Konyhakerti Zöldfûszerek és Fûszerféleségek

Forrás - A One Planet oldalairól - http://www.oneplanetnatural.com

Hol kell tárolnunk a konyhakerti zöldfûszereket és a fûszereinket?

A zöldfûszereinket és a fûszerféléket tartsuk mindig jól záródó edényben, távol a hõforrásoktól, a nedvességtõl, és a közvetlen napsugárzás hatásától. Ezek a hatások gyorsítanák az ízek és az aromák elvesztesét. Lehetõség szerint kerülje a zöldfûszerek és a fûszerféleségek tárolását a tûzhely, mosogatógép feletti polcokon, valamint az ablakok közelében!

Megromolhatnak a zöldfûszerek és a fûszerek?

A zöldfûszerek és a fûszerféleségek nem romlanak meg, hanem egyszerûen elvesztik erejüket. A megöregedett ízesítõszereink már nem képesek az elvárható ízeket biztosítani. Az alábbiakban néhány olyan tippet találhatnak, amelyek segíthetnek az ízek megõrzésében. Azonnal tegye vissza a fedelet a tárolóedényre, miután kivette belõle a szükséges mennyiséget. Soha ne szórja a fûszereit a tárolóedénybõl közvetlenül a párolgó edénybe. Mérje ki az ízesítõanyagokat egy tálkába, csészealjra, majd onnan szórja a készülõ ételbe. A tárolóedénybe kerülõ gõz, pára meggyorsítja az ízek és aromák veszteségét. A pára eredményeként fûszereink összetapadhatnak. A kiméréshez használt kanál mindig legyen száraz, mielõtt az edénybe nyúl vele.

Mennyi ideig tárolhatóak biztonságosan?

Az optimális ízhatás biztosításához javasolható, hogy a megfelelõ módon tárolt egész fûszereinket négy éven belül felhasználjuk, az õrölt fûszereket három éven belül. A leveles zöldfûszerféleségek egy - három évig tarthatóak el, a fûszerféleségtõl függõen. A pirospaprikafélék (paprika és chili-paprika) hûtõszekrényben tárolandó, hogy megtartsa színét, és hogy megóvjuk a kártevõktõl. Ez különösen fontos a nyári hónapokban és fõleg a meleg éghajlati körülmények között.

Fûszerek Õrölve 1-3 év, egészben 4 év

Zöld leveles fûszernövények 1-3 év

Magvak 3-4 év

Kivonatok 4 év

Fûszerkeverékek 1-2 év

Hogyan határozzuk meg a fûszereink frissességét?

1. Szemrevételezéssel - ellenõrizzük fûszereinket, hogy nem vesztették-e el színüket. Ha a színük kifakult, az aromavesztésre utaló jel.

2. Szaglással - A friss zöldfûszerek és a fûszerféleségeknek illatosaknak és dús aromájúaknak kell lenniük. Morzsolgassa meg egy kicsit a tenyerén, hogy ezeket az aromákat kiszabadíthassa.

3. Ízleléssel - Kóstolja meg a fûszert. Ha nincs érezhetõ, élvezhetõ íze, akkor itt az ideje, hogy lecserélje az adott fûszerkészletét.

Forrás: McCormick Spice - www.schwartz.co.uk


Ez az oldal a    címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.