Hozzávalók
· 1 konyhakész csirke (kb. 3 1/2 font/1.5 kg)
· só
· 10 szem bors
· 2 nagyobb sárgarépa
· 2 nagyobb fehérrépa
· 1 kisebb zeller gyökér
· 1 kisebb karalábé
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 kisebb hagyma
1. Vágja a csirkét darabokra. Tegye egy magas falú fazékba, öntsön rá kb. 4-5 pint (2-2.5 liter) hideg vizet. Sózza és szórja bele a borsszemeket. Forralja fel a vizet, majd csökkentse a lángot, hogy gyöngyözve forrásban maradjon. A habját nem kell leszednie.
5. Közben mossa meg a répát és a petrezselyemgyökeret, tisztítsa meg és vágja csíkokra. Hámozza meg a zellert és a karalábét, hagyja egészben. Húzza le a fokhagymagerezdek héját, hagyja ezt is egészben. Tisztítsa meg a hagymát is, de csak a legkülsõ száraz, barna héját húzza le, a többi kellemes színt fog kölcsönözni a levesnek.
6. 30 perc elteltével tegye a zöldségeket is a fazékba. A leves kb. 1 - 1 1/2 óra fõzési idõ alatt készül el.
7. Hagyja a levest állni néhány percet, majd sûrû szûrõn szûrje át. Ne öntse a szûrõn keresztül, hanem használjon merõkanalat, így szép tiszta lesz a leves. Ahogy más levesekre is igaz, ez a csirkeleves is isteni, ha tésztát fõzünk ki hozzá, vagy rizst, esetleg daragaluskát.
Esküvõn ezt a levest hagyományosan a menyasszony barátai által készített félhold alakú tésztával kínálták.
Ez az oldal a
címen található
anyag magyar változata.
Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
2001-11-17
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!