PIROG - RIZZSEL

Forrás : Karla Rossi receptje

· 1 db - 9 x 14 inches cipó ·

Elõkészítési idõ : 30 perc

Fõzési idõ : 40 perc

Elkészítési idõ : 2 óra 40 perc

" Ez a családunk hagyományos receptje, egy lengyel helyi édes süteményféleség, rizses töltelékkel (A "Kenyérsütés: Egy család története, ahogy a hét nõvér megõrizte"). Csodálatos sütemény teához.

Hozzávalók

· 1 db (0.6 unciás ~ 2dkg) friss sütõélesztõ

· 1/4 csészényi langyos víz (110 °F/45 °C)

· 1 csészényi tej

· 1/2 csészényi finom kristálycukor

· 1/2 csészényi margarin

· 2 tojás

· 2 teáskanálnyi vanília kivonat

· 1 csipetnyi só

· 4 1/2 csészényi sima fehérliszt

· 3/4 csészényi aranyszínû mazsola

· 1 evõkanálnyi olvasztott vaj

· 1/2 teáskanálnyi õrölt fahéj

· 1 csészényi "A" rizs

· 2 csészényi hideg tej

· 1 evõkanálnyi vaj

· 1/4 csészényi finom kristálycukor

· 1 csipetnyi só

Elkészítése

1. Oldja fel az élesztõt a langyos vízben, és tegye félre.

2. Forraljon fel 1 csészényi tejet, és keverje össze 1/2 csészényi cukorral, valamint 1/2 csészényi vajjal, vagy margarinnal. Tegye félre hûlni.

3. Egy különálló tálban verje fel a tojásokat. Adja a tojásokat, a vanília kivonatot és egy csipetnyi sót a kihûlt tejes keverékhez. Dolgozza össze. Adja hozzá az élesztõs keveréket. Fokozatosan szórja bele a lisztet, majd a mazsolát, amíg a tészta elválik a tál falától. Dagassza a tésztát, amíg rugalmassá nem válik, de vigyázzon, nehogy a szükségesnél tovább gyúrja! Tegye a tésztát egy jól beolajozott tálba. Tegye félre huzatmentes, langyos helyre, amíg kb. kétszeresére kel.

4. Keverjen össze kétcsészényi hideg tejet. 1/4 csészényi cukrot és egy csipetnyi sót egy serpenyõben. Keverje bele a rizst, majd forralja fel. Adjon hozzá egy evõkanálnyi vajat, fedje le és fõzze kislángon kb. 20 percet, vagy amíg elkészül.

5. Ütögesse le tésztát, majd gyúrja át néhányszor. Tegye egy tûzálló 9 x 14 inches (~23 x 35 cm-es) tálba, amelyet olajjal átkent, majd vékonyan beszórt liszttel. Terítse el a tésztát az edényben, úgy hogy óvatosan minden oldalra odasimogatja. Hagyja tovább kelni kb. 15 percet.

6. Terítse rá a tészta tetejére a rizst, majd a széleket húzza fel, úgy hogy egy borítékhoz hasonló alakuljon ki a tésztából. A rizs középen kilátszik. Kenje meg vékonyan olvasztott vajjal, majd szórja meg egy kevés fahéjjal.

7. Tegye elõmelegített sütõbe, 375 °F-on (190 °C). Csökkentse a hõmérsékletet 350 °F-ra (175 °C). Süsse 30 - 40 percig, amíg aranybarnára sül.

 

1 db 9 x 14 süteményhez.


Ez az oldal a címen  található anyag magyar változata.
Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2003-01-08

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!