HAGYMA (Allium cepa)

                                                            

Forrás:
ONION - http://www.wegmans.com; http://www.foodsubs.com

ONION - a One Planet Internetes lapjairól - http://www.oneplanetnatural.com/spicetrade.htm

Hagyma (Allium cepa) -

lágyszárú kétnyári növény, ehetõ hagymával. A hagyma nagy valószínûséggel Ázsia délnyugati részérõl származik, de napjainkban szinte az egész világon termesztik, de fõleg a mérsékelt égöv alatt. A növény a liliomfélék, Liliaceae, családjához tartozik, mely családban a növények legtöbbje földalatti tároló rendszerrel rendelkezik, mint amilyen a hagyma, vagy a gumó. A családhoz tartozik még a hagymán kívül a tulipán, a jácint és a májusi gyöngyvirág, valamint olyan ehetõ növények, mint amilyen a póréhagyma, a fokhagyma és a snidling. A hagymaféléket két fõ csoportba oszthatjuk- zöldhagymák és száraz hagymák, mely esetben a második tulajdonképpen érett hagymát jelent, lédús hússal és száraz, papírszerû külsõ héjjal.

A közönséges hagymának egy, vagy több levéltelen szára van, mely 0,75 - 1,8 méter (2,5 - 6 láb) magasra is nõhet, a végén egy csokornyi apró, zöldes-fehér virággal. A levelek a növény megduzzadt alsó részében alakítják ki a föld alatt található hagymarészt, amely az érett, ehetõ hagyma. A legtöbb termelésbe vont hagymafajtát a növény apró magjáról szaporítják, melyet közvetlenül a talajba vetnek el, azonban a hagymát termeszthetjük az apró fiókhagymáiról is, vagy palántáról is. A hagymák a legellenállóbb kertben termesztett növények közé tartoznak.

A hagymafélék a legrégebben termesztett növények közé tartoznak. Valószínûleg már az írott történelem elõtti idõben is ismerték Indiában, Kínában és a Közel-Keleten. Az ókori egyiptomiak a világmindenség szimbólumának tekintették gömbölyû hagymáját, az angol "onion" név alighanem a latin "unus" szóból származik, ami egyet ("one") jelent. A rómaiak ismertették meg vele a brit földet. Az Újvilágban az amerikai indiánok a nagyon csípõs ízû vadhagymát tették párolt ételeikbe. Az évszázadok során a hagymának többféle gyógyhatást is tulajdonítottak, ajánlották megfázásra, fülfájásra, gégegyulladásra, rovarcsípésre, puskapor okozta égésre, szemölcsre.

A hagymát széles körben felhasználják a konyhában. Az olyan ételeknek, mint amilyenek a párolt ételek, raguk, sültek, levesek és saláták, sajátos jó ízt kölcsönöz, de tálalhatjuk önállóan is, mint fõtt zöldségfélét is. A hagymára jellemzõ csípõsségét a kénvegyületekben gazdag illóolajának köszönheti. Ez az olajtartalom kerül a levegõbe, amikor a hagymát tisztítjuk, vágjuk, és a szemben található könnyel elvegyülve csípi szemünket. Sok szakács szerint ez elkerülhetõ, ha víz alatt végezzük ezt a mûveletet. Én személy szerint még a konyhában is az úszószemüveg, vagy a búvárszemüveg viselését ajánlom mindenkinek, fõleg, ha nagyobb mennyiségû hagymát kell elõkészíteni, kockára vágni.

A hagymák eltérhetnek méretükben, alakjukban és csípõsségükben is. Melegebb éghajlaton a hagymák enyhébb, édesebb ízûek lesznek, mint a hidegebb környezetben termesztettek.

A hagyma fajtái:

A gömbölyû hagymák lehetnek fehérek, sárgák, vagy vörösek, és lilák is. Általában erõs az ízük, fõleg levesek, pörkölt, párolt ételek, raguk és egyéb fõtt ételek ízesítésére, és sütéshez használjuk õket.

---------------------------------------------

Bermuda hagyma (Bermuda onion)

A Bermuda hagymák nagyméretûek, ellapítottak, fehér, vagy sárga színûek, és enyhe az ízük. Gyakran fõzik, meg lehet tölteni, sütni, vagy bõ olajban is meg lehet sütni. Fel szokták még szeletelni, és nyersen salátákban, vagy szendvicsekhez használják.

Helyettesíthetõ: Spanyol hagymával, vagy Sárga hagymával, vagy Vidalia hagymával (édesebb), vagy Walla Walla hagymával (édesebb, a legjobb nyersen, vagy kissé megfõzve), vagy Maui hagymával (édesebb), vagy vöröshagymával.

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a hagymáról.

---------------------------------------------

Calcot /Calcot/:

Helyettesíthetõ: Apró méretû póréhagyma, vagy zöldhagyma.

---------------------------------------------

Carzalia édes hagyma /Carzalia sweet onion/

Helyettesíthetõ: Más édes hagymákkal.

---------------------------------------------

Cippolini hagyma

Kiejtése: csippolíni

Megjegyzés: Ez a kerek, lapított végû hagyma kb. 1 - 2 inch (2,5 - 5 cm) átmérõjû. Ha több információt szeretne kapni errõl a hagymaféleségrõl, keresse fel a Cooseman's Worldwide Specialty Produce honlapját!

Helyettesíthetõ: gyöngyhagymával

---------------------------------------------

Édes Bermuda hagyma /Sweet Bermuda onion/ = Spanyol hagyma /Spanish onion/

---------------------------------------------

Édes "birodalmi, császári" hagyma /Sweet Imperial onion/

Helyettesíthetõ: Más édes hagymafélékkel.

---------------------------------------------

Édes hagyma /sweet onion/

---------------------------------------------

Édes lila olasz hagyma = lila hagyma = Olasz lila hagyma = Kreol hagyma
/Sweet red Italian onion = red onion = Italian red onion = creole onion/

---------------------------------------------

Fehér gömbhagyma = Gyöngyhagyma
/White globe onion = Pearl onion/

---------------------------------------------

Fehér hagyma /white onion/

---------------------------------------------

Fõzõhagymák /"boiler = boiling onion = boiler onion"/

Apró és nem túl erõs ízû. Hámozza meg és savanyítsa, fõzze, vagy párolja! Tegye levesekbe, vagy párolt ételekhez, pörköltbe.

Helyettesíthetõ: Gyöngyhagymával (kisebb), vagy Cippolini hagymával.

---------------------------------------------

Fõzõhagyma (minden célra) /Cooking (All-Purpose)/

Csípõs ízek. Tegye levesekbe, pörkölthöz, párolt ételekbe, sültekhez, vagy zöldségételekbe.

---------------------------------------------

Granex hagyma /Granex onion/

Helyettesíthetõ: Maui hagymával, vagy Walla Walla hagymával, vagy Bermuda hagymával (nem olyan édes; ha szükséges, adhat hozzá a receptben szereplõ hagymánként egy evõkanálnyi cukrot), vagy Spanyol hagyma (nem olyan édes; ha szükséges, adhat hozzá a receptben szereplõ hagymánként egy evõkanálnyi cukrot)

---------------------------------------------

Gyöngyhagyma = fehér gömbölyû hagyma
/pearl onion = white globe onion/

A gyöngyhagyma nem egy hagymafajta, hanem apró méretû, gömbölyû, fehér hagymák, melyeket akkor szednek fel, amikor 25 - 38 mm átmérõjûek. Olyan ételek ízesítéséhez szokták használni finom ízeit, mint amilyenek az omlettek, és más hasonló tojásos ételek, szószok, és borsóból készített ételek. Megfõzve és megsütve is szokták kínálni. Tisztítsa meg, és savanyítsa, fõzze, vagy párolja. Reszelje le zöldségételekhez, vagy párolt ételekhez, ragukhoz.

Helyettesíthetõ: Fõzõhagymával (nagyobb), vagy cippolini hagymával

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a hagymákról, vagy lásd a gyöngyhagymáról a Cooseman's Worldwide Specialty Produce oldalait.

---------------------------------------------

Hagymacsokor = zöldhagyma = shallot (Ausztráliában) = Kínai hagyma
/bunching onion = green onion = shallot (in Australia) = Chinese onion/

---------------------------------------------

Kínai hagyma = Hagymacsokor = zöldhagyma = shallot (Ausztráliában)
/Chinese onion = bunching onion = green onion = shallot (in Australia)/

---------------------------------------------

Kreol hagyma = lila hagyma = édes lila olasz hagyma = olasz lila hagyma
/Creole onion = red onion = sweet red Italian onion = Italian red onion/

---------------------------------------------

Lila Óriás /Red-Large/

Gömbölyû hagyma, amelynek a csúcsai kissé ellapultak. Salátákban, vagy szendvicsekhez használja. Pikáns hagyma íze van. Gyakran fogyasztják nyersen. Fõzés közben veszít a színébõl.

---------------------------------------------

Lila hagyma = édes lila olasz hagyma = olasz lila hagyma = Kreol hagyma
/red onion = sweet red Italian onion = Italian red onion = creole onion/

Helyettesíthetõ: Spanyol hagymával, vagy Maui hagymával, vagy Vidalia hagymával, vagy Walla Walla hagymával.

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a hagymáról.

---------------------------------------------

Lila torpedó hagyma
/red torpedo onion/

Helyettesíthetõ: lila hagymával.

---------------------------------------------

Maui /Maui/

A Hawaii-szigetekrõl származó fajta. Lédús, édes, enyhén csípõs és ropogós. Formája enyhén lapított gömb.

Helyettesíthetõ : Granex hagymával, vagy Walla Walla hagymával, vagy Vidalia hagymával, vagy Spanyol hagymával (nem olyan édes; ha szükséges, adhat hozzá a receptben szereplõ hagymánként egy evõkanálnyi cukrot), vagy Bermuda hagymával (nem olyan édes; ha szükséges, adhat hozzá a receptben szereplõ hagymánként egy evõkanálnyi cukrot)

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a hagymáról, vagy a Maui hagymáról a Cooseman's Worldwide Specialty Produce oldalain.

---------------------------------------------

Mogyoróhagyma /Shallot/

Enyhe hagyma íz.

Megjegyzés: Ausztráliában a shallot szó a zöldhagymát jelenti, míg Amerikában ez az elnevezés egy apró barna színû hagymaféleséget jelöl, a mogyoróhagymát, melynek vékony, papírszerû, barna héja van.

Helyettesíthetõ: A zöldhagyma fehér részével, vagy zöldhagymával, vagy vörös hagymával (1 kisebb hagyma = 3 mogyoróhagyma) + csipetnyi zúzott fokhagymával, vagy apró lila hagymával, vagy zöldhagymával, vagy fokhagymával.

---------------------------------------------

Olasz lila hagyma = lila hagyma = édes lila olasz hagyma = Kreol hagyma
/Italian red onion = red onion = sweet red Italian onion = creole onion/

Az olasz hagyma lapos, lilás-vöröses színû és enyhe ízû hagyma. Nyersen salátákhoz használják és szendvicsekhez, külsõ lilás-vöröses gyûrûi miatt a szemnek is kellemes köret lehet.

---------------------------------------------

Póréhagyma /Leek/

Helyettesíthetõ: Vörös hagymával, vagy spárgával (ha köretnek használja)

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a póréhagymáról.

---------------------------------------------

"Ramp" = vad póréhagyma
/Ramp = wild leek"

---------------------------------------------

Sárga gömbhagyma = Sárga hagyma
/Yellow globe onion = Yellow onion/

---------------------------------------------

Sárga hagyma = Sárga gömbhagyma
yellow onion = yellow globe onion

Helyettesíthetõ: Spanyol hagymával, vagy Texas hagymával (a felét használja)

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a hagymákról.

---------------------------------------------

Scallion = zöldhagyma = hagymacsokor = shallot (Ausztráliában) = Kínai hagyma
/Scallion = green onion = bunching onion = shallot (in Australia) = Chinese onion/

---------------------------------------------

Spanyol hagyma /Spanish onion/ = édes Bermuda hagyma /sweet Bermuda onion/

A spanyol hagyma nagyméretû, édes, és lédús hagymaféleség, színe a sárgától a vörösig változhat. Felhasználhatja nyersen, szeletelve salátákban, szendvicsekhez és köretként is. Tökéletesen használható pirítva készített ételekben, vagy bármely más fõtt ételben is. Kevésbé csípõs, édesebb, lágy ízû hagymafajta.

Helyettesíthetõ: Sárga hagymával, vagy OR lila hagymával (édesebb)

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a hagymáról.

---------------------------------------------

Tavaszi hagyma, tavaszi fõzõhagyma /spring onion/

---------------------------------------------

Texasi hagyma /Texas onion/

Idetartozik: a texasi tavaszi édes, és a Texas 1015.

Helyettesíthetõ: Vidalia hagymával (kisebb), vagy Walla Walla hagymával (kisebb), vagy Maui hagymával (kisebb).

---------------------------------------------

Vad póréhagyma = "Ramp"
/wild leek = ramp/

Helyettesíthetõ: póréhagymával (enyhébb, nagyobb)

---------------------------------------------

Vidalia hagyma /Vidalia onion/

Helyettesíthetõ : Walla Walla hagymával, vagy Maui hagymával, vagy Texas 1015 hagymával (nagyobb), vagy Spanyol hagymával (nem olyan édes; ha szükséges, adhat hozzá a receptben szereplõ hagymánként egy evõkanálnyi cukrot), vagy Bermuda hagymával (nem olyan édes; ha szükséges, adhat hozzá a receptben szereplõ hagymánként egy evõkanálnyi cukrot).

Megjegyzés: Ha több információra van szüksége, keresse a WEB-en a Wegman's Food Market oldalait a Vidalia hagymáról és a hagymákról.

---------------------------------------------

Walla Walla hagyma /Walla Walla onion/

Helyettesíthetõ: Granex hagymával, vagy Maui hagymával, vagy Vidalia hagymával, vagy Bermuda hagymával (nem olyan édes; ha szükséges, adhat hozzá a receptben szereplõ hagymánként egy evõkanálnyi cukrot).

---------------------------------------------

Zöldhagyma = hagymacsokor = shallot (Ausztráliában) = Kínai hagyma
/Green onion = bunching onion = shallot (in Australia) = Chinese onion/

A zöldhagymák (angolul nevezhetik még "scallion"-nak, és tavaszi hagymának is) fiatal hagymák, amelyeket akkor szedik, amikor a levelei még zöldek, és a fejletlen hagymáinak feje kisméretû, átmérõje nem haladja meg a 13 millimétert. Ekkor a hagyma enyhén csípõs, és az egész hagymát, beleértve magát a hagymagumót, a hajtást és a leveleket nyersen használhatjuk salátákban és szószokban, köretként, zöldségtálakhoz, valamint már elkészült ételek ízesítésére. Pirítsa együtt más zöldségfélékkel. Esetleg grillezze egészben, vagy nagy lángon piríthatja is. A legnépszerûbb fajtája a "scallion"; más változatai lehetnek még a vörös hagyma leveles hajtásai, vagy a mogyoróhagyma leveles hajtásvégei és fiatal póréhagymák.

Azonos mennyiségek: 1 csokor = 1/4 font = 1/2 csészényi szeletelt

Helyettesíthetõ: Metélõhagymával (ha nyersen használják), vagy póréhagymával, vagy mogyoróhagymával.

---------------------------------------------

Egyenértékû mennyiségek

1 kisebb hagyma = 1/3 csészényi hagyma = 1 teáskanál hagymapor = 1 evõkanál szárított hagyma

---------------------------------------------

Kiválasztása:

Olyan hagymákat keressen, melyek a méretüknek megfelelõ súlyúak, a héjuk száraz, papírszerû, azon nincsenek foltok és nedves részek. Ne vegyen, ne használjon olyan hagymát, amelyen puha foltok vannak.

---------------------------------------------

Tárolása:

Hûvös, száraz helyen tárolja, amely eléggé levegõs is legyen. Ha felvágta, akkor szorosan tekerje mûanyag fóliába, tegye hûtõszekrénybe, és használja fel 4 napon belül. A zöldhagymát tanácsos hûtõszekrényben tárolni.

---------------------------------------------

Felhasználás és elõkészítés:

A nagyobb fajta hagymák elõkészítése során húzza le a papírszerû héjukat, majd vágja le a csúcsaikat. Vágja apróra, kockára, vagy szeletelje.

A zöldhagymák elõkészítése során vágja le a gyökérvégzõdéseket, és az összes elszáradt zöld levélvéget. Használja fel az egész hagymát.

---------------------------------------------

Elérhetõség:

Egész évben.

---------------------------------------------

Táplálkozástudományi információk:

Zsiradék, só és koleszterinmentes, C-vitaminban gazdag.

Energiaértéke csekély, fõleg az ízéért használjuk. Az egész hagymákat piacra kerülésük elõtt kissé szárítani szokták, melytõl héja megszárad, és papírszerûvé válik. Az ilyen száraz hagymák legnagyobb termelõi közé tartozik Kína, India, az USA, Oroszország, Japán és Törökország. Európa legnagyobb hagymatermelõje Spanyolország.

A hagymát ezen kívül különféle feldolgozott formában is beszerezhetjük. Fõtt és savanyított hagymát vehetünk konzervdobozban és üvegben is. A fagyasztott hagymát egészben és apróra vágva is megtalálhatjuk a boltokban. Az üveges hagymakivonatot, hagymalevet, mint ízesítõszert árulják.

Dehidratált hagyma termékeket már a 30-as évektõl kezdve beszerezhetünk. A feldolgozás során a legtöbb nedvességet elpárologtatják, vagy melegítéssel, vagy fagyasztva-szárítással (liofilizálás). Az ilyen termékek között van granulált, õrölt, darabokra vágott, felaprított, kockára vágott és szeletelt változat is. A hagymaport szárított hagyma megõrlésével készítik és néha sóval összekeverve árulják.

A szárított hagymaféleségeket többféle étel készítésekor használhatjuk. Hozzájuthatunk, mint ízesítõszerhez is. Az USA a világ egyik legnagyobb szárított hagymatermékeket elõállító országa, Kalifornia állam az erre a célra nemesített és termelt hagymafajták legnagyobb termelõje.


Ez az oldal a  címen található anyag magyar fordítása.
Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!