TURBOLYA

Turbolya - a One Planet oldalairól - http://www.oneplanetnatural.com

Turbolya - (Anthriscus/Scandix cerefolium) - egynyári növény, mely a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger vidékérõl és Nyugat-Ázsiából származik. A turbolyát nevezték még myrrhis-nek is, illóolaj tartalma miatt, amelynek az aromája meggyezik a mirha gyantás anyagának aromájával. A francia konyhamûvészet egyik "fines herbes"-jeként, a turbolyát azért kedvelik, mert enyhe, petrezselyemre emlékeztetõ az íze, kissé a mirhára utaló jelekkel. A turbolya hasznosságát a római tudós, Pliny is leírta, a Középkorban többféle betegség kezelésére is használták. A turbolyának csodálatos az aromája, és az íze emlékeztet az ánizséra. Az illóolaj tartalma csövecskékben van a levélkék, és a levélszár erezete mentén (a levélkék tengelyében). Európa egyes részein a turbolya gyökérzetét, gumóját, mint zöldséget használják fel.


Ez az oldal a címen  található anyag magyar változata.
Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2001-05-18

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!