CUKKÍNI-PIKKELYES HALFILÉ
ZÖLDFÛSZERES MÁRTÁSSAL
ÉS ZÖLD RIZOTTÓVAL

Hozzávalók a halhoz:

· 4, egyenként kb. 15 dekás, bõr és szálka
nélküli tengeri halfilé (másféle hal is lehet,
például fogas, harcsa),

· 1 kiskanál só,

· 1 mokkáskanál õrölt fekete bors,

· 1 kis csokor petrezselyem,

· 1 kis csokor bazsalikom,

· 2 evõkanál olívaolaj,

· 2 zsenge cukkíni (kb. 25 dkg)

Hozzávalók a zöldfûszeres mártáshoz:

· 1-1 kis csokor petrezselyem,

metélõhagyma, bazsalikom és tárkonylevél,

· 1 csomó újhagyma vagy 1 szál póréhagyma,

· 1-2 evõkanál konzerv kapribogyó,

· 4-5 evõkanál olívaolaj,

· só, õrölt fekete bors,

Hozzávalók a rizottóhoz:

· 30 dkg friss zöldspárga,

· 1 kis csomó újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma,

· 6-7 dkg vaj,

· 10-15 dkg frissen kifejtett zöldborsó,

· 25 dkg rizs,

· só, õrölt fekete bors,

· 7,5 dl szûrt húsleves,

· 0,5 pohár száraz fehérbor,

a tetejére:

· 2-3 evõkanál reszelt parmezán sajt

1. A halszeleteket két megnedvesített pauszpapír, vagy celofánlap közé fektetjük, és kissé kiverjük (azért így klopfoljuk, hogy a hal húsát ne roncsoljuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel és a bazsalikommal bedörzsöljük. Annyi idõre félretesszük, míg a zöldfûszeres mártást elkészítjük.

2. Ehhez a petrezselymet, a metélõhagymát, a száráról lecsipkedett bazsalikomot és tárkonylevelet finomra vágjuk. Az újhagymát vékonyra szeleteljük, az elõzõekkel és a kapribogyóval (a legjobb, ha durvára összevágtuk elõtte) együtt az olívaolajba keverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Tálalásig behûtjük. A fûszeres halszeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk. A cukkíniket megmossuk, leszárogatjuk, majd miután végeiket lecsaptuk, 2-3 milliméter vastagra fölszeleteljük. A halszeletek tetejére fektetjük úgy, hogy kissé takarják egymást. Akkor jó, ha úgy néz ki, mintha a hal pikkelyei lennének.

3. A maradék olajjal megkenjük, majd közepesen forró sütõben (180 °C; légkeveréses sütõben 165°C) 10-12 percig sütjük. A zöldfûszeres mártással körüllocsolva tálaljuk a zöld rizottó kíséretében.

4. A spárgát megtisztítjuk, törzsét 1 centi vastagra szeleteljük, a spárgafejeket egyben hagyjuk. Az újhagymát vékonyan fölszeleteljük, a vajon megfuttatjuk.

5. A spárgát beledobjuk, 2-3 percig pároljuk. Elõször a zöldborsót, majd a rizst adjuk hozzá. Kevergetve megforrósítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a húslevest és a bort ráöntjük. Nagy lángon fölforraljuk.

6. Lefödve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, kissé fölkavarjuk, a parmezánnal meghintjük.

Elkészítési idõ: 1 óra 20 perc

Egy adag: 3186 kJ/762 kcal

Italajánlatunk: száraz fehérbor (Bátaszéki Sauvignon Blanc - 2000)


Ez az oldal a címen  található anyag magyar változata.
Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2001-12-11

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!