GULYÁSLEVES

Forrás : CULINARIA HUNGARY

Hozzávalók

· 1 1/4 font/600 gr marhahús (nyak, vagy lapocka)

· 1 nagyobb hagyma

· 3 evõkanál zsiradék

· 1/2 teáskanál köménymag

· 1 gerezd fokhagyma, õrölt paprika (édesnemes)

· Só

· 1 közepes sárgarépa

· 1 közepes fehérrépa

· 2 sárga paprika (capsicum)

· 1 közepes paradicsom

· 2 szár zeller, a levelekkel együtt

· 14 oz/400 gr krumpli

· csipetke, vagy más levestészta

1. Vágja a húst 3/4 inch / 2 cm-es kockákra. Tisztítsa meg a hagymát és vágja apróra.

2. Forrósítsa fel a zsiradékot egy nagyobb edényben (legalább 12 csészényi - 3 literes edénnyel kell számoljon), majd süsse az apróra vágott hagymát üvegesre benne.

3. Adja hozzá a köménymagot és az összezúzott fokhagymát, pirítsa rövid ideig. Húzza félre a lángról, várjon egy néhány másodpercet, majd keverje hozzá az õrölt paprikát, és a kockára vágott húst, sózza ízlése szerint.

4. Fedje le fedõvel és hagyja kis lángon fõni, szükség szerint mindig egy kevés vizet hozzáöntve.

5. Ha a hús már félig megpuhult, adja hozzá a kockára vágott zöldségeket, a kimagozott és csíkokra, vagy kockára vágott húsos paprikát (nem kaliforniait), a negyedekre vágott paradicsomot, a zellerleveleket. Öntsön hozzá 6 1/2 csészényi, azaz kb. 1.5 liter forró vizet és párolja fedõ alatt további 15 - 20 percet. Ekkor adja hozzá a meghámozott és kockákra vágott krumplit.

6. Törjön össze egy kevés tésztát apró darabokra, és amikor a hús és a krumpli is készre fõtt, dobja a forró levesbe. Hagyja gyöngyözni a levest további 5 percig, ennyi idõ kb. elég a tészta megfõzéséhez.

Tálalja forrón. Magyarországon ezt a levest friss fehér kenyérrel szokták fogyasztani, kínálnak hozzá néhány csõ szárított erõs paprikát is azoknak, akik a csípõset szeretik, és egy üveg jófajta Kadarkát is, szomjoltónak. Éttermekben a gulyáslevest gyakran kisméretû bográcsban teszik az asztalra, ezzel is emlékeztetve a leves eredetére.


Ez az oldal a címen  található anyag magyar változata.
Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2003-01-05

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!