Fõzzünk együtt

VADON TERMETT GOMBÁBÓL
KÉSZÍTETT LEVES

Forrás: http://recipes.wenzel.net -
WILD MUSHROOM SOUP
(MINESTRA DI FUNGHI SELVATICI)

· 8 személyre ·

Hozzávalók

· pár deka szárított porcini
gomba (8 nagyobb darab)

· 3 közepes krumpli

· 2 kisebb sárgarépa

· 1 közepes hagyma

· 1 kisebb mogyoróhagyma

· 2 font (kb. 1 kg) vadon termett,
vagy termesztett friss gomba

· 2 szelet húsos szalonna (2 oz)

· 10 evõkanál olívaolaj

· 2 1 liter húsleves alap
(vagy csirkehúsleves konzerv)

· 1 teáskanál só

· 1 csészényi friss, apróra vágott
lapos levelû petrezselyemzöld

· frissen õrölt feketebors

ELÕKÉSZÍTÉS:

  1. Mossa meg a szárított gombát folyó víz alatt, majd tegye egy kisebb tálkába és öntsön rá 1 csészényi forró vizet. Hagyja állni ebben a vízben, amíg megpuhul, ez kb. 20 percet vesz igénybe. Vegye ki a gombákat a vízbõl, és finom szûrõn keresztül szûrje le az áztató folyadékot. Tegye vissza a gombákat és a leszûrt áztatólevet a tálkába. A szûrõben maradt üledéket, apró gombadarabkákat dobja ki.

  2. Hámozza meg a krumplit és a sárgarépát, majd durva reszelõn reszelje meg. Tisztítsa meg a hagymát is és vagdalja nagyobb kockákra. Tisztítsa meg a mogyoróhagymát és vágja fel apróra.

  3. Vékonyan szeletelje fel a gombákat. Vágja apróra a szalonnát.

FÕZÉS:

  1. Forrósítson meg kb. 5 evõkanál olajat egy kb. 6 literes fazék alján. Adja hozzá a szalonna darabokat, a hagymát, és süsse közepes láng felett, amíg a hagyma megpuhul és a szalonna üveges lesz, ez kb. 2 perc. Egy másik nagyobb edényben forralja fel a leves alapot.

  2. Öntse a forró folyadékot a leveses fazékba, tegye hozzá a krumplit, a sárgarépát, a beáztatott gombát a levével együtt. Ismét forralja fel és párolja kis lángon, fedõ alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 10 percig.

  3. A másik edényben közben forrósítsa fel a maradék olajat. Adja hozzá a friss, szeletelt gombát és a sót, süsse kevergetve, közepes lángon, amíg a gomba leve elpárolog, ez is kb. 10 perc. Adja az így elõkészített gombát a leveshez és párolja további kb. 30 percig. Ízesítse ízlése szerint.

TÁLALÁS:

Merõkanállal szedje melegen tartott leveses csészékbe. Szórja meg frissen vágott petrezselyemzölddel és frissen õrölt feketeborssal. Azonnal tálalja.

[COOKS; Jan/Feb 1989] Fred Peters tollából.


Ez az oldal a címen található anyag magyar megfelelõje. Ha angolul szeretné olvasni, klikkeljen a hivatkozásra!

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!