KORIANDER,
CIGÁNYPETREZSELYEM,
KÍNAI PETREZSELYEM

 

KORIANDER - a One Planet oldalairól -
http://www.oneplanetnatural.com/spicetrade.htm,
valamint a Kikkoman http://www.kikkoman.com oldalán

A spanyol CILANTRO, egy szárított termés, a Coriander sativum növény magját nevezik így. Ez a növény szárnyas levelû egynyári növény, az Apiaceae félék (ernyõsvirágzatúak) családjából. A koriander leveleket cilantro-nak nevezik. Nevezik még kínai petrezselyemnek és koriandernek is. Ez a zöldfûszer pikáns, friss, és egy kissé földes ízû. A földközi-tengeri és a közel-keleti térségben õshonos, a fûszernövényt Európában, Marokkóban és az Egyesült államokban magjáért termesztik, melyet sokféle étel ízesítésére használnak, legfõképpen virslik, curry-k és skandináv tésztafélék, likõrök és cukrászsütemények, és az "English comfits" (egyfajta angol édesség) ízesítésére. Ízletes fiatal leveleit sokan használják Latin-Amerikában, valamint elterjedten használják a délkelet-ázsiai és a thaiföldi konyhában, az indiai és a kínai ételekben. Már 5000 évvel Krisztus elõtti idõkbõl létezik feljegyzés a koriander használatára. A rómaiak kenyerek fûszerezésére használták. Annak idején aromás, illatos szerként, és szélhajtó szerként használták, de csak a modern kor gyógyászatában használják a gyógyszerek kellemetlen ízének és illatának elfedésére. Mózes a manna színét hasonlította a koriandermag színéhez. Az ókori görögök és rómaiak szerelmi bájitalokban használták. A koriandert egyfajta poloskáról nevezték el, mely ugyanezt az illatot bocsátja ki magából, ha megzavarják, és veszélyben érzi magát, rendszerint cilantro-nak hívják. A növény Dél-Európából származik, a többi térséget már évszázadokkal ezelõtt elérte, beleértve Babilon függõkertjeit is. Szanszkrit szövegek, egyiptomi papirusztekercsek és a Biblia is említik a koriandert. A kínaiak szerint a koriander halhatatlanságot biztosíthat, és szerelmi bájitalokban is használták a középkorban. A koriandert 1670 elõtt honosították meg Massachusetts-ben, és ez volt az egyik elsõ fûszernövény, melyet Amerikában a telepesek termeszteni kezdtek.

A növény vékony, üreges törzset fejleszt, mely 30-60 mm (1-2,5 inch) hosszú kétszárnyú levelekkel és apró virágokkal, melyek rózsaszínû és fehéres ernyõvirágzatban állnak. A termések, vagy magok, két félgömbalakú termés összekapcsolódása a kommisszurális, vagy belsõ oldalukkal (hasadó termésû), amitõl olybá tûnik, hogy egyetlen, sima, majdnem gömb alakú termést látunk, néhány mm átmérõvel. Ezek a termések sárgásbarnák és kellemes, illatos aromájuk van, aromás ízük, mely a citromhéj és zsálya keverékére hasonlít. A magok kb. 0,1 - 1 % illóolajat tartalmaznak, melynek legfõbb összetevõje a coriandrol (korianderolaj).

Forrás: http://www.caravanspice.com/tips.htm

... Átható, fûszeres ízeket ad az ételeknek. A leveleit és a magjait is felhasználják, a levelek élénk zöldek, az ázsiai és a dél-amerikai konyhában használják. A magokat általában õrölt formában, például a Shish Kebab, valamint indiai ételek ízesítésére használják.


Ez az oldal a címen  található anyag magyar változata.
Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2002-11-21

Ha ezzel a recepttel kapcsolatosan megjegyzése, kérdése van, kérem ossza meg velem,
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!