Japán konyhában használt kések

Forrás: Japanese Kitchen - Knives
from KIKKOMAN - FOOD FORUM,
negyedévente megjelenõ hírlevél, melyet a
Kikkoman Corporation, International Operations Division ad ki

Ahogy az más kultúrákban is lenni szokott, a japán konyha is rendelkezik saját, jellegzetes konyhai eszközökkel, felszerelésekkel, melyek közé a különbözõ kések is tartoznak. A japán kések bizonyos dolgokban eltérnek a más országokban megszokott késektõl, mivel a penge élkiképzése a hazai, japán étel elõkészítési eljárásoknak és az itt kialakult ételeknek megfelelõen készült.

Fõleg két anyagot kedvelnek a japán pengék gyártásához, a szénacélt és a rozsdamentes acélokat.

A japán kések gyártása során kifinomult kovácsolási technikákat alkalmaznak, melyeket az õsi japán kardkészítõktõl kölcsönöztek a tökéletes minõségû szénacél elõállítására. Rozsdamentes acélt is használnak pengék gyártásához, fõleg azért az elõnyös tulajdonságáért, melyet a nevük is tükröz, hiszen ezek nem rozsdásodnak.

A szokványos nyugati technológiával készített kések esetén a pengét mindkét oldalról élezik, a japán kések ezzel szemben általában kovácsoltak, ezért csak az egyik oldalról lettek kiélezve, és ez az él általában jó minõségû szénacélból készült. A vágó él általában a penge jobb oldalán található, a jobbkezes felhasználó igényeihez igazítva. Két olyan japán kés létezik, amellyel a konyhában a munka nagy részét végzik: a konyhai szeletelõ kés és a zöldséges kés. A konyhai szeletelõ kés neve d e b a - b o c h o. Ez alapvetõen halas kés, amelyet a halak felbontására, tisztítására, csontozására és filézésére használnak. A zöldséges kés a zöldségfélék hámozására, szeletekre vágására, felvágására, felaprítására, és nagyon apróra vagdalására szolgál.

A deba-bocho, vagy konyhai szeletelõ kés, melyet a halak elõkészítéséhez használnak, többféle méretben kapható és nagyon sokoldalúan használható. A nakiri-bocho, vagy zöldséges kés nyélkiképzése hasonlít a deba-bocho kialakítására, de azzal ellentétben pengéje nem hegyes, hanem nagyjából egyenletes szélességû és szögletes kidolgozású.


Ez az oldal a    címen található anyag magyar fordítása. Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!