LIBALEVES MACESZGOMBÓCCAL
Családi gyûjtésbõl
Hozzávaló anyagok
· 1 libahát és két szárny
· 120 gr sárgarépa, darabokra vágva
· 100 gr fehérrépa, darabokra vágva
· 50 gr zellergumó, darabokra vágva
· 50 gr karalábé, darabokra vágva
· 2 fokhagyma gerezd
· 100 gr apró, egész hagyma
· 3 gr feketebors, egész
· 2 gr gyömbérgyökér
· só ízlése szerint
A maceszgombóchoz
· 100 gr macesz
· 50 gr libazsír
· 2 közepes méretû tojás
· 2 gr õrölt feketebors
· 2 gr õrölt gyömbér
· 2 evõkanál apróra vágott petrezselyem zöld
· só ízlése szerint
1. Fõzzön levest egy libahátból és a két szárnyból, mintha húslevest fõzne. Tisztítsa meg a a húst és tegye fel fõni kb. 2 liter hideg vízzel (annyival, hogy jól ellepje), adjon hozzá egy kevés sót is. Gyorsan, nagy lángon forralja fel, majd csökkentse a lángot. Egy szûrõ segítségével szedje le az összes habját.
2. Adja hozzá a zöldségeket, melyeket darabokra vágott, az egész hagymákat és a két gerezd fokhagymát. Ízesítse az egész feketeborssal és a gyömbérdarabokkal. Hagyja fedõ alatt lassan fõni, kb. 3-4 órát.
3. Húzza félre a tûzrõl, hagyja néhány percet állni, majd merõkanál és szûrõ segítségével szûrje át a levest.
4. Tegye a macesz felét hideg vízbe. Amikor jól megszívta magát, nyomkodja ki belõle a felesleges vizet. Törje össze a macesz másik felét egy tálkában.
5. Keverje össze a libazsírt, a két tojás sárgáját, a sót és az õrölt borsot, gyömbérport, az apróra vágott petrezselyem zöldet egyenletes állagúra. Adja hozzá a kétféle maceszt, majd óvatosan keverje hozzá a habbá felvert tojásfehérjéket. Egy evõkanállal vegyen ki a keverékbõl és lisztezett kézzel készítsen belõle gombócokat. Fõzze meg egy kevés levesben.
Tálalja a levest forrón, a gombócokból adva hozzá mindenkinek néhányat, petrezselyem zöld ágakkal díszítve. Jó étvágyat!
Ez az oldal a címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!