Burgundi hús

Forrás: BOEUF A LA BURGUIGNONNE (French Cookery 58/59)

Szükséges:

1

nagy hagyma, vékonyra szelve

néhány petrezselyem szál

néhány kakukkfû szál

1

babérlevél, összemorzsolva

1 kg

marhalapocka, vagy
marhafartõ felkockázva

2

evõkanál törkölypálinka,
vagy brandy

400 ml

vörös Burgundi bor

2

evõkanál olívaolaj

50 gr

vaj

150 gr

sovány bacon-szalonna,
kockára vágva

24 db

apró hagyma, megpucolva

500 gr

kabátgomb méretû gomba,
félbevágva

25 gr

fehér simaliszt

300 ml

marhahúsleves

1

fokhagymagerezd, összezúzva

1 csokor

fûszer (néhány petrezselyem,
kakukkfû és egy babérlevél
összekötve - bouquet garni)

só és frissen õrölt feketebors

  1. Tegyen néhány hagymaszeletet egy mély tálba egy kevés petrezselyemzölddel, kakukkfûvel és egy kevés elmorzsolt babérlevelet. Tegyünk egy kis húst a tetejére, majd ugyanilyen módon rétegezzük tovább a hagymát, fûszereket és húst, amíg az összes alapanyagunk elfogy. Keverje hozzá a brandy-t, vagy törkölypálinkát a borhoz és olajhoz, majd öntse a hús tetejére. Fedje le és hagyja pácolódni legalább 4 órát.
  2. Olvassza meg a vajat egy tûzálló tálban, adja hozzá a bacon szalonnát, közepes lángon süsse, amíg aranybarna nem lesz. Vegye ki és tegye félre. Tegye a tálba a kisméretû hagymákat és süsse, amíg aranybarnák nem lesznek minden oldalukon. Vegye ki és tegye félre. Tegye a tálba a gombát, süsse, miközben folyamatosan kevergeti kb. 1 percig. Csepegtesse le és tegye félre.
  3. Vegye ki a húst a páclébõl, szûrje le és tegye félre. Tegye a húst a tálba, süsse nagy lángon, amíg minden oldalán megbarnul. Szórja meg a liszttel, majd fõzze, kevergetve kb. 1 percig. Fokozatosan keverje hozzá a leszûrt páclevet, majd adja hozzá a húslevest, a fokhagymát és a bouquet garnit. Ízesítse, fedje le és párolja lassú tûzön kb. 2 órát.
  4. Szedje le a felszínérõl a felesleges zsiradékot, adja hozzá a sült szalonnát, hagymát és gombát. Fedje le és párolja további 30 percig, vagy amíg a hús teljesen meg nem puhul. Távolítsa el a fûszercsomagot és azonnal tálalja.


Ez az oldal a Boeuf a la Burguignonne címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!