EGY LEHELETNYI
SZÓJASZÓSZ - A FELFORRÓSODÓ
SZÓJASZÓSZ ILLATA

A TOUCH OF SOYSAUCE - THE FRAGRANCE OF HEATED SOY SAUCE
http://www.kikkoman.com/html/soyart

Miközben fõzött, már önnel is megtörténhetett valamikor, hogy megérintette az a bizonyos ínycsiklandozó pillanat, mikor hirtelen ráeszmélt, hogy a forró szójaszósz csodálatos aromája felkavarta az étvágyát!

A szójaszószban található különféle összetett aminosavak és cukrok hevítés hatására kölcsönhatásba lépnek egymással és ez eredményezi a felszabaduló pompás, sokrétû illatokat és ízeket.

Amikor szójaszósz hozzáadásával fõzünk, akkor ez az alapanyag nem csupán az elkészítendõ ízletes sukiyaki, párolt hal, vagy esetleg fûszeres pác készítéséhez szükséges közbülsõ anyag - hanem ez a felmelegített szójaszósz hatással van a szaglóközpontunkra is. A szójaszósz egyszerû felmelegítésével, bármely szakács létrehozhatja az étel és a szójaszósz között az aromák merõben új és összetett összjátékát. Amikor magas hõmérséklet éri a szójaszószt a fõzés során, a benne található aminosavak és cukrok kémiai átalakuláson mennek át - ez a kémiai változás az, ami jó hatással lehet az étvágyunkra is. Ez a kémiai változás ad isteni illatot az olyan ételeknek, mint amilyen a senbei (rizsbõl készített sós kekszféleség), a sült rizs és a teriyaki. A kémiai reakció fokozódik, ha cukorral melegítjük együtt, és tovább fokozható, ha mézet, vagy mirin-t (édes szaké fõzési célokra) hozzáadva tesszük ugyanezt.

A Teriyaki-szósz tartalmaz szójaszószt, valamint mirin-t is, ezért amikor csirkével, vagy hallal együtt grillen sütjük, az ételben felszabaduló aromák mardosó éhséget ébresztenek bárkiben.

A forró szójaszósz felséges íz és illatanyagai felkavarják az emberek étvágyát.


Ez az oldal a    címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
2000-12-17

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!