Nagyon sok olyan leves van, melynek neve valamelyik híres emberrel, vagy népcsoporttal van szoros kapcsolatban. Ily módon keletkezett a "Palócleves" is, melyet Gundel János készített el Mikszáth Kálmán (1847-1910) születésnapjára. Ez a leves azokról a palócokról kapta nevét, akik egy magyarországi népcsoport tagjaiként Magyarország északi, hegyes vidéken élnek. Mikszáth is erről a környékről származott, és első sikeres novellájában ezeknek az embereknek, a "jó palócok"-nak" az életéről írt romantikus történetet.
Újházy Ede (1844-1915), a színész, aki maga is nagy ínyenc hírében állott, alkotta az Újházy csirkehúslevest, melyhez csak kakas húsát használta. A Nagy Endre által írt emlékiratai szerint: "Öreg kakasokra volt szükség …., olyanokra, melyek szívós inai gazdájuk heves szerelmi múltjának zamatairól tanúskodnak. Ezeket a kakasokat három éjjel és három nappal kellett főzni, mielőtt összekeverték volna őket a húslevessel és a zöldségekkel, de mindenekelőtt a "legendás" zellergyökérrel. A mester különös figyelmet fordított a kakastaréjra, és a kakas más, erőtől duzzadó szervére, melynek csodás, átörökölhető hatásában szenvedélyesen hitt. Legnagyobb figyelmességének, tiszteletének számított, ha valakit ezek egyikével megkínált. Valószínűleg ez a kis körülírás megmagyarázza, hogy Újházy Ede vendégei az asztalnál, mondanunk sem kell, hogy ezek férfiak voltak, miért is értékelték oly nagyra ezt a levest!
Marhahúsleves velőscsonttal
Krúdy Gyula (1878-1933), az író több művében is halhatatlanná tette ezt a levest.
Hozzávalók
·
1 jó darab velőscsont ·
1 1/2 fontnyi / 700 gr marha · 9 oz / 250 gr marhacsont · 10 szem bors ·
1 evőkanál só, esetleg ízlés · 1 közepes hagyma · 1 gerezd fokhagyma · 2 közepes répa · 2 közepes fehérrépa · 1 kis fej zellergyökér · 1 kisebb karalábé ·
1 darabka kelkáposzta, fodorkel · 2 fej gomba (opcionális) ·
1 húsos paprika (capsicum) ·
1 kisebb paradicsom · 1 húsleveskocka · Levesbetét, pl. cérnametélt · Szeletelt fehérkenyér · Só · Paprika |
1. A velőscsont mindkét végét sózza meg, ezzel a legkisebbre csökkentheti a főzés során a velő veszteségét.
2. Tegye a húsokat, a marhacsontot, a velőscsontot és a szemes borsot egy nagyobb leveses lábosba, enyhén sózótt vizbe. Lassú tűzön forralja fel, majd gyöngyözve forralja.
3. Tisztítsa meg a zöldségeket. Vágja a sárgarépát és a fehérrépát csíkokra. Adja a fövésben lévő leveshez kb. a forrástól számított 2 óra után
4. Folytassa a leves főzését további 1 – 2 órán keresztül, amíg a hús meg nem puhul.
5. Egy másik nyeles serpenyőben forraljon fel vizet, majd oldja fel benne a húsleveskockát, majd főzze meg benne a választott levesbetétet. Amikor a leves megfőtt, hagyja egy pár percet állni
6. Szűrje a levest egy előmelegített levesestálba, a velőscsontot és a marhahúst tegye külön tálkába. Egy külön edénybe szedje ki a levesbetétet, és tálalja külön.
7. A kenyérszeletekből készítsen pirítóst. Kanalazza rá a velőscsontból a forró velőt, és kenje szét a pirítós tetején, szórja meg ízlés szerint sóval és pirospaprikával. Szeletelje fel a marhahúst, és tálalja úgy, hogy reszelt ecetes tormát, mustárt, majonézt, különféle mártásokat kínál hozzá.
Jókai bableves
Ez a leves Jókai Mór (1825-1904) magyar regényíróról kapta a nevét.
Hozzávalók
·
1 1/3 csészényi / 250
gr ·
10 oz / 300 gr füstölt
sonka, · 1-2 babérlevél · 1 nagyobb répa · 1 nagyobb petrezselyemgyökér · 1/2 kisebb fej zellergyökér · 7 oz / 200 gr frankfurti virsli · 4 teáskanálnyi / 20 gr vaj · 4 evőkanálnyi liszt · 1 kisebb hagyma · 1 gerezd fokhagyma ·
1 púpozott
teáskanálnyi · 1-3 teáskanálnyi ecet · 3/4 csészényi /200 ml tejföl · csokor petrezselyemzöld |
1. Áztassa a babot be éjszakára, adja hozzá a füstölt sonkadarabot is, hogy a felesleges só kiázhasson belőle az éjszaka folyamán. Szűrje le a babot, majd öblítse le tiszta víz alatt.
2. Tegye a babot, a sonkát és a babérleveleket egy edénybe 6 csészényi / 1,5 liternyi hideg vízzel, lassú tűz felett forralja fel.
3. Tisztítsa meg a répát, petrezselyem gyökeret, a zellert, mossa meg, majd vágja apró kockákra. A leves felforrását követően 30 – 40 perccel adja hozzá a zöldségeket a leveshez, keverje hozzá a virsliket is. Kb. további 10 perc főzés után vegye ki a sonkadarabot és a virsliket.
4. Olvassza meg a vajat, adja hozzá a lisztet, folyamatos keverés közben süsse a lisztet, amíg halvány aranyszínűvé nem válik. Húzza félre az edényt a tűzről. Keverje hozzá a kockára vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a paprikát, alaposan keverje össze, majd keverje hozzá a rántást a leveshez, azzal sűrítve azt, forralja fel ismét a levest.
5. Vágja kockára a sonkát, szeletelje a virsliket. Ízesítse a levest ecettel ízlése szerint. Adja a leveshez a tejfölt, és lassú tűzön forralja fel ismét, ha felforrt tegye vissza bele a kockára vágott sonkát és a szeletelt virsliket. Szórja meg a leves tetejét apróra vágott petrezselyemgyökérrel és azonnal tálalja. Van amikor a főzés vége fele tépett tésztát is adnak hozzá.
Need to help? (It's free and easy!)
Questions? eMail me from the first page!