ÁNIZS (Pimpinella Anisum)

     

ÁNIZS
Részletek Patricia G. Solley, 1997 angol nyelvû oldaláról  http://www.soupsong.com/fanise.html

Az ánizs délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos. Amit mi "ánizsmagnak" nevezünk az valójában a termése ennek az egynyári … növénynek, amely kb. 45 cm (18 inch) magasra nõ ……. olyan szárral, melynek végén egy fehér virágokkal teli ernyõ található.

Az ánizs jellegzetesen édesgyökér íze és illata az anisic aldehyde (ánizsos aldehid) tartalmától származik - és ebbõl készítik azt az erõs likõrt, amely szerencsére helyére lépett az abszintnek, a párizsi mûvészvilág hírhedt italának, amely valójában idõvel megmérgezte rendszeres fogyasztóját. Ezt a likõrt annak idején a fehér üröm kábító és mérgezõ olajával ízesítették. Az Anisette (vagy Ouzo), ellentétben az elõzõekkel, nemcsak hogy nem árthat nekünk, de valójában segíthet is, különösen akkor, ha valakit a puffadás kínoz.

Ez a szélhajtó szer csökkenti a szélszorulást: akár elrágcsálhatjuk a magokat, akár teát készíthetünk belõle 1/2 liter forró vízzel leöntve egy fél teáskanál magot, majd leszûrve azt.

Az ánizs növényt a Biblia is említi. Máté szól róla, amikor részletesen elbeszéli, hogy Jézus hogyan ostorozta azokat az írnokokat és a farizeusokat, akik a Mózesi törvényeket alkalmazták, azokat akiket csak a dézsma izgatott, és megfeledkeztek az isteni igazságról.


ÁNIZS
részletek a FÛSZERNÖVÉNYEINK ÉS FÛSZERKÉSZÍTÉS címû könyvbõl (Inczefi Lajos)

Már az ókorban az egyiptomiak is ismerték a gyógy- és fûszerhatását. ….
Nedvességet és meleget kedvelõ, 0,5 m magas, egyéves, lágy szárú növény. Finoman barázdált és szõrözött, egyenesen felálló szárán három különbözõ alakú levél található.
….. A drog a termés, amely fordított körte alakú, kerek tojásdad alakú, oldalról egy kicsit összenyomott …. . A jó árú színe zöld, a sárga szín gyengébb minõséget jelent. ……


ÁNIZS
részletek a GYÓGYNÖVÉNYEK GYÓGYHATÁSAI címû könyvbõl (Varró Aladár Béla)

Hatóanyaga: illóolaj, zsíros olaj, sók, anethol, stb. ……. Elsõrendûen alkalmazható és ártalmatlan köptetõ, görcscsillapító. ……. Mandulagyulladáskor zsálya és borsmentával kevert teafõzet használata jó eredménnyel jár.


ANISE - részletek Gernot Katzer angol nyelvû oldalairól

(http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/index.html)

Származása:

Keleti mediterrán terület, vagy a Nyugat-Ázsia. Törökország jelenleg is nagyon fontos termelõje, de a jobb minõségû magok Spanyolországból származnak.

A távol-keleti konyhákban (India, Irán, Indonézia) nem tesznek különbséget az ánizs és az édeskömény között. Emiatt általában mindkettõnek ugyanazt a nevet szokták adni. A Fülöp-szigeteken a csillagánizs a népszerû fûszerféleség, és szintén ánizsnak nevezik.

A nyugati konyhamûvészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. Kis mennyiségben szerepelhet még olyan fûszerkeverékekben, melyeket virslikhez, illetve pörköltekhez adhatunk. A legfontosabb felhasználása azonban az ánizs ízesítésû likõrökben történik, mint amilyenek a raki, ouzo, és a pernod.

Keleten az ánizs kevésbé ismert növény, az édeskömény és a csillagánizs az, amelyhez könnyen hozzájuthatnak. Az ánizzsal esetleg helyettesíthetjük az édesköményt az észak-indiai receptekben.

Néhány növény képes olyan aromaanyagok létrehozására, amely az ánizséhoz hasonlítható. A petrezselyemfélék családjában (Apiaceae), mind az édeskömény, mind a spanyol turbolya (Myrrhis odorata) kisebb mennyiségben majdnem tökéletesen képes leutánozni az ánizs ízeit, míg a zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) és a kapor is emlékeztet rá, de nem olyan tisztán, mint az elõbb említett növényféleségek. Ezen kívül van még néhány növény, amely ha botanikailag nem is rokona az ánizsnak, azzal összetéveszthetõ ízei vannak, vagy legalábbis erõsen emlékeztet rá: ilyen a tárkonyüröm (Artemisia dracunculus), az igazi édesgyökér; édesfa (Glycyrrhiza glabra), a csillagánizs, kínai ánizs (Illicium verum) és a bazsalikom (Ocimum basilicum) néhány termesztett változata.

 

Anise - A One Planet intenet oldalairól -

http://www.oneplanetnatural.com

(Pimpinella anisum), egynyári lágyszárú növény, mely a petrezselyemfélék családjába tartozik (ernyõsvirágzatúak - Apiaceae), melyet fõképpen terméséért termesztenek, melyet ánizsmagnak neveznek, melynek íze igazi édesgyökérére emlékeztet. Apró, sárgásfehér virágai laza ernyõvirágzatot képeznek. A termése, vagy magja majdnem tojásdad alakú, kb. 3,5 mm (0,12 inch) hosszú és 5 hosszirányú végigfutó barázda található rajta. Az ánizs magjának édeskés, édesgyökérre emlékeztetõ aromája van és a petrezselyemfélék családjába tartozó lassan növekvõ egynyári növény. A magot kora tavasszal elvetve kb. 3 láb (kevesebb, mint 1 méter) magas növénykévé fejlõdik. A csoportosan álló fehér virágai körülbelül 3 hónappal az ültetés után jelennek meg, és a magokat további 1 hónap múltán gyûjthetjük be. A magokat kicsépelik, majd a levegõn megszárítják. A leszedéskor a magvak világos zöldes színûek, sarló alakúak és kb. 1/5 inch hosszúak. Bár az ánizsmag íze félreismerhetetlenül az igazi édesgyökér ízére hasonlít, mégsincs rokonságban azzal az európai növénnyel, melynek a gyökere az édesgyökérlevet szolgáltatja. Törökország, Spanyolország és Egyiptom az ánizsmag legfõbb termelõi. Ezek közül a nagyobb méretû, ízesebb spanyol ánizsmag számít a legjobbnak.

Az ánizsmagot elterjedten használják cukrászsütemények ízesítésére, és jellemzõ alapanyaga a német Anisbrod nevû kenyérféleségnek. A mediterrán térségben és Ázsiában gyakran használják hús és zöldségételek ízesítésére. Már a történelem elõtti idõktõl kezdõdõen használták gyógyításra füvekbõl készített nyugtató teában. Rómában, az elsõ század idején használták egy népszerû fûszeres süteményben, melyet babérlevélben sütöttek, úgy tartották, hogy ez megvédhet a gyomorrontástól, az emésztési zavaroktól.

1305-ben az angolok megvámolták az ánizsmag kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London Bridge javítási költségeit. Nagyon népszerû ízesítõ az angoloknál, IV. György király ruháit annakidején ánizsmaggal illatosították. Az ánizs az egyik legrégibb termesztett fûszernövényünk, már az egykori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték. Az idõsebb Plinius azt állította, hogyha ánizsmagot tesznek a párna alá, akkor az megvéd a rossz álmoktól. A rómaiak az ánizst, mint ételízesítõt a középkortól használják. 1619-ben a virginiai parlament elfogadta azt a törvényt, hogy egy családnak, minden évben, legalább 6 tõ ánizst kell termelnie.

A "Shaker"-ek (egy amerikai szekta) az ánizst, mint gyógyító növényt használták. Az illóolajtartalma körülbelül 2,5 %, melynek legfontosabb összetevõje az anethole.Az illóolaját használják az abszint, az "anisette" és a Pernot likõr ízesítésére.


Ez az oldal a ANISE címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2000-11-21

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!