NEVEZETES LEVESEK

Forrás: CULINARIA HUNGARY

Nagyon sok olyan leves van, melynek neve valamelyik híres emberrel, vagy népcsoporttal van szoros kapcsolatban. Ily módon keletkezett a "Palócleves" is, melyet Gundel János készített el Mikszáth Kálmán (1847-1910) születésnapjára. Ez a leves azokról a palócokról kapta nevét, akik egy magyarországi népcsoport tagjaiként Magyarország északi, hegyes vidéken élnek. Mikszáth is erről a környékről származott, és első sikeres novellájában ezeknek az embereknek, a "jó palócok"-nak" az életéről írt romantikus történetet.

Újházy Ede (1844-1915), a színész, aki maga is nagy ínyenc hírében állott, alkotta az Újházy csirkehúslevest, melyhez csak kakas húsát használta. A Nagy Endre által írt emlékiratai szerint: "Öreg kakasokra volt szükség …., olyanokra, melyek szívós inai gazdájuk heves szerelmi múltjának zamatairól tanúskodnak. Ezeket a kakasokat három éjjel és három nappal kellett főzni, mielőtt összekeverték volna őket a húslevessel és a zöldségekkel, de mindenekelőtt a "legendás" zellergyökérrel. A mester különös figyelmet fordított a kakastaréjra, és a kakas más, erőtől duzzadó szervére, melynek csodás, átörökölhető hatásában szenvedélyesen hitt. Legnagyobb figyelmességének, tiszteletének számított, ha valakit ezek egyikével megkínált. Valószínűleg ez a kis körülírás megmagyarázza, hogy Újházy Ede vendégei az asztalnál, mondanunk sem kell, hogy ezek férfiak voltak, miért is értékelték oly nagyra ezt a levest!

 

Marhahúsleves velőscsonttal

Beef broth with marrowbone dumplings

Krúdy Gyula (1878-1933), az író több művében is halhatatlanná tette ezt a levest.

Hozzávalók

·        1 jó darab velőscsont
         (9 oz / 250 gr)

·        1 1/2 fontnyi / 700 gr marha
          (comb, marhalapocka, vagy
          lábszárhús)

·        9 oz / 250 gr marhacsont

·        10 szem bors

·        1 evőkanál só, esetleg ízlés
          szerint kevesebb, több

·        1 közepes hagyma

·        1 gerezd fokhagyma

·        2 közepes répa

·        2 közepes fehérrépa

·        1 kis fej zellergyökér

·        1 kisebb karalábé

·        1 darabka kelkáposzta, fodorkel
          (vagy 1 – 2 karfiolrózsa)

·        2 fej gomba (opcionális)

·        1 húsos paprika (capsicum)
          (opcionális)

·        1 kisebb paradicsom
          (opcionális)

·        1 húsleveskocka

·        Levesbetét, pl. cérnametélt

·        Szeletelt fehérkenyér

·       

·        Paprika  

1.    A velőscsont mindkét végét sózza meg, ezzel a legkisebbre csökkentheti a főzés során a velő veszteségét.

2.    Tegye a húsokat, a marhacsontot, a velőscsontot és a szemes borsot egy nagyobb leveses lábosba, enyhén sózótt vizbe. Lassú tűzön forralja fel, majd gyöngyözve forralja.

3.    Tisztítsa meg a zöldségeket. Vágja a sárgarépát és a fehérrépát csíkokra. Adja a fövésben lévő leveshez kb. a forrástól számított 2 óra után

4.    Folytassa a leves főzését további 1 – 2 órán keresztül, amíg a hús meg nem puhul.

5.    Egy másik nyeles serpenyőben forraljon fel vizet, majd oldja fel benne a húsleveskockát, majd főzze meg benne a választott levesbetétet. Amikor a leves megfőtt, hagyja egy pár percet állni

6.    Szűrje a levest egy előmelegített levesestálba, a velőscsontot és a marhahúst tegye külön tálkába. Egy külön edénybe szedje ki a levesbetétet, és tálalja külön.

7.    A kenyérszeletekből készítsen pirítóst. Kanalazza rá a velőscsontból a forró velőt, és kenje szét a pirítós tetején, szórja meg ízlés szerint sóval és pirospaprikával. Szeletelje fel a marhahúst, és tálalja úgy, hogy reszelt ecetes tormát, mustárt, majonézt, különféle mártásokat kínál hozzá.

 

Jókai bableves

Bean soup á la Jókai

Ez a leves Jókai Mór (1825-1904) magyar regényíróról kapta a nevét.

Hozzávalók

·        1 1/3 csészényi / 250 gr
         vörös fürtösbab

·        10 oz / 300 gr füstölt sonka,
         kicsontozva

·        1-2 babérlevél

·        1 nagyobb répa

·        1 nagyobb petrezselyemgyökér

·        1/2 kisebb fej zellergyökér

·        7 oz / 200 gr frankfurti virsli

·        4 teáskanálnyi / 20 gr vaj

·        4 evőkanálnyi liszt

·        1 kisebb hagyma

·        1 gerezd fokhagyma

·        1 púpozott teáskanálnyi
         édesnemes, csemege pirospaprika

·        1-3 teáskanálnyi ecet

·        3/4 csészényi /200 ml tejföl

·        csokor petrezselyemzöld

 

1.    Áztassa a babot be éjszakára, adja hozzá a füstölt sonkadarabot is, hogy a felesleges só kiázhasson belőle az éjszaka folyamán. Szűrje le a babot, majd öblítse le tiszta víz alatt.

2.    Tegye a babot, a sonkát és a babérleveleket egy edénybe 6 csészényi / 1,5 liternyi hideg vízzel, lassú tűz felett forralja fel.

3.    Tisztítsa meg a répát, petrezselyem gyökeret, a zellert, mossa meg, majd vágja apró kockákra. A leves felforrását követően 30 – 40 perccel adja hozzá a zöldségeket a leveshez, keverje hozzá a virsliket is. Kb. további 10 perc főzés után vegye ki a sonkadarabot és a virsliket.

4.    Olvassza meg a vajat, adja hozzá a lisztet, folyamatos keverés közben süsse a lisztet, amíg halvány aranyszínűvé nem válik. Húzza félre az edényt a tűzről. Keverje hozzá a kockára vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a paprikát, alaposan keverje össze, majd keverje hozzá a rántást a leveshez, azzal sűrítve azt, forralja fel ismét a levest.

5.    Vágja kockára a sonkát, szeletelje a virsliket. Ízesítse a levest ecettel ízlése szerint. Adja a leveshez a tejfölt, és lassú tűzön forralja fel ismét, ha felforrt tegye vissza bele a kockára vágott sonkát és a szeletelt virsliket. Szórja meg a leves tetejét apróra vágott petrezselyemgyökérrel és azonnal tálalja. Van amikor a főzés vége fele tépett tésztát is adnak hozzá.

Need to help? (It's free and easy!)

Questions? eMail me from the first page!