A Pioneer 10 tovább él

A madridi rádióteleszkópot üzemeltető tudósok összeköttetést teremtettek a Pioneer 10-el, mellyel még tavaly augusztusban szakadt meg a kapcsolat, közel 11 milliárd kilométerre a Földtől.
"A Pioneer 10 továbbra is működik", jelentette ki a NASA kutatási igazgatója, Dr. Larry Lasher. "Az a tény, hogy mi még mindig képesek vagyunk összeköttetésbe lépni az űrhajóval, fantasztikus. Végtelenül boldogok vagyunk."
Az űrhajó utáni vadászat már akkor elkezdődött, amikor a kapcsolat megszakadt.
"Tavaly nyár óta egyirányú vételi csatornán vártuk a Pioneer 10 jeleit, nem koherens üzemmódban, de nem sikerült rábukkannunk az adására." – mondta Lasher.
"Ezért jutottunk arra a következtetésre, hogy ha azt akarjuk, hogy a Pioneer 10 jeleket sugározzon felénk, nekünk kell először "beszélnünk" hozzá."
A Pioneer 10-et 1972. március 2-án indították útjára, és ez az űrhajó volt az első földi jármű, amely átrepülni készült a kisbolygók övét és közeli képeket kellett készítenie a Jupiterről. Segítségével fedezték fel, hogy a Jupiter túlnyomórészt folyadék halmazállapotú anyagokból áll.
1983-ban ez volt az első ember által készített eszköz, mely átlépte a Pluto pályáját. Az űrszonda továbbra is gyűjtötte az érdekes tudományos adatokat a naprendszer peremvidékéről, amíg a küldetési feladata be nem fejeződött 1997 márciusában, kb. a Földtől 10 milliárd kilométerre. Ebből a távolságból a rádiójeleknek mintegy 10 órára van szükségük ahhoz, hogy elérjék a földi állomásokat. Azóta az űrhajót a Deep Space Network-ben (fordíthatjuk a Mélységes Űr Hálózatának is??!) használták a káosz elmélet alapkutatásaiban.
A Pioneer 10 fedélzetén van az a nevezetes, aranyból készített táblácska, melyen egy férfi és egy nő ábrázolása, valamint egy sor, a Földről szóló információ található. Az űrszonda jelenleg a Taurus csillagkép felé halad, és a számítások szerint kb. 2 millió év múlva közelíti meg a csillagkép valamelyik csillagát.


2001-09-05
 

Forrás: Electronic World 2001-08 alapján

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Esetleg kérdése van? Küldjön levelet az első oldalon található címre!