A szójaszósz kialakulása

THE EVOLUTION OF SOY SAUCE - KIKKOMAN -
http://www.kikkoman.com/html/soyart/soy_evolution.html

A több mint 2500 éve Kínában felfedezett szójaszósz a világ egyik legrégebbinek tartott ízesítõszere. Évszázadokon keresztül egy sor ázsiai konyhának ez volt és maradt is az alapköve. Napjainkban egyre többen ismerik meg a nyugati világban is, mint ízesítõ alapanyagot, és mint ízfokozó adalékanyagot is.

A történelem elõtti idõkben az ázsiai ember húst és halat tartósított a téli idõszakra való felkészülés során úgy, hogy besózta. A melléktermékként keletkezõ folyadékot, amely a tartósított húsból szivárgott ki, a késõbbiek során a fûszeres erõlevesek, valamint ízesítõszerek alapjaként használta fel.

A hatodik században a buddhizmus széles körben elterjedt mind Japánban, mind Kínában. Az új vallással megjelent a vegetarianizmus, amely megteremtette a húsmentes ízesítõk szükségességét. Egy korai helyettesítõ anyag volt az erjesztett gabonafélékbõl készített sós paszta, az elsõ olyan termék, amely már emlékeztet a modern szójaszószra. Amikor Kínában tanult az egyik japán Zen pap, megismerkedett ezzel az új ízesítõszerrel. Amikor visszatért Japánba, a pap elkészítette saját változatát, és azt megismertette másokkal is. Az évek során a szójaszósz elõállításában a japánok megváltoztatták a hozzávalókat és a fõzési, erjesztési módszereket. Az egyik változás volt a búza egyenlõ arányban történõ hozzáadása a szójababhoz. Ez egy kiegyensúlyozottabb ízhatású szószt elõállításához vezetett, amely képes javítani az ételek ízein anélkül, hogy azokat elnyomná.

A Kikkoman cég már az 1880-as években megkezdte a szójaszósz exportálását az USA-ba. 1972-ben a természetes módszerekkel készített szójaszósz megnövekvõ kereslete miatt a cég megnyitotta Walworthban, Wisconsin államban gyártóüzemét, mely az USA búza és szójatermõ vidékének központjában található.

Napjainkban a Kikkoman Soy Sauce Amerika legismertebb és legjobban eladható márkája, melyet számtalan felhasználási lehetõsége miatt kedvelnek - használható az ízfokozótól és szószalapoktól, a fûszeres pácokig és asztali ízesítõig mindenféle célra.


Ez az oldal a    címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
2000-10-01

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!