, néz az abroszra ejtett foltra! Hát nem szörnyű dolgok ezek, kérem? Hát jó gazdasszonyok ezek? Akik megutáltatják az emberrel az otthont, az ételt, az italt, a rendet, a tisztaságot, a takarékosságot és mindazokat az erényeket, amikkel egy jó gazdasszonynak bírni kell?!
Nem, könyörgöm, nem!
A jó gazdasszony az, aki tiszta, rendes otthont; jó konyhát; pontos, rendes kiszolgálást; jó beosztást; meleg szíveslátást biztosít a családjának és a barátainak, mosolygó arccal, megmutatva, hogy neki magának öröm, ha mindazt adhatja.
Hogy mindez hogy készül, mint készül — okoz-e gondot, fáradságot: az kulisszatitka minden jó gazdasszonynak, ami, ha kitudódik, elvész az illúzió! Pedig, tessék elhinni, a háztartásban éppen úgy, mint a színpadon, nagyon fontos, hogy sértetlenül megőrizzük az illúziót!
                                                                   Vízvári Mariska
 

Betűrendes Tárgymutató


LEVESEK

Aprólékleves 7
Aprólékleves sertéshúsból 7
Árvaleves 8
Áttört bableves 8
Bableves 8
Bárányfejbecsinált 31
Barna leves 9
Barnított zöldségleves 9
Becsinált karfiolleves 10
Becsinált leves diétásan 10
Bodonyi leves 10
Borjúlábleves 11
Borleves 11
Bosporos 11
Bouillon (erőleves) babból 12
Burgonyaleves 12
Cakompakk leves 13
Darakockaleves 13
Egresleves 13
Engadinleves 14
Fehérboros halleves 14
Fokhagymaleves 14
Francia ököruszályleves 15
Francia tojásleves 15
Gombakrémleves 16
Gombaleves 15
Gulyásleves 16
Gyuszi-féle burgonyaleves 17
Halpüréleves 17
Hideg egresleves, 18
Hideg meggyleves 17 St. Julien-leves 29
Kaporleves 18
Karfiolleves 18
Karottaleves 18
Kassai burgonyaleves 19
Kaszásleves 19
Kelkáposztaleves 19
Kenyérleves 20
Kiskunsági rágóleves 20
Koldusleves 21
Köménymagleves 21
Lebbencsleves 21
Majoránnás burgonyaleves 21
Májpüréleves 22
Makarónileves 23
Malacaprólék-leves 22
Marhahúsleves 22
Miavai fehér leves 23
Minestrone 24
Orosz leves 24
Paradicsomleves 24
Pirított kappanaprólék-leves   25
Pirítottdara-leves 24
Raguleves 25
Rákleves 25
Rizsleves 26
Rovenskai leves 27
Savanykás rizsleves 27
Savanyú ikraleves 28
Savanyú pontyleves 27
Savanyú tojásleves 28
Sorrentói leves 28
Sóskaleves francia módra 29
Spárgaleves 29
Spenótleves 29
St. Hubert-leves 30
Suhantott leves 30
Székely leves 30
Tárkonyos borjú- vagy bárányfej becsinált    31
Tavaszi leves    31
Tejleves    32
Tojáskrémleves    32
Turbolyaleves    32
Tüdővagdalékleves    32
Újházy-leves    33
Velőleves    34
Vesevelőleves    34
Zellerpüréleves    34
Zöldbableves    34
Zöldborsóleves    35
Zöldborsópüré-leves    35
Zöldséges csirkeraguleves    35
Zöldségkrémleves    36
Zsolnai leves    36

LEVESBETÉTEK

Bechu    37
Besamel    37
Borsótészta    38
Csurgatott tészta    38
Dara    38
Daragaluska    38
Finommetélt és kockatészta    39
Gombás kockák    39
Májas rétes    39
Májgombóc    40
Májrizs    40
Reszelttészta    40
Tüdős táska    40
Verőcei májas fánk    41

MÁRTÁSOK

Almamártás    43
Aprólékmártás    43
Bearnaise mártás    43
Boros gombamártás    44
Cumberland-mártás    44
Egresmártás    45
Gombamártás    45
Hideg mártás    45
Hideg szardellamártás    45
Kapormártás    46
Kaprimártás    46
Ketchup    46
Lamballe mártás    47
Majonéz főtten    47
Majonéz nyersen    47
Majonéz    47
Mártás    48
Meggymártás    48
Meleg szardellamártás    48
Muszlinmártás    49
Paradicsommártás    49
Ribizlimártás    49
Sauce ivoire    49
Snidlingmártás    50
Sóskamártás    50
Tárkonymártás    50
Tartármártás    50
Tormamártás    50
Uborkamártás    51
Vöröshagymamártás    51
Zöld vajas mártás    51
Zsemlemártás    52

ELŐÉTELEK

        Hideg előételek
Aszpikos zöldségsaláta    53
Borjúmirigy tatár módon    54
Csirke aszpikban    54
Borjúvelő hidegen    54
Csirkezselé    55
Fagyasztott majonézes nyelv     55
Fagyasztott szardellás kappan    56
Formában fagyasztott kocsonya    56
Francia tojás    58
Gomba formájú töltött tojás    58
Hússaláta    58
Kaszinótojás    59
Kocsonya    59
Kocsonyázott csirke    60
Kocsonyázott fogoly    60
Kocsonyázott libamáj    61
Libakocsonya    62
Libamáj sütése    63
Libamáj    62
Libamájjal töltött tojás    62
Nyers töltött paradicsom    63
Orosz tojás    63
Pástétomban fagyasztott nyúlgerinc    64
Pikáns hústekercs    64
Roueni pulykamell    65

PÁSTÉTOMOK

Borjúhúspástétom    66
Hideg pástétom    66
Libamájpástétom    66
Libamájpástétom    67
Lúdtepertős pástétom    67
Makarónipástétom    68
Nyúlpástétom    68
Szardellás húspástétom    69
Vaddisznópástétom    69

SZENDVICSEK

Brit szendvics    70
Habos sonkás szendvics    70
Heringes alap    71
Libamáj alap    71
Májas szendvics    71
Paradicsomos alap     72
Sajtos alap     72
Sajtos szendvics     73
Salátás szendvics     73
Szardellakrém alap     72
Vadas szendvics     73

MELEG ELŐÉTELEK

Articsóka rántva     74
Articsóka töltve     74
Assiette á la kaci     74
Babkotlett     75
Bátaszéki rizs     75
Bechameles karfiol töltött tojással     75
Besameles lepény     76
Bodonyi mismás     76
Borban kirántott karfiol     76
Borjúhússzuflé     77
Borjúláb kirántva     77
Borjúmirigy szalonnával     77
Borjúmirigy villabella módon     78
Borjúnyelv á la pigalle     78
Borjúnyelv pikáns mártásban     78
Boulottes     79
Brabanti tojás     79
Bújtatott pörkölt     79
Burgonya chambord módra     80
Burgonyakrokett     80
Burgonyakosárkák alhambra módon     80
Burgonyaomlett     81
Burgonyapuding     81
Burgonyarolád     82
Burgonyasteak     82
Croute-mornay     82
Császár krokett     83
Csirkekrokett     83
Előétel kifliből     84
Előétel főtt marhahúsból     84
Fogolyhússal töltött lepény     84
Formában sült sonkás spagetti     85
Francia burgonya     85
Frittura italiana     85
Gnocchi alla romana     86
Gombafelfújt     86
Gombás rizspuding     86
Gombás spagetti     87
Gombával töltött paradicsom      88
Gratinírozott gomba     88
Húsos kocka     88
Húsos krumpligombóc     89
Húsos pánkó     89
Húsos pirított kocka     89
Húsos rolád     90
Húspuding     90
Hússal töltött vajaslepény     90
Káposztás palacsinta     91
Karfiol besamellel     91
Karfiolfilé     91
Karfiol libamájjal     91
Karfiolpuding     92
Kelbimbó     92
Kelbimbópuding     92
Kelkáposztás rizs     93
Kelvirág     93
Kelvirág vajmártásban     94
Kirántott ementáli sajt     94
Kirántott karalábé vagy zellerszeletek     94
Kirántott töltött tojás     95
Kirántott vargánya     95
Kolbász burokban     95
Kolbászpogácsa     96
Kolduskotlett     96
Kombinált étel     96
Libamáj á la luzette     96
Libamáj     97
Liptói burgonya     97
Ludaskása     97
Májas laska     98
Májas töltött tojás     98
Májhasé     99
Makaróni     99
Nyúlkrokett     99
Oeufs pochées á la polignac     100
Olasz bomba     100
Olasz rántotta     100
Olasz töltött tojás     101
Omlette aux fines herbes     101
Oxfordi tojáslepény     101
Palacsinta libamájkrémmel töltve     102
Paprikás palacsinta     102
Paradicsomos omlett     102
Pirított burgonyakrokett     103
Polenta     103
Pulykaaprólékos rizspuding     103
Quodlibet     104
Rakott burgonya     104
Rakott karalábé     105
Rakott kel     105
Rántott velős kenyérszeletek      105
Reimsi pulykamell     106
Rizibizi      106
Rizs     107
Rizskrokett     107
Rizses pörkölt     108
Sajtkrémes töltött tojás     108
Sajtos káposzta     108
Sajtos puding     109
Sajtos szuflé     109
Saldonette     109
Sonka á la bouffante     110
Sonkakrémmel töltött burgonya     110
Sonkás karfiol     110
Sonkás makarónipuding     111
Sonkás omlett     111
Sonkás rolád     111
Sonkával töltött sóskás rolád    112
Spárga     112
Spárga     113
Spenótlepény     113
Strassburgi töltött tojás     113
Sugo     114
Sült töltött paprika     114
Svéd tál      114
Szafaládés burgonyaszelet     115
Táncos gomba     115
Tavaszi puding     115
Tejfeles gombapaprikás     116
Tojás (angol királynő módra, 2 személyre)     116
Tojás (baronet módra)     116
Tojás (Capitol módon, 2 személyre)     117
Tojás (fiesolei módon)     117
Tojás hercegnő módon     117
Tojás (Julien módon)     118
Tojás (Márti módra, 6 személyre)     118
Tojás (Thallóczy módra)     119
Tojás (Vivienne módon)     119
Tök (előétel)     119
Tök (spárga módra)     120
Töltött burgonya     120
Töltött gomba     120
Töltött gomba     121
Töltött kovászos uborka     121
Töltött lángos     122
Töltött tojás     122
Töltött tojásgyümölcs     122
Tőtike     123
Vegetáriánus szelet     123
Velencei rizottó     124
Velő (albán módra)     124
Velő (Diderot módon, 4 személyre)     124
Velőpuding     125
Velős fánk     125
Velős omlett     126
Velős rétes     127
Virslifelfújt     127
Zöldbabpuding     127
Zöldséges rétes     128

HALAK, RÁKOK

Apró hal sülve     129
Áttört halszeletek     129
Csuka káposztával     129
Diós hal     130
Fagyasztott heringsaláta     130
Fogas angol módon     131
Fogas maeterlinck módon     131
Fogas spárgával     132
Gombás hal     132
Halászlé     132
Halfasírozott     133
Hal fehér mártással     133
Halkocsonya     133
Halkülönlegesség     134
Halmajonéz     134
Halpaprikás     134
Halpörkölt     135
Halpuding     135
Házi kaviár     135
Heringpüré     136
Heringsaláta     136
Hideg rántott hal pácolása     136
Káposztás hering     137
Kékre forrázott hal     137
Kocsonyázott ponty     137
Körített hering     138
Majonézes hal     138
Marinírozott olajos szardínia      139
Paradicsomos hal     139
Pikáns pontyszeletek     139
Ponty elzászi módra     140
Pontyikrás burgonyagombóc      140
Ponty normand módra     140
Ráchal tonhalból     141
Rácponty     141
Rántott olajos szardínia     141
Ruszli készítése     142
Savanyú ikraleves     142
Süllő bormártásban     142
Süllő matróz módon     142
Süllőszelet au gratin     143
Süllőtekercs gombával     143
Sült ikra     144
Szardellás hal     144
Szardínia készítése     144
Szegedi harcsaszelet     144
Tésztában sült szardínia     145
Töltött hal      145
Töltött ponty     145

RÁKOK

Hideg rákpástétom     146
Homar     146
Rákmajonéz     147
Rákmeridon     147
Rákpuding     147
Rákvaj     148
Sült rák zöldborsós rizzsel     148
Töltött rák bormártásban     149

HÚSOK

    Marhahúsok
Alföldi felsál     151
Angolos szeletek     151
Béarnaise bélszín     152
Beefsteak     152
Belga rolád     153
Bélszínfilé     153
Bélszín     153
Brassói tekercs     154
Burgundi vesepecsenye     154
Francia töltött felsál     155
Füstölt marhaszegy
vegyes körítéssel     155
Gombás, paradicsomos bélszín 155
Hamis beefsteak     156
Hideg ronacher-felsál     156
Magyar vesepecsenye     156
Majoránnás vetrece     157
Marhanyelv bordighera
mártással     157
Marhasült     158
Marosszéki tokány     158
Mustárban sült bélszín     158
Orosz felsál     159
Párolt felsál     159
Párolt főtt hús     159
Radnai pecsenye     159
Ramsztek     160
Szerb rostélyos     160
Töltött rostélyos     161
Töltött felsál     161
Töltött svéd felsál     162
Valódi angol beefsteak     162
Vesepecsenye fölszeletelve     162
Vesepecsenye     163
Vénasszony pecsenye     163
Zöldséges filé     163
Zöldséges marhanyelv     164
Zöldséges párolt felsál     164

BORJÚHÚSOK

Bécsi szelet     165
Bonne femme     165
Borjúbecsinált     165
Borjú     166
Borjúdió     166
Borjúfej vagy borjúláb á la vinaigrette     167
Borjúfilé     167
Borjúhús     168
Borjúhús pikáns mártásban     168
Borjúpaprikás     168
Borjúpecsenye savanykásan     168
Borjúpörkölt     169
Borjúszeletben sült sonka     169
Borjúszelet     170
Borjúszelet     170
Bretagne-i borjúcomb     171
Fricasszé     171
Hamilton-szeletek     171
Hideg borjúsült     172
Köményes borjúhús     172
Lerakott borjúszelet     172
Majoránnás borjúvese     173
Morzsában sült borjú- vagy sertésszelet     173
Paradicsomos borjúszelet     173
Párizsi szelet     174
Pármai borjúkotlett     174
Pirított máj     174
Savanyútüdő     175
Sült borjúdió vagy borjúcomb     175
Szardellás borjúhús     176
Töltött borjúcomb     176
Töltött borjústeak     176
Töltött borjúszelet     177
Töltött borjúszív     177
Tűzdelt borjúmáj     177
Vagdalt borjútüdő     178

SERTÉSHÚSOK

Bodonyi káposzta     178
Fatányéros     179
Füstölt disznónyelv tojással     179
Gombás szűzsült hálóban     179
Húskolbászkák     180
Káposztában főtt töltött paprika     180
Kirántott sertéskaraj      180
Köményes sertéscomb     181
Lerakott édeskáposzta     182
Lerakott hagymás szelet     182
Lucskos káposzta     183
Maradék pörköltek felhasználása     181
Nyári egytálétel     182
Pörkölt sertésaprólék     184
Rakott káposzta     184
Rakott vagdalt hús     185
Savanyú hagymás tokány     185
Savanyú sertésfej     186
Sertéskaraj     186
Sertéskaraj egybesülve     186
Sonka kenyérben sütve     187
Szafaládés pogácsák     187
Szalonnás sült     188
Töltött burgonya     188
Töltött káposzta     188
Töltött káposzta     190
Töltött kelkáposzta     190
Töltött szőlőlevél     190
Vagdalt hús     191
Vegyes rolád     191
Zöldséges sertésgulyás     192
Zöldséges sertéskaraj     192
Malac savanykásan     192
Ropogós kismalac     193
Töltött sült malac     193

BÁRÁNY ÉS ÜRÜ

Bárány frascati-mártással     194
Bárány     194
Birkapörkölt     195
Ír gulyás     195
Majoránnás bárány     196
Piláf     196
Töltött bárány     197
Tűzdelt ürücomb     198
Ürühús édeskáposztával, magyarosan     198
Zöldséges bárány     197

VAD ÉS SZÁRNYAS

Almával töltött fácán     199
Fácán gesztenyével töltve     200
Fogoly borban     200
Fogoly pikáns mártásban     201
Fogoly     200
Frissen sült nyúlgerinc     201
Hamis nyúlgerinc     202
Mustáros vaddisznó     204
Nyúl     202
Nyúlfilé     202
Nyúlmaradék felhasználása     203
Nyúlpástétom     203
Őzfilé     206
Őzgerinc kaprimártással     206
Pácolt vaddisznó     205
Spékelt nyúlfilé párolva     204
Szarvasszeletek     207
Vadasan készített hús     199
Vaddisznó főve     205
Vörösborban párolt nyúlgerinc 204

SZÁRNYASOK

Bőrében sült vagdalt libamell    215
Burgundi csirke     208
Csirke citromos mártásban     209
Csirke forrázva     209
Csirke pikáns mártással     210
Csirke     208
Csirkebecsinált     208
Csirkekrokett     209
Csirkepaprikás     210
Főtt tyúkhús zsírban átpirítva      207
Francia csirkeragu     210
Galambbecsinált     213
Kacsa savanyúkáposztával     214
Káposztás liba     215
Karfiolos csirke     210
Lerakott csirke     211
Libamájas gesztenyés pulyka      217
Paradicsomos csirke     211
Párizsi csirke     212
Pirított kacsaaprólék és máj     214
Pörkölt csirke     212
Pulykagalantin     217
Rizses csirke     212
Roueni kacsa     215
Tálban pirított csirke     213
Tejfeles galamb citromosan     213
Tejfeles pulykapecsenye     218
Töltött liba      216
Töltött libanyak     216
Tyúkhúskrokett     207

DISZNÓTOROS RECEPTEK

Abált szalonna     220
Füstölt disznósajt     220
Füstölt májas hurka     220
Házi szalámi     221
Kenőmájas     221
Kolbász készítése     222
Kolbász sütési módja     222
Kolduskása     223
Paprikás füstölt csemege szalonna     223
Rizses májas hurka     223
Sonkapác     224
Sonkafőzés     224
Véres hurka     224

FŐZELÉKEK, KÖRETEK

Burgonyafőzelék     226
Burgonyakása     232
Burgonyareszter     232
Búrizs     233
Cékla     233
Darasterc     233
Francia finom körítés     234
Galuska     234
Gombás rizs     234
Karalábéfőzelék     226
Karfiol     234
Kelbimbó tejfölösen     235
Kelkáposzta     227
Kovászos uborka     235
Lisztsterc     235
Makaróni     236
Mustáros uborka     236
Paprikás bab     236
Paprikás krumpli     236
Paradicsomos zöldbabfőzelék     227
Párolt gyümölcs     237
Párolt káposzta     237
Párolt karalábé     237
Párolt rizs     238
Párolt zöldborsó     238
Pirított burgonya     238
Pommes frites      238
Sajtos gombóc     239
Salátafőzelék     227
Sárgaborsófőzelék     228
Sárgarépa-főzelék     228
Savanyú fehérrépa-főzelék     228
Savanyúkáposzta-főzelék     229
Sólet magyarosan     229
Spárgafőzelék     229
Spenót     230
Szalonnás gombóc     239
Szárazbab- vagy lencsefőzelék     230
Tarhonya     239
Tökfőzelék     231
Zellerpüré     240
Zöldbabfőzelék     231
Zöldborsófőzelék     232
Zsírban sült burgonyaszelet     240
Zsírban sült főtt burgonya     240

SALÁTÁK

Burgonyasaláta     241
Babsaláta     241
Fejes saláta     241
Franciasaláta     242
Karfiolsaláta     242
Levesben főtt zöldségből saláta 242
Oroszsaláta     243
Olajos savanyú káposzta     243
Öntött vagy forrázott saláta     243
Paprikasaláta     243
Paradicsomsaláta     244
Reteksaláta     244
Spárgasaláta     244
Tejfeles citromos saláta     245
Tejfeles vegyes saláta     245
Uborkasaláta     245
Vegyes saláta     246
Vöröskáposzta-saláta     246
Zöldbabsaláta     246

TÉSZTÁK, ÉDESSÉGEK
FŐTT TÉSZTÁK

Barátfüle vagy lekváros derelye 248
Burgonyametélt     248
Darás tészta     248
Diós metélt     249
Finom szilvásgombóc     249
Juhtúrós tészta     249
Káposztás gombóc     250
Káposztás kocka     250
Mákos csík     250
Sajtos derelye     251
Sonkás kocka     251
Sztrapacska     252
Tejes metélt     252
Tésztagyúrás     247
Tojásos metélt     252
Töltött metélt     253
Túrós derelye     253
Túrós gombóc     253
Túrós metélt vagy csusza     253
Velős burgonyagombóc     254

ZSÍRBAN SÜLTEK

Burgonyás palacsinta     254
Csokoládés krumplifánk     255
Egérke     255
Fahéjas fánk     255
Fánk rétestésztából     256
Farsangi fánk     256
Forgácsfánk     256
Juhászderelye     257
Kenyérlángos     257
Kirántott mandulakolbász     257
Kirántott rizspogácsa     258
Krumplilángos     258
Palacsinta     258
Rántott zsemle     259
Szénaboglya     259
Talkedli      259
Tolófánk     260
Kelt tészták
Almás pite     260
Aranygaluska     260
Bukta     261
Burgonyás kalács     261
Csángó lepény     262
Darázsfészek     262
Diós kalács     263
Foszlós kalács     263
Gyors lepény     264
Herendi burgonyalepény     264
Hideg vízben kelt (kullogó) tészta     264
Káposztás pogácsa     265
Kenyér     265
Kifli     266
Kuglóf     266
Mákos kalács     267
Omlós diós tészta     267
Omlós kifli tojás nélkül     267
Pogácsa     268
Sárosi tészta     268
Sós kifli szirike módra     268
Tepertős pogácsa     268
Töltött lepény     270
Torockói ünnepi kalács     269
Váraljai kockás
lepény     270

RÉTES

Rétestészta     270
Rétestészta széle     271
Almás, cseresznyés, meggyes, szőlős rétes     271
Darás rétes     272
Mákos rétes     272
Túrós rétes     272
Mézes tészták
Mézescsók     273
Mézescsók     273
Mézeskalács     273
Mézespogácsa     274

TEASÜTEMÉNYEK

Ánizsos perecek     274
Angol bisquit     274
Aprósütemény     274
Datolyás csók     275
Diós ropogós     275
Gyümölcskenyér     275
Juhtúrós keksz     276
Keksz     276
Kókuszcsókok     276
Linzi csókocskák     277
Sós teasütemény     277

VEGYES TÉSZTÁK, ÉDESSÉGEK

Alma estélyi ruhában     278
Babapapi     278
Babybukta     278
Barna tészta     278
Bordás sütemény     279
Bözsi tészta     279
Chalettes     279
Cimetes (fahéjas) sütemény     279
Citromkrémes kakaós tészta     280
Csacsi füle     280
Csodakifli     280
Diós kocka     280
Diós lepény     281
Diós pite     281
Diós rudak     281
Dóra szeletek     282
Édes zabpehely     282
Edit sütemény     282
Epres sütemény     282
Estike     283
Finom görhe     283
Flapperettes     283
Fráter gombóc     284
Gesztenye á la yoyo     284
Gesztenyés kifli     284
Habos almás szeletek     284
Habos cső     285
Habos lepény     285
Habtölcsérek     285
Hájas tészta     286
Hamis hájas tészta     286
Hidacskák     287
Hoffmann lepény     287
Huncutka     287
Huszárcsók     288
Ilona sütemény     288
Ischli fánk     288
Ityuska piskóta (habos)     288
Izabella sütemény     289
Karamelles keksz     289
Képviselőfánk     289
Kétszersült     290
Kolduslepény     290
Könnyű kétszersült     291
Korona lepény     290
Kossuth-kifli     290
Krémes galuska     290
Krémes lepény     291
Kukoricamálé     291
Leveles, vajas- és hájas tészta      292
Linzi sütemény     292
Majnai karikák     292
Malakoff     293
Mandulás rudak     294
Mandulás szeletek      293
Mandulás vagy mogyorós kifli      293
Manon szeletek     294
Marika sütemény     294
Mátra szelet     295
Meggyes lepény     295
Mogyorókenyér     295
Mogyorópirula     295
Mogyorós kétszersült     296
Nőszeszély     296
Nürnbergi fűszeres lepénykék     296
Olajos almás pite     297
Olcsó keksz     297
Omlós krémes     297
Omlós vajas pogácsa     298
Omlós vajas tészta     298
Örmény palacsinta     298
Orosz pite     298
Pátriaszelet     299
Piskótarakás     299
Piti süti     300
Plum-cakes (mazsolás sütemény)     300
Püspökkenyér tojás nélkül     300
Salzburgi galuska     300
Spongyatészta     301
Stíriai metélt     301
Strega     307
Stuttgarti almás pite     302
Szalonspitz     307
Szerelmeslevél     302
Tarka tészta     302
Tejfölös béles     303
Tejfölös pite     303
Terézia-kifli     303
Tescheni karika     303
Tiroli rétes     303
Török palacsinta     305
Tosca     304
Tündércsók     308
Túrós kifli     304
Túrós lepény     304
Túrós pampuska     305
Túrós pogácsa     305
Váci szelet     306
Vaníliás kifli     306
Vaníliás szeletek     306
Víg özvegy     306
Vizes piskóta     307
Különleges édességek
Ananász krémszelet     308
Bonbonos krémes nougat     308
Cukrozott aszalt szilva     308
Csokoládékorongok     309
Csokoládészelet     309
Csokoládé szalámi     309
Fatörzs     310
Flipottes     310
Grillázs     310
Grillázscukor     311
Meggyes gömbök     311
Ördögpirulák     311
Párolt gesztenye     311
Pirítottmogyoró-mignon     312

PUDINGOK

Aszaltgyümölcs-puding     312
Égő tarka puding     313
Piskótapuding     313
Plumpuding     313
Rádió puding     314
Felfújtak
Almafelfújt     314
Bácskai habfelfújt     314
Karamellfelfújt     315
Citromfelfújt     315
Diófelfújt     315
Fehér felfújt     315
Habkoch     315
Jamaika felfújt     316
Mandulafelfújt     316
Narancsfelfújt     317
Rizsfelfújt     317
Zsemlekoch     317

TORTÁK

Alap torta     318
Arabella torta     318
Aranka torta     318
Bohém torta     319
Borzas diótorta     319
Burgonyatorta     319
Cleveland torta     320
Csokoládé nyúlgerinc     321
Csokoládétorta     321
Dandy torta     321
Daratorta     321
Datolyatorta     322
Diótorta     322
Dobos torta     322
Dóra torta     323
Fedák torta     323
Frankfurti torta     323
Gesztenyetorta     324
„Gesztenyetorta" burgonyából     324
Gizella torta     325
Kakaótorta     320
Karamelltorta     320
Kávékrémtorta     325
Kornélia torta     326
Krémes piskótatorta     326
Leveles torta     327
Mikádó torta     327
Mogyorókrém-torta     328
Mogyorótorta     327
Mogyorótorta (leveles)     328
Müncheni torta     328
Narancstorta     329
Nugáttorta     329
Olcsó torta     329
Orosz krémtorta     329
Pirkó torta     330
Pischinger torta     330
Puncstorta     330
Royal torta     331
Rozalie torta     331
Sacher torta     332
Túrós torta     332
Mázak, önetek, sodók
Borsodó     332
Citromjég     333
Csokoládémáz     333
Csokoládéöntet     333
Csokoládésodó     333
Eperöntet     333
Gesztenyesodó     333
Kávémáz     334
Kávésodó     334
Málnaöntet     334
Narancssodó     334
Puncsmáz     334
Puncssodó     334

KRÉMEK

Ananászkrém     335
Csokoládékrém     335
Darakrém     335
Datolyakrém     336
Dinnyekrém     336
Eperkrém     336
Gesztenyebomba     336
Gesztenyekrém     337
Gyümölcskrém     337
Kakaókrém     337
Kávékrém     338
Málna- vagy eperkrém     338
Mandulakrém     338
Nugát     339
Őszibarackkrém     339
Sárgabarackkrém     339
Teakrém     340
Tutti-frutti     340
Vaníliakrém     341

FAGYLALTOK

Barackfagylalt     341
Citromfagylalt     341
Csokoládéfagylalt     341
Darafagylalt     342
Eperfagylalt     342
Jeges kávé     342
Málnafagylalt     342
Mandulafagylalt     342
Meggyfagylalt     343
Narancsfagylalt     343
Orosz fagylalt     343
Vegyes gyümölcsfagylalt     343

GYÜMÖLCSÉTELEK

Banánsaláta     344
Dinnyeszeletek rummal     344
Dinnyegömbök     344
Epersaláta     344
Fagyasztott töltött narancs     344
Gyümölcskocsonya     345
Kirántott barack     346
Narancszselé     346
Narancssaláta     346
Párolt füge     347
Részeg füge     347
Sós mandula     347
Sós mogyoró     347

DÉLUTÁNI VAGY ESTI TEÁK

Burgonyakeksz     349
Erna szeletek     349
Rajnai pástétom     350
Rakott kenyér     350
Sajtos keksz     350
Sajtos képviselőfánk     351
Sajtos négyszögek     351
Sajtos puffancs     351
Sonkahab     352
Sajtos rudacskák     352
Sonkás kiflicskék     352
Sonkakrém     352
Sós rudacskák     353
Teakenyér     353
Teasütemény     353
Tihanyi rudacskák     353
Töltött zsúrkenyér     354
Töltött zsúrzsemle és kifli     354
Vajaszsemle és zsúrkenyér     354

BEFŐZÉS

Akt uborka     355
Alma-, szilva-, dinnyedzsem      356
Ananászíz sárgarépából     356
Baracklekvár     356
Birsalmahab     357
Birsalmasajt     357
Citrom héja     357
Citromos szilva     358
Cseresznyebefőtt     358
Cseresznyedzsem     359
Cseresznyeeltevés     359
Cukrozott narancshéj     358
Dinnye cukorban     359
Dinnyebefőtt egyszerűen     359
Ecetes szilva     360
Eperbefőtt     360
Eperdzsem     361
Ételízesítő     361
Fazekas szilva     361
Főzni való kukorica eltevése télire     362
Gomba eltevése ecetben     362
Hámozatlan barackdzsem     362
Káposztasaláta     363
Ketchup     363
Kevert íz     363
Kovászos uborka     364
Lecsó eltevése     364
Málnaszörp ili módon     365
Málnaszörp     364
Meggyhús     365
Mézzel eltett gyümölcs     365
Must eltevése télire     365
Narancsdzsem     366
Narancsesszencia     366
Narancsszeletek     366
Nyers szilva     367
Őszibarackbefőtt egészben     367
Őszibarackbefőtt más módon     367
Őszibarackdzsem     368
Paprikalekvár     368
Paradicsom egészben     368
Rétesbe való cseresznyeÉs meggy
eltevése     369
Ribizlidzsem     369
Ribizliszörp     369
Rumos meggy     369
Rumosszilvadzsem     370
Rumosszilvadzsem     370
Salátának való uborka eltevése     370
Savanyú uborka és paprika egyszerűbb módon 371
Sóska eltevése     371
Spárga eltevése     372
Spenót eltevése     372
Szilva borban     373
Tárkony eltevése     373
Tök cukorban     374
Tök     373
Tökfőzelék eltevése     374
Tölteni való paprika eltevése     374
Töltött paprika ecetben     374
Uborkasaláta     375
Vegyes cseresznye-meggy befőtt és dzsem     375
Vizes uborka eltevése     375
Zöld dió cukorban     377
Zöld paradicsom eltevése ecetben     377
Zöldbab eltevése     376
Zöldborsó eltevése     376
Zöldség eltevése télire     377
Zselés citromdzsem     378

ITALOK

Barackbólé     379
Csipkebogyóbor     379
Diólikőr     380
Diópálinka     381
Frappée     381
Fehérbor-likőr     381
Fügebor     381
Forralt bor     382
Forró grog     382
Gyümölcspálinka     382
Hideg krémpuncs     383
Ízesített hideg tea     383
Jeges puncs     383
Kávélikőr     384
Mandulatej     384
Meggylikőr     384
Narancsbólé     384
Narancslikőr     385
Narancsaroma     385
Orosz jegelt puncs     386
Puncs     386
Ribiszkebor     386
Vanílialikőr     388
Vindobone     389
Vörösborlikőr     389
Whip     389

HÁZTARTÁSI TANÁCSOK

A gazdaságos főzés     391
A húslevesben főtt
leveszöldséget     394
Alma héjának felhasználása     395
Apró tanácsok környékbeli
nyaralótulajdonosoknak     395
Apró tudnivalók     396
A sonka levének és
kövérjénekFelhasználása     400
Aszpik készítése     400
A tárkonyról     401
Borecet gyümölcsből     402
Hamis velőpástétom     403
Hízott liba felhasználásának módja     403
Joghurt     403
Kandírozás     404
Káposztasavanyítás nyáron     404
Kevert dzsem vadhúsok mellé      404
Kitűnő borecet     405
Konyhakert     405
Kölnivíz     406
Krémfőzés gőzön     407
Libamáj eltevése     407
Libatöpörtyű kisütése     407
Liliomolaj     408
Maradékok felhasználása     408
Mosás     409
Növényi szendvicsek     410
Nyári ruhák téli megóvása     410
Pástétomfűszer     410
Posírozott tojás     411
Rekedtség vagy köhögés ellen     411
Ruhanemű előkészítése mosáshoz     411
Ruhanemű nyári megóvása     412
Téli almák kezelése     412
Tojások eltevése télire     412
Tojásfőzés     412
Tyúkfarm     413
Vadas páclé     413

EGYTÁLÉTELEK

Bab egytálétel     415
Burgonyapalacsinta     415
Burgonyás sertéshús rácosan     416
Burgonya savanyú káposztával     416
Burgonyás gombapaprikás     416
Burgonyás lecsó     417
Erdélyi hús     417
Erdélyi tokány     417
Fejes saláta csőben sütve     417
Hamis gulyásleves     418
Hústalan feltét     418
Hústalan töltött káposzta     418
Ikrás káposzta     419
Nyári halas egytálétel     419
Piláf     419
Rakott burgonya gombával     419
Rakott kelkáposzta     420
Savanyú káposzta     420
Spenótos sertéskaraj     420
Szalonnás káposzta     420
Szalongulyás háromféle húsból 421
Szegedi gulyás     421
Székely burgonya tojással     421
Tejben főtt tojás gizi módra     422
Tojással töltött paprika     422
Töltött burgonya     422
Töltött főtt burgonya     422
Töltött sült burgonya     423
Töltött káposzta egészben     423
Töltött kucsmagomba     424
Töltött paradicsom     424
Töltött sárgarépa     424
Túróval rakott burgonya     425

HÚSPÓTLÓ ÉTELEK

Buggyantott tojás     427
Bundás alma     468
Bundás gomba     428
Bundás kenyér
májpástétommal     430
Bundás tojás     430
Burgonyafánk     429
Burgonyafelfújt     429
Burgonyafőzelék gombával     429
Burgonyalángos     428
Burgonyaomlett     429
Burgonyapüré leves     430
Darás burgonyagombóc     431
Feltét túróból     464
Felvert gombás galuska     431
Finomfőzelék csőtésztával     460
Főzelékes palacsinta     469
Főzelékkel lerakott rizs     431
Franciás rakott burgonya     431
Gesztenyével töltött palacsinta     467
Gomba töltve     434
Gombagulyás     432
Gombás burgonyagombóc (sütve)     432
Gombás burgonyapüré     433
Gombás kel     432
Gombás kiflirakás     432
Gombás palacsinta     469
Gombás pite     433
Gombás rizzsel töltött hagyma     454
Gombás sült csőtésztával     460
Gombás szeletek     433
Gombás tészta     461
Gombás tojással
töltött palacsinta     467
Gombás-zöldséges
rakott palacsinta     469
Gombával töltött burgonyagombóc     434
Gombóc pirított darából     462
Gyümölcsleves     434
Hirtelen tojás     435
Hirtelensült darából     459
Ízletes rizs     435
Juhtúrós rakott palacsinta     468
Karalábé gombával töltve     435
Kelkáposzta sütve, tejfelesen     435
Kellel rakott burgonya     435
Kirántott burgonya     436
Kirántott tojás más módon    436
Kirántott tojás     436
Kukoricalisztből sajtos palacsinta     470
Különleges rakott palacsinta     467
Lecsós galuska     462
Lecsós metélt sütve     465
Lecsós rakott burgonya     436
Liptói túróval rakott burgonya 437
Májas szelet     437
Májbab zöldfőzelékre     437
Májjal töltött karfiol     438
Májpástétom rántva     438
Májpüré kelben     439
Májropogós     438
Makaróni magyarosan     459
Metélt tészta bármilyen gyümölccsel     465
Olasz májas kenyér     439
Olasz tojás zöldséggel     439
Olasz tojás     439
Pacal burokban     440
Pacalbecsinált     440
Páclé velőhöz     440
Paprikás borjúszív     440
Paprikás sajt     440
Paprikás tojás     441
Paradicsom zöldborsóval töltve     441
Paradicsomos daragombóc     463
Paradicsomos metélt sütve     466
Paradicsomos zöldbab     457
Paraj burokban     450
Paraj hirtelen sütve     442
Parajos metélt     466
Párolt borjúszív     441
Párolt borjúvese     441
Rakott burgonya tehéntúróval      442
Rakott csőtészta     461
Rakott metélt almával     465
Rakott paradicsomos zöldbab     457
Rakott tök rizzsel     454
Rakott vegyes tál     458
Rakott zöldkáposzta     456
Rántott juhtúrós kenyér     464
Rántott padlizsán     454
Rántott velő     443
Rántott zöldbab     457
Rántott zöldséglepény tejfelesen     458
Rántotta parajban     451
Rántotta     442
Részeg tojás     443
Sajt pürében     444
Sajtos bundás kenyér     463
Sajtos burgonyás felfújt     443
Sajtos galuska sütve     462
Sajtos galuska     461
Sajtos gombóc     463
Sajtos leves     443
Sajtos palacsintafelfújt     470
Sajtos rakott burgonya     444
Sajtos rizzsel töltött burgonya     444
Sajtos tojás     444
Savanyú tojás     445
Spárga burokban     453
Sült burgonya burokban     445
Sült csőtészta     460
Sült darakocka     459
Sült gomba juhtúróval     445
Sült gombás étel     445
Sült paraj sajtmártással     452
Sült sajtos gombóc     463
Sült sajtos metélt     466
Sült spárga mártásban     453
Sült tejfeles paradicsom     450
Sült tojás feltét     446
Svéd galuska     462
Szardellás palacsinta     468
Tálban sült gombás tojás     446
Tejben főtt metélt sajttal     466
Tejfelben sütött máj     446
Tejfeles kaporleves     446
Tejfeles újburgonya     446
Tojás sajtmártásban, zöldborsóval     448
Tojás zsemlyével     448
Tojáslepény     447
Tojásos burgonyagombóc     459
Tojásos zöldborsó     454
Tojáspaprikás     447
Tök mártással leöntve     455
Töltött bundás kenyér     463
Töltött paprika     449
Töltött paradicsom     451
Töltött párnák     470
Töltött saláta     453
Töltött sárgarépa     453
Töltött tök     455
Töltött zeller     456
Töltött zöldkáposzta     456
Tormamártásos burgonya     448
Tört burgonya gombával     448
Újburgonya gombával     449
Újburgonya mártással     449
Vagdalt szelet     464
Vastag palacsinta töltve     469
Velő bundában     449
Velő tölteléknek     450
Zeller húspótló     455
Zellerkrémmel
töltött burgonya     450
Zöldséges metélt sütve     465
Zöldséges rakott palacsinta     468
Zöldséges tál     458
Zöldséggel töltött derelye     461




Néhány igazán finom recept a könyvből


ÁNIZSOS PERECEK

14 deka vajat,
21 deka cukrot,
25 deka lisztet,
kevés citromhéjat,
1 és fél deka ánizsmagot,
két egész tojást

össze kell gyúrni. Ebből apró pereceket formálunk, tojásfehérjével
megkenjük, és porcukorral meghintve, lassan megsütjük.




POGÁCSA

40 dkg lisztet
24 dkg margarinnal,
ízlés szerinti sóval
és 2 deci tejföllel -

összeállítunk keményebb rétestésztaszerűvé. Egy órán át pihentetjük,
utána kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle.



CITROMFELFÚJT

28 deka porcukorhoz folytonos keverés közben adjuk
1 citrom reszelt héját és 6 tojásfehérjét,
mégpedig minden 5 percben egyet,
végül a citrom levét.

Mikor már jól kikavartuk, vajjal kikent formába öntjük,
és 30 percig gőzben főzzük. A 6 tojássárgából
jó vaníliás tejsodót főzünk hozzá.



CITROMKRÉMES KAKAÓS TÉSZTA
(olcsó)

1 egész tojást
4 deka vajjal,
16 deka cukorral simára keverünk,
2 evőkanál kakaót,
fél csésze tejet és
késhegynyi szódabikarbónával kevert
12 deka lisztet adunk bele.

Kikent, hosszúkás formában kisütjük, kihűlve kétszer keresztbe átvágjuk,
3 hosszúkás lapot kapunk.

A következő krémmel kenjük és vonjuk be:

3 csapott kávéskanál lisztet
kis vízzel simára keverünk,
fél csésze tejjel
folyton keverve sűrűre főzünk.
10 deka vajat
12 deka porcukorral habosra keverünk,
majd a besamellel összevegyítve,
együtt még egy fél órán át keverjük;
a végén fél citrom levét adjuk bele.



CSACSI FÜLE

30 deka lisztet,
12 deka zsírt
1 deka kevés tejben kelesztett élesztővel

jól kidolgozunk, vékonyra kinyújtjuk és nagyobb fajta
pogácsaszúróval kiszúrjuk. Közepébe lekvárt teszünk,
összehajtjuk, egész világossárgára kisütjük,
és még melegen vaníliás cukorba hempergetjük.
Nagyon kiadós sütemény. Minél tovább áll, annál jobb.



CSÁNGÓ LEPÉNY

Egy deci tejben áztatok
két deka élesztőt,
egy kockacukrot és
csipet sót.

Jól megkelesztem.

3 tojássárgáját
20 deka vajjal és
20 deka cukorral habosra verek,
utána fél kiló lisztet és
az élesztős tejet adom hozzá,
picit sózom, jól eldolgozom, és
lassacskán annyi tejfölt öntök hozzá,
hogy lágy rétesfogású legyen.

Kizsírozott tepsibe öntöm és simára egyengetem.

50 deka túrót szitán áttörök,
összekeverem 2 tojássárgájával,
20 deka cukorral,
1 deci sűrű tejföllel,
nagy csomó finomra vágott zöld kaporral és
2 tojás keményre vert habjával.

Rákenem a tepsiben levő tésztára, fél óráig kelesztem,
és fél óra alatt egyenletes, lassú, jó tűznél megsütöm.
Kockára vagy téglára vágva tálalom.



DARÁZSFÉSZEK

Ezt próbálják meg kérem, mert nagyon jó.

Két deka élesztőt
kevés tejjel és
cukorral megkelesztek.
35 deka lisztből,
5 tojássárgájából
picike só hozzáadásával tésztát gyúrok,

jól kidolgozzom, és negyed centiméter vastagságúra kinyújtom.

Készítem a következő tölteléket:

15 deka vajat
12 deka erősen vaníliás cukorral habosra verek,
rákenem a tésztára, összesodrom, és keresztben 5 cm darabokra vágom.

Egy lábast kikenek vajjal, belerakom a felvagdalt tésztadarabokat.
A vágott oldalukkal felfelé, egy cm távolságban egymástól.
Fél óráig letakarva kelni hagyom langyos helyen,
azután sütőbe téve lassú tűznél megsütöm,
miközben kétszer-háromszor megöntözöm erősen vaníliás tejszínnel.
Tésztástálra borítva tejjel vagy borsodóval tálalom.



FORGÁCS FÁNK

Negyed kiló lisztet,
5 deka vajat,
3 tojássárgáját,
gyűszűnyi cukrot és sót

nagyon jól összedolgozunk, míg lágy gyúrt tészta fogású lesz.

Késfok vastagságúra kinyújtjuk, 10 cm-es kockákra vágjuk derelyevágóval,
és ugyanezzel 3 cm távolságban 2 vágást metszünk a közepébe 6-7 cm hosszúságban.
Egyik csücskét az egyik nyílásba dugjuk, a haránt szemben levőt a másikba,
és forró zsírban pirosra sütjük. Lyukas lapáttal kiszedve,
még azon melegében meghintjük a vaníliás cukorral.
Fontos, hogy a vaj egy csöppet se legyen vizes, mert attól habzik a zsír.



GYORS LEPÉNY

Fél kiló lisztből,
2 deka élesztőből,
5 deka cukorból
2 egész tojással,
körülbelül 2 deci tejjel,
gyűszűnyi sóval,
10 deka hideg vajjal vagy zsírral

tésztát készítünk. Mikor jól felvertük, bőven kikent tepsiben
fél óráig kelesztjük és megsütjük. Lekvárral kenve tésztának —
anélkül kávéhoz igen jó.



HERENDI BURGONYALEPÉNY

Kevés cukros tejbe
egy fél deka élesztőből

kovászt készítünk. Ha megkelt, hozzáadunk

2 tojássárgáját,
sót, és
annyi megfőtt, átpasszírozott burgonyát és lisztet,
hogy puha tésztát nyerjünk.

Vajjal kidolgozzuk, és belehelyezzük egy vajjal
kikent lapos edénybe, tetejére vajdarabkákat
teszünk, kissé meghintjük sóval és parmezánnal,
rövid ideig kelni hagyjuk, azután jó tűznél szép
pirosra sütjük.



JUHÁSZDERELYE

Egy kanál lisztből,
1 deka élesztőből és
4 kanál tejfölből készült kovászt
jól eldolgozunk
fél liter liszttel,
2 tojássárgájával és
annyi sós vízzel, hogy rétestészta keménységű legyen.

Készítem a következő tölteléket:
kis tányér juhtúrót
2 tojássárgájával,
finomra vágott kaporral,
ízlés szerinti sóval és
annyi tejföllel keverek el,

hogy sűrű, keményes, de azért kenhető pép legyen.
A tésztából két kis cipót csinálok, késfok vastagságúra
kinyújtom őket, az egyiket megkenem a töltelékkel, a
másikkal beborítom, derelyevágóval 5 centiméteres kockákra vágom,
és forró zsírban kisütöm. Kaprot, töpörtyűt hintek rá.



JUHTÚRÓS KEKSZ

15 deka zsírt,
50 deka lisztet,
20 deka juhtúrót,
púpos kávéskanál sót
tejfellel összegyúrunk,
hogy jól nyújtható legyen.

Vékonyra kinyújtjuk kb. hatszor, háromcentis kockákra
vágjuk rádlizóval, mindegyik kocka közepére még két
kis vonalat is vágunk, kisütjük. Sokáig eláll.



KÁPOSZTÁS POGÁCSA

20 deka töpörtyűt megdarálunk és
összekeverünk 20 deka liszttel,
1 tojássárgájával,
3 kanál apróra vágott, világosra párolt káposztával,
amit kevés zsíron sóval és borssal párolunk,
valamint 3 deka élesztővel

jól összegyúrunk, kinyújtjuk, pogácsaszúróval kiszaggatjuk,
tetejét bekockázzuk, tojással megkenjük, és 15-20 percig kelni
hagyjuk. Azután sütőben szép pirosra sütjük.



KEKSZ

I.
Huszonöt deka porcukrot,
4 egész tojást,
20 deka vajat,
1 csomag vaníliát tálban negyedóráig keverek,
azután összeállítom a deszkán
55 deka sima liszttel,
és ha sűrű,
2-3 kanál tejet adok hozzá.

Jól összegyúrom, készítek belőle 8-10 kis cipót,
ezeket egyenként kinyújtom, különböző formákat
szaggatok belőle, és rögtön kisütöm kikent tepsiben.
Világossárga legyen.

II.
Ötven deka lisztet,
16 deka cukrot,
25 deka vajat,
kevés sót,
6 evőkanál vizet
egy tojással összegyúrunk,

kinyújtjuk, formákat vágunk belőle,
és lassú tűznél aranysárgára sütjük.



KENYÉR

Két kiló sárga burgonyát

lemosok, megfőzöm, meghámozom és megreszelem, vagy krumplinyomón átnyomom.

Két deci langyos vízbe áztatok feldarabolt vagy mozsárban megtört,
lúdtojás nagyságú kovászt, amit az előző kenyérsütéskor eltettem erre a célra.

Legjobb ezt ebédfőzéskor előkészíteni.
Este a dagasztóteknőbe
egy kiló kettes rozslisztet teszek,
egy kiló nullás és
egy kiló 1-es grízes búzalisztet

(aki egészen fehér kenyeret akar, az
két kiló egyes és
egy kiló nullás grízes búzalisztet használjon).

Szépen elsimítom a lisztet, közepébe gödröt készítek, de jól szétnyomom
a lisztet, hogy a gödör körös-körül szilárdan álljon, liszt ne hulljon
a gödörbe, amelybe 3 deci olyan meleg vizet öntök, amilyent a kezem elbír.
Ezt főzőkanállal összekeverem 2 marék liszttel, azután a
kovászt és
1 deci, vízben kelesztett 2 deka élesztőt
keverek hozzá, valamint
a kanálon maradt tésztát is.

Meghintem liszttel ennek a keveréknek a tetejét, 3-4 főzőkanalat teszek
keresztbe az edény szélén, ráborítom a melegített kenyérkendőt,
és így hagyom állni másnap reggelig.

A teknőben maradt lisztet összekeverem a
burgonyával,
10-12 deka sóval,
2 evőkanál köménymaggal és
körülbelül 12-13 deci olyan vízzel, aminek melegségét elbírja a kezem.

Jól, erősen, egyenletesen dagasztom a kemény tésztát.
Ez a kenyérsütés legfontosabb része. Itt se időt, se fáradságot
nem szabad kímélni. Ez bizony 30-35 perces erős munka. A tészta
minden atomjának egyenletesen kell elvegyülni, és leválni a kézről,
mikor kész. Ha bevágom késsel a tésztát, apró lyukacskákat kell benne látni.
Most a lisztezett deszkára emelem a tésztát, cipót vagy hengert formálok belőle,
beleteszem lisztezett, kenyérruhával bélelt még egyszer akkora szakajtóba,
mint amekkora a tészta, meleg takarók vagy dunnák közé teszem (melegítő kosár),
addig kelesztem, míg a tészta még egyszer akkora lesz, mint mikor a szakajtókosárba tettem.
Ha igazán jó a tészta, úgy a teteje nem cserepesedik meg, és ha megnyomom, nem marad meg benne az ujjam helye. Kemencében vagy a péknél egyenletes melegben kell megsütni.
Körülbelül 4 vagy 4 és fél kilós kenyér lesz ebből a mennyiségből. A dagasztóteknőre tapadt tésztát kanállal leszedem, és kerek cipót formálva belőle, csészében elteszem kovásznak a következő kenyérsütéshez.



KENYÉRLÁNGOS

A lángost kenyérsütéskor 2 óráig kelesztett,
kinyújtott kenyértésztából sütik a kemencében,
ujjnyi vastagon, tányér nagyságban. Mikor kisült,
megkenik zsírral, néhol fokhagymával, vagy forró
zsírban elkevert tejfellel.
Van, aki összevagdalt friss töpörtyűt hint rá.
Kinek mi a gusztusa. Süthetjük azonban forró zsírban is.
Sütés előtt 3-4 rövid metszést csinálunk a lángos közepén.



KIFLI

1,20 kg lisztet,
32 dkg zsiradékot,
3 dkg cukros kelesztett élesztőt,
pici sót és
annyi tejet, amennyit felvesz,

addig dagasztunk, míg leválik a kézről; kelesztjük,
de nem teljesen, majd 12 cipót készítünk;
ha közben kelne és nagyobbodna, visszadolgozzuk.
Tányér nagyságúra nyújtjuk, sugárban 8 felé vágjuk,
s kiflinek felsodorjuk úgy, hogy a háromszögek szélesebb
végén kezdjük a sodrást. Tojással bekenjük, köménymaggal
meghintjük, és erős lángon hirtelen megsütjük.



KIRÁNTOTT RIZSPOGÁCSA

Tíz deka rizst puhára és sűrűre főzök
cukros, vaníliás tejben.
Négy tojássárgáját,
két deci tejet,
tíz deka vajat,
négy csapott evőkanál
lisztet és
két csapott evőkanál porcukrot

sűrű krémmé főzök, összekeverem a rizzsel,
és hűlni hagyom. Lisztezett deszkára borítom;
hidegen pogácsaszúróval kiszaggatom, panírozom,
forró zsírban pirosra sütöm, azon forrón és
mindjárt tálalom. Hidegen is jó.



KÓKUSZCSÓKOK

Négy tojás kemény habjába könnyedén elvegyítünk
10 deka reszelt kókuszdiót és
24 deka porcukrot,

és ezt a tömeget folytonos keverés közben a tűzhelyen teljesen
átmelegítjük, azután az asztalon, ugyancsak folytonos keverés
közben, a még forró masszába

9 deka lisztet szórunk,

és a vajjal megkent pléhre nyomózacskóból csókocskákat nyomunk
a még meleg tésztából. Lassú tűznél addig sütjük, míg a pléhtől elválik.



KRUMPLILÁNGOS

Fél kiló főtt burgonyát,
sót,
egy kiló lisztet,
2 deka élesztőből, lisztből, kevés meleg vízben készült kovászt,
nagy evőkanálnyi köménymagot -

kenyértészta keménységűre dagasztok, és lefedve, meleg helyen
fél óráig kelni hagyom. Akkor vizeszsemle nagyságú cipócskákat
szaggatok belőle. Fél óráig kelni hagyom a deszkán, utána ujjnyi
vastagra kinyújtom, a kétágú villával jól összeszurkálom, és bő,
forró zsírban mind a két oldalán pirosra sütöm.
Amint 2-3 kisült, már tálalom is, és utána a többit, mert csak
egészen frissen jó. Forró zsírban elkevert tejfelt tálalok mellé,
esetleg töpörtyűvel vagy olyan párolt káposztával, amilyent a réteshez
és tésztához szoktam készíteni, beszórom a tetejét.
Sőt van, aki fokhagymával keni meg. Ki hogy szereti.



MÉZESPOGÁCSA

30 deka lisztet,
20 deka cukrot,
2 deka vajat,
20 deka langyos mézet,
egy csipet szódabikarbónát,
egy tojást jól kidolgozok,
egy csipet finomra tört és átszitált fahéjjal,
szegfűszeggel, egy fél narancs apróra vágott
és egy fél citrom reszelt héjával,
3 deka apróra vágott citronáddal.

Mikor már alaposan kidolgoztam a deszkán, pogácsaszúróval kiszúrom,
közepébe egy tisztított mogyorót vagy mandulát teszek, és kikent
tepsibe a sütőben egyenletes, jó tűz mellett 15-20 perc alatt megsütöm.



OLCSÓ KEKSZ

Egy kiló lisztet,
30 deka cukrot,
16 deka margarint vagy vajat,
1 egész tojást,
1 sütőport vagy
egy kávéskanál szódabikarbónát jól összegyúrunk
egy kis tejjel (vízzel is lehet),

2-3 órán át pihentetjük, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és
kiszaggatjuk tetszés szerinti formákra, kisütjük (ebből
az adagból kb. 1 1/2 kg kekszet kapunk).



PALACSINTA

25 deka lisztet

mérek másfél literes fazékba,

bele két tojást;
csipet sóval,
kávéskanálnyi porcukorral és lassacskán hozzáöntött
2 deci tejjel keverem el,

vigyázva, hogy csomók ne legyenek, azután fel kell ereszteni

kb. 3 deci tejjel,

hogy a kellő sűrűséget elérje. Utána már nem lehet lisztezni.
A palacsintasütőbe teszek

1 evőkanálnyi olvasztott zsírt,

kiöblítem vele a palacsintasütőt, hogy mindenütt érje a zsír,
a felesleges zsírt visszaöntöm a többi olvasztott zsírhoz, és a
jó forró, de nem füstölögve zsíros palacsintasütőbe, levegőben tartva,
beleöntök egy tejmerő kanál tésztát, nyitott lángon megsütöm
előbb egyik oldalán, azután ügyesen megfordítva, hogy össze ne essék, a
másik oldalát is.



SAJTOS DERELYE

I.
Fél kiló lisztből
2 tojással tésztát gyúrunk belőle,
és 2 cipót formálva, pihenni hagyjuk.

10 deka forró vajba vetünk
egy csomó finomra vágott kaprot,
kb. 8 deka szitált morzsát.
Mikor kihűlt,
25 deka reszelt
sajtot és
1 deci tejfölben elhabart
2 nyers egész tojást,
valamint ízlés szerinti sót keverünk hozzá.

A gyúrt tésztát kinyújtjuk, az egyik tésztalapra egyenlő távolságra
kis halmokat rakunk a sajtos keverékből, a tésztát pedig a töltelék
körül tojásfehérjével megkenjük, a másik tésztalapot rátesszük,
derelyevágóval felvagdaljuk derelyékre, sós vízben kifőzzük,
lábasban levő zsírba szedjük, majd tálra téve, forró vajjal leöntjük,
azután pirított morzsával és reszelt sajttal meghintjük.


II.
Két tojásból gyúrt tésztát készítünk,
két részre osztva kinyújtjuk, majd a következő krémből kis
halmokat rakunk az egyik tésztalapra, egyenlő távolságban egymástól:

két tojássárgáját habosra verek
3 deka vajjal; mikor már hólyagos, hozzákeverek
4 kanál reszelt sajtot,
az egyik tojásfehérjét és
egy evőkanál sűrű tejfölt.
Ha kell, még ízlés szerint sózom.
Mikor ebből a sűrű krémből a csomócskák már rajta vannak az egyik
tésztalapon, kenőtollal a krém körül megkenem a tésztát a megmaradt
tojásfehérjével, ráhelyezem a másik tésztalapot, és a töltelék
körül derelyéket vágok belőle. Sós vízben kifőzöm, tésztaszűrő
kanállal forró zsírba szedem, megforgatom benne, tálra borítom,
és reszelt sajttal hintve tálalom.



SONKÁS KOCKA

1. Lucskosan

A kb. 2 cm kockára vágott, kifőzött tésztát
olvasztott zsírba vagy vajba szedem. Bögrében elkeverek
20 deka sovány darált sonkát vagy füstölt húst
2 deci tejföllel, amiben
1 tojássárgáját habartam el.

Ráöntöm a lábasban levő kifőtt tésztára, jól összekeverem,
4-5 percig hagyom együtt melegedni, azután még

egy deci jó sűrű tejfölt öntve rá, azonnal tálalom.

2. Kisütve

Készíthetjük úgy is, hogy jól kizsírozott lábasban pirosra
sütjük a kész sonkás tésztát, de még finomabb, ha egy lábast
kibélelünk vele és sütőben ropogós pirosra sütjük.



SÓS TEASÜTEMÉNY

Négy deci lisztet,
egy egész tojást,
két csapott evőkanálnyi libazsírt,
egy tetézett kanál reszelt parmezánt,
ízlés szerinti sót összevegyítek,

és kidolgozom, mint a rétest. Ha túl kemény lenne a tészta,

kevés tejfel hozzáadásával lágyítom. Mikor alaposan, jól kidolgoztam,
késfok vastagságúra kinyújtom, 3-4 cm átmérőjű pogácsaszúróval kiszaggatom,
tepsibe rakom, és vízzel vegyített tojássárgájával, mely olyan híg legyen,
hogy a tésztát össze ne rántsa, megkenem, felét behintem parmezánnal,
felét köménymaggal és esetleg kis paprikával, azután hirtelen megsütöm,
hogy megpuffadjon, és melegen tálalom. Dobozban hosszú időre is el lehet
tenni; mielőtt tálalom, csak megmelegítem — olyan, mintha friss lenne.
Ha egyszeri használatra készítem, úgy finomabb, ha fele zsírt, fele vajat veszem.



SZTRAPACSKA (Haluska)

Hat nagy nyers rózsakrumplit megreszelünk, és
annyi lisztet keverünk hozzá,
amennyit felvesz, hogy haluskatészta keménységű legyen.

Ízlés szerint sózzuk, lobogva forró vízben teáskanállal haluskákat
szaggatunk belőle, és mikor megfőtt, leszűrve forró zsírba vetjük,
és friss liptói túróval keverve tálaljuk.
Aki szereti, szórhat rá finomra vágott snidlinget vagy kaprot,
sőt tepertőt is. Fontos, hogy gyorsan járjunk el vele, mert a nyers
reszelt burgonya gyorsan meglazul. A reszeléskor kezünkben maradt
kis burgonyadarabkákat mindig bedobjuk a forró tésztavízbe.



TALKEDLI

1 deka élesztőt kelesztek
2 kockacukorral
1 deci langyos tejben.
Három és fél deci lisztet öntök tálba, beleütök
két nyers tojást, hozzákeverek
csipet sót.

Az élesztőt tejjel jól elkeverem, miközben lassanként
annyi tejet (kb. másfél decit) öntök hozzá,

hogy sűrű palacsintatésztaszerű lesz. Kendővel lefödve, langyos helyen
kelesztem, míg még egyszer akkorára duzzad, mint eredetileg volt.
A talkedlisütőt a tűzhelyre teszem, egyharmad részig olvasztott zsírt
teszek a mélyedésekbe, és mikor ez forró, tejmerő kanállal tésztát
teszek a mélyedésbe, nem túl hirtelen megsütöm mindkét oldalán pirosra,
lekvárral párosan összeragasztva tálra rakom, és porcukorral meghintem.
Ha szükséges, sütés közben pótolhatok egy kis zsírt,
amikor az egyik oldala megsült.



TEJES METÉLT

1 liter tejet és
5 deka vajat összeforralok
2 evőkanálnyi porcukorral, beleteszem a
fél kiló lisztből gyúrt

metéltre vágott nyers tésztát, és fedő alatt addig párolom, míg a
tejet beszívta. Keverek hozzá
15 deka durván tört diót vagy hámozott mandulát, és
5 deka mazsolát.

Tálalhatom így is, de úgy is jó, ha egy lábast jól kikenek zsírral
vagy vajjal, beleöntöm a kész tésztát, kanállal simára elegyengetem
és a sütőben pirosra sütöm.



TOJÁSOS METÉLT

4 nyers tojást
megsózok,

elhabarom egy bögrében, aztán ráöntöm a
kifőtt, zsírozott metélt tésztára,

és addig keverem a tűzön, míg a tojás összeáll.
Azonnal tálalom.



2020.09.02.

Segítségre van szüksége? Nem kerül semmibe - Need help? (It's free and easy!)
Írjon - Email me : flashfy@cookbook.hu

Van  saját receptje, amit megosztana velem, és esetleg ezeken az oldalakon? -
If you like to share your recipes with me, or at this site?
Írjon - Email me : recipe@cookbook.hu