Fõzzünk együtt

Csirkeleves brokkolival és curry-vel

http://www.penzeys.com

Ennek a levesnek az édes curry por kölcsönöz csodálatos szint és fantasztikus ízeket anélkül, hogy túlságosan fûszeressé változtatná a levesünket. A összetört brokkoli teszi testessé a levest anélkül, hogy tejfölt, tejszínt adnánk hozzá. A sült csirke pedig egyszerûen fenséges. Ez egy tökéletes leves hideg napokra.

Hozzávalók

· 1 adag csontos csirkemell (kb. 1 kilónyi),
vagy ennek megfelelõ sült csirke maradék

· 2 liter víz

· 2 török babérlevél

· 2 nagyobb brokkoli (kb. 1 kg)

· 1 evõkanál vaj

· 1 közepes hagyma, megtisztítva és apróra vágva

· 2 gerezd fokhagyma megtisztítva és apróra vágva,
(vagy 1 teáskanálnyi fokhagyma granulátum)

· 2 teáskanálnyi "édes curry por"

· 1 teáskanálnyi "csípõs curry por"

· 1 evõkanál liszt

· 1 teáskanál só

A LEVES ELKÉSZÍTÉSE

1. Fejtse le a csirkehúst a csontokról, majd süsse a húsdarabokat, a csontot és a bõrt 350°F-on (180°C; 4-es gázállás) kb. 2 órán keresztül, amíg minden ropogósra, barnára nem sül. Távolítsa el a felesleges zsiradékot, majd szórja az egészet egy levesestálba a babérlevéllel együtt. Adjon hozzá kb. 2 liter vizet.

2. Forralja kb. 1 órán keresztül, szûrje le a levest, majd tegye hûtõszekrénybe. Fejtse le a húsdarabokat a csontokról. Tegye a húst vissza a levesbe, a csontot és a bõrt dobja ki. Hagyja a levest a hûtõszekrényben egy éjszakára. Az éjszaka során az összes felesleges zsiradék feljön a leves tetejére és megkeményedik. Egy kanál segítségével szedje le a zsiradékot, melyet kidobhat, vagy elteheti késõbbi felhasználáshoz. Készítheti a levest gyorsabban is, leves alapból, és a nyers húst ebbe fõzheti bele, de akkor nem lesz olyan jóízû.

3. A leves asztalra kerülése elõtt kb. 1 órával melegítse fel közepes láng felett. Egy másik edényben forraljon fel kb. 2 liternyi vizet. Vágja le a brokkolik szárrészét a virágok alatt. A másik végérõl vágjon le egy kb. 2-3 centiméteres darabot. A megmaradó szárat vágja hosszában négyfelé, és dobja a fazékba. Forralja kb. 10 percig.

4. Ezalatt vágja a brokkoli rózsákat apró darabokra. Vegye ki a szárrészeket és hagyja kihûlni. Amikor a víz ismét forrni kezd dobja bele a brokkoli rózsákat, és fõzze kb. 1 percet. Szûrje le és öblítse le hideg vízzel, hogy a fövést leállítsa. Tegye félre.

5. Amikor a szárrészek már kellõen kihûltek, tegyen a mixerbe egy evõkanálnyi levest a szárdarabokkal együtt és törje nagyon finom pürévé. Öntse vissza a levesbe és keverje össze.

6. Egy nagyobb serpenyõben forrósítsa meg a vajat, adja hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, kevergetve süsse nagy lángon 2 percig. Adja hozzá a Curry porokat, jól dolgozza össze, hogy mindenhová jusson belõle, majd adja hozzá a lisztet is. Süsse kevergetve további 3 percet. Csökkentse egy kicsit a lángot, ha a liszt barnulni kezdene. Adjon egy merõkanálnyit a levesbõl a hagymás elegyhez, gyorsan kavarja össze a lisztes hagymával, hogy az gyorsan feligya a folyadékot. Adjon hozzá még egy evõkanállal a levesbõl, és keverje ismét alaposan össze, végül az egészet öntse vissza a levesbe. Alaposan dolgozza el, majd tegyen bele kb. 1 teáskanálnyi sót, ízlése szerint esetleg többet, kevesebbet.

7. Hagyja lassan bugyogni kb. 10 percet, ekkor adja hozzá az apróra felvágott brokkoli virágokat. Hagyja lassan fõni további 10 percet, miközben néha felkeveri a levest. Tálalja úgy, hogy az edény mélyérõl szed az evõkanállal, mert a csirkehús darabok lesüllyednek az aljára.


Ez az oldal a címen található anyag magyar megfelelõje. Ha angolul szeretné olvasni használja a hivatkozást!

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!