Csirkehúsleves

Forrás: Chicken soup - CULINARIA HUNGARICA

Hozzávalók

· 1 konyhakész csirke (kb. 3 1/2 font/1.5 kg)

· só

· 10 szem bors

· 2 nagyobb sárgarépa

· 2 nagyobb fehérrépa

· 1 kisebb zeller gyökér

· 1 kisebb karalábé

· 2 gerezd fokhagyma

· 1 kisebb hagyma

 

1. Vágja a csirkét darabokra. Tegye egy magas falú fazékba, öntsön rá kb. 4-5 pint (2-2.5 liter) hideg vizet. Sózza és szórja bele a borsszemeket. Forralja fel a vizet, majd csökkentse a lángot, hogy gyöngyözve forrásban maradjon. A habját nem kell leszednie.

5. Közben mossa meg a répát és a petrezselyemgyökeret, tisztítsa meg és vágja csíkokra. Hámozza meg a zellert és a karalábét, hagyja egészben. Húzza le a fokhagymagerezdek héját, hagyja ezt is egészben. Tisztítsa meg a hagymát is, de csak a legkülsõ száraz, barna héját húzza le, a többi kellemes színt fog kölcsönözni a levesnek.

6. 30 perc elteltével tegye a zöldségeket is a fazékba. A leves kb. 1 - 1 1/2 óra fõzési idõ alatt készül el.

7. Hagyja a levest állni néhány percet, majd sûrû szûrõn szûrje át. Ne öntse a szûrõn keresztül, hanem használjon merõkanalat, így szép tiszta lesz a leves. Ahogy más levesekre is igaz, ez a csirkeleves is isteni, ha tésztát fõzünk ki hozzá, vagy rizst, esetleg daragaluskát.

Esküvõn ezt a levest hagyományosan a menyasszony barátai által készített félhold alakú tésztával kínálták.


Ez az oldal a címen  található anyag magyar változata.
Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2001-11-17

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!