MAYERITSA
Görög (és ciprusi) Húsvéti leves - Patriciától
http://www.soupsong.com/rmayerit.html
· 4-6 személyre ·
Ez egy hagyományos leves és egyben szertartásos is: míg a frissen levágott bárányt a fõ fogás számára sütik a Húsvéti lakomára, ez a leves, amely az étkezés elején kerül az asztalra a bárány egyéb részeibõl készül, a tüdõbõl, májból, szívbõl, és a zsigerekbõl, melyeket a fejbõl készített húslevesbe fõznek bele. Igen, ez a recept eredetileg nem tisztán csak húst tartalmaz. Ennek ellenére nagyon ízletes - csakúgy mint a pikáns rizspuding apró bárányhús darabokkal, petrezselyemmel és citromos utóízekkel. Tálalja forrón 4-6 személy számára. Késõbb is fogyasztható újramelegítve, feltéve hogy óvatosan teszi ezt, elkerülve, hogy összekapjon,
· 1 1/2 font (70.80 dkg) bárányhús csonttal
· 8 csészényi víz
· 1 hagyma, apróra vágva
· 3 zellerszál, leveleivel, apróra vágva
· 1/4 csészényi petrezselyemzöld, apróra vágva
· 1/2 csészényi rizs
· 3 tojás sárgája, enyhén felverve
· 1 evõkanál finom kukoricaliszt
· 1 csészényi tej
· 1/2 citrom leve
· só és bors ízlése szerint
1. Vágja le a húst a csontokról és aprítsa fel nagyobb darabokra. Tegye a húst, a csontokat, a hagymát és a zellert egy nagyobb nyeles serpenyõbe és öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje. Nagy láng felett forralja fel, majd csökkentse a lángot. Szedje le a habját és öntse ki. Fedõ alatt fõzze kb. 1 órát.
2. Keverje hozzá a rizst és a petrezselymet, fedje le és fõzze további 25 percet, amíg a rizs teljesen meg nem puhul. Távolítsa el a csontokat és dobja ki.
3. Tálalás elõtt keverje össze a tojás sárgákat, a kukoricalisztet és a tejet, keverje egyenletes állagúra, majd keverje hozzá a leveshez.
4. Fõzze a levest még kb. 5 percig, fedõ nélkül. Húzza félre a tûzrõl, adja hozzá keverés közben a citromlevet, ízesítse sóval, borssal ízlése szerint, majd szedje mély leveses tányérokba és azonnal tálalja.
Ez az oldal a címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!