Miniatürizált rakétatechnológia

A jövőben mikro-méretű hajtóművek szolgálhatnak az űrjárművek irányítására. Ezen állítás bizonyítására az amerikai TRW vállalat kipróbált egy ilyen készüléket egy légkörön belüli rakétateszt során. "A teszt bebizonyította, hogy a mikro-hajtóművek mögött álló technológia jó irányba mutat a fejlesztések terén." – mondta David Lewis, a TRW digitális mikro-hajtómű fejlesztési igazgatója.
"Nagyon meg voltunk elégedve a teljesítményével. Meggyőződésünk, hogy ezek a mikro-hajtóművek képesek lesznek arra, hogy a keringés során megtartsák pályájukon, pályakorrekciót adjanak, szabályozzák a viselkedését a jövő nagyon kis méretű műholdjainak, amelyek súlya a kevesebb, mint 1 fonttól egészen az 50 fontig (0,45 – 22 kg) változhat." – mondta Lewis.
A hajtóegység nagyszámú, rácsszerkezetbe illesztett, egyszer használható mikro-hajtóművecskéből áll, valamennyi kb. egy mákszemnyi méretű, és mindegyik háromrétegű szilícium-üveg szendvicsszerkezetből készül.
Az ólom-styphnate tartalmú üzemanyagcellák a középső rétegben találhatóak. A legfelső réteg egy az előbbinek megfelelő hálózatú, pontosan illeszkedő, áttörhető rekeszek hálózata, a harmadik, hátsó réteg tartalmazza valamennyi cella számára a gyújtószerkezetet.
Ha a cellát kisütik, akkor az egy energiaimpulzust szabadít fel. A tesztelésre felhasznált cellahálózatot a próba során több mint 20 alkalommal sütötték el, másodperces időközönként. A kísérlet során valamennyi hajtóműcella 10-4 Ns-os energiaimpulzust adott le.


2001-09-05
 

Forrás: Electronic World 2001-08 alapján

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Esetleg kérdése van? Küldjön levelet az első oldalon található címre!