BAZSALIKOM (Ocimum basilicum)

                                                                                                                                                                                                              

BAZSALIKOM - részletek Patricia G. Solley angol nyelvû Internetes oldalairól.

http://www.soupsong.com/fbasil.html

Nevezték még "a növények királyának" és "bazilikának" is. A mentafélékkel áll rokonságban és valószínûleg Indiából származik, "tulasi"-nak hívták és a Hindu Krisna és Vishnu istenségeknek szentelték. Hagyomány szerint a halott hindi mellére fektetik. Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a "király". Valójában azonban az egykori görög és római orvosok úgy vélték, hogy ez a növény az ellenségeskedés és a téboly szimbóluma és azt hitték, hogy csak akkor tudják termelni, ha magját szitkok közepette vetik el. Hasonló a kapcsolata a skorpiókkal is. Plinius azt állította, hogy amikor egy kõvel ráütöttek, skorpiók lettek belõle, elég ijesztõ gondolatok tõle.

Ezzel szemben, az európaiak a középkorban úgy vélték, hogy a bazsalikomot csak gyönyörû nõk ápolhatják - és szokás szerint, mint a romantikus szerelem szimbolikus jelét adták és kapták egymástól.

Bizonyság erre John Keats gótikus költeménye, mely Boccaccio Dekameron címû morbid történetére épül. ………..Isabella halott kedvesének, a bátyjai által megölt Lorenzónak erdei sírjából hazamenekített levágott fejét egy cserépbe rejti el, melybe ezután bazsalikomot ültet és attól kezdve könnyeivel öntözi, …….

Az eredeti:

Whence thick, and green, and beautiful it grew,

So that it smelt more balmy than its peers

Of basil-tufts in Florence; for it drew

Nurture besides, and life, from human fears,

From the fast mouldering head there shut from view:    

So that the jewel, safely casketed,

Came forth, and in perfumed leafits spread.

Nyersfordítása:

Mert oly tömött volt és zöldellõ, és nõtt csodálatosra

Balzsamosabban illatozott, mint más hozzá hasonló

Firenzei bazsalikomtõ, mert táplálékán kívül

magába szívhatta az emberi félelmet, és abból él,

a gyorsan elporladó fõbõl, melyet senki sem láthat.

Ily módon e kincs biztonságos nyughelyre lelt,

elõbújhatott, majd illatos levelekként szétterült.

Végül a testvérek erre rájönnek, elmenekülnek Firenzébe, miközben Izabellától elveszik a bazsalikomot. Szegény teremtés. Ebbe természetesen beleõrül és meghal.

Természetesen ettõl a történettõl függetlenül, a bazsalikomról õsidõk óta tudják, hogy enyhíti a hasi fájdalmakat és görcsöket - és segíti az emésztést. Hogy honnét származik az íze? A leveleken apró, olajat tartalmazó cellácskák találhatók, melyek többek közt tartalmaznak "anethol"-t (mint az ánizs), "estragol"-t (mint a tárkony). eucalyptol-t, eugenol-t (mint a szegfûszeg és a szegfûbors) és linalool-t (mint a francia Levendula).

 

BAZSALIKOM - részletek a
FÛSZERNÖVÉNYEINK ÉS FÛSZERKÉSZÍTÉS címû könyvbõl (Inczefi Lajos)

….. nálunk csak termesztik. A növény kb. 0,5 m magas, négyszögletes szárú, majdnem kopasz, a felsõ részén puhán szõrös. …. A növény illata nagyon kellemes, balzsamos, íze kissé sós, fûszeres, hûsítõ. A drogot a virágzáskor gyûjtött föld feletti része képezi. Maga a szárított növény kellemes, szegfûszegre emlékeztetõ, fanyar illatú, pikáns ízû fûszernövény, amely a szegfûszeget pótolja.

 

BAZSALIKOM - részletek a
"GYÓGYNÖVÉNYEK GYÓGYHATÁSAI" címû könyvbõl (Varró Aladár Béla)

Szent János fû, bazsalik - Basilienkraut. Kellemes illatú, 1 éves növény. …… illóolajában cineol, metilcavicol, linalool, csersav, saponin található. Elsõsorban gyomorerõsítõ, étvágygerjesztõ.

BAZSALIKOM - részletek Gernot Katzer "http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/index.html" oldalairól:

     Származása

Valószínûleg India. Napjainkban a bazsalikomot sok ázsiai és mediterrán országban is termesztik, a legnagyobb exportálója Franciaország, Olaszország, Marokkó és Egyiptom.

Közeli rokona az Ocimum minimum (apró-levelû bazsalikom) kevésbé ismert, mint a kerti rokon, de illata, bár megkülönböztethetetlen a mediterrán változatétól, talán még erõsebb is annál.

A bazsalikom egyike a legkellemesebb fûszereknek, számos mediterrán konyhában egyenesen nélkülözhetetlen. Édes és fûszeres illata különösen Olaszországban népszerû. Mivel a fõzés során a bazsalikom pompás aromája nagyon hamar megsemmisül, ezért az apróra vágott bazsalikom leveleket gyakran a hideg, vagy meleg ételekre a felszolgálás elõtt szórják rá. Olaszországon kívül is gyakran találkozhatunk egy híres recepttel, az "Insalata Caprese" (Capri saláta) receptjével: paradicsom szeletekre halmozzunk krémes, puha Mozarella-sajtot és apróra vágott bazsalikom leveleket, majd ízesítsük "aceto balsamico" (balzsamecet) és kiváló olívaolaj segítségével.

Nevezetes pesto Liguria egy specialitása. Liguria észak-nyugat Olaszország egy régiója. Ezt a tésztaféleséget friss bazsalikom levelekbõl, "extra-virgin" minõségû olívaolajból, fenyõmagból, a nevezetes olasz sajtból, amelynek "parmigiano" a neve, és fokhagymából készítenek. Azonkívül, hogy kiváló az íze, a pesto tökéletesen alkalmas a bazsalikom tartósítására, még fagyasztó nélkül is (bár jobban eláll lefagyasztva).

A pesto receptjét felhasználhatjuk más zöldfûszerek esetén is, például a medvehagymából (Allium ursinum) készített pesto íze is fantasztikus, és egyben megoldja ennek a fûszerféleségnek a tartósítását is. Nagyon pazar pesto-t készíthetünk turbolyából, vagy citromfûbõl (mézfûbõl). A frankfurti Zöld-szósz (Grüne Sauce) egy hasonló szósz jó példája, amelyben 7 féle zöldfûszert kevernek össze.

Az olasz konyhában a bazsalikomot gyakran a paradicsommal együttesen használják, például sós/ecetes lében eltett olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, hogy ízletes paradicsomszószt készítsenek belõle. A paradicsomból, extra-virgin olívaolajból, vörösborecetbõl és bazsalikomból összeállított saláták nagyon egyszerûek, de nagyon ízletesek is. Igaz, a bazsalikomot az olasz szakácsok ritkábban használják húsételekben, inkább az oregáno (azaz a vadmajoranna) a kedvelt fûszerféle ebben a szerepkörben.

A friss bazsalikom szintén szerepelhet a bouquet garni-ban (Fûszer csomagocska).

Hasonló a felhasználásáa a Távol-Keleten, különösen népszerû Vietnámban és Thaiföldön. Bangkokban járva azok, akik megmerik kóstolni a helyi konyha ízeit, soha nem fogják elfelejteni a bazsalikom fantasztikus aromáját, amely szinte minden fazékból az orrunkba árad az utcai élelmiszer árusító bódékból. A tájföldi konyhamûvészet alapjaival a "gai pad bai krapow"-ban (csirke igen erõs apró piros paprikával és bazsalikommal) találkozhatunk. Az égetõ és tényleg pokoli csípõsségét leszámítva ez az étel menyei élvezeteket nyújt csodálatos bazsalikomos illatával.

Amikor a dél-kelet ázsiai receptekhez bazsalikomot használunk, figyelembe kell vennünk, hogy az ott termelt bazsalikomváltozatok íze teljesen eltér a nyugaton beszerezhetõ mediterrán zöldfûszer ízétõl, habár az igazi tájföldi bazsalikom (bai horapa) a keleti (tájföldi) élelmiszer kereskedésekben esetleg beszerezhetõ.

 

Bazsalikom - Penzeys Spices - Catalog of Sesoning - http://www.penzeys.com

Amerikában a legnépszerûbb fûszernövény a bazsalikom, amely 30 évvel ezelõtt Dél-Európán kívül gyakorlatilag ismeretlen volt. Az olyan bazsalikom, amelyet nem az ideális feltételek között szárítottak ki elveszti édességét és erõsen fás mellékízek keletkeznek benne. Napjainkban a szárítók részleges vákuumot használnak, hogy csökkenteni lehessen a párologtatáshoz szükséges hõmérsékletet, és így a bazsalikomot ideális körülmények között lehet termelni, megszárítani és bárhová elszállítani. Az íze majdnem olyan mint a kábítószer, hamar rá lehet szokni, és szinte nincs olyan étel, aminek az ízét egy kis bazsalikommal ne lehetne javítani. Úgy ismerjük, mint a paradicsom legjobb barátját, csodálatosan finom csirkével, halakkal, tésztafélékkel, ragukhoz, salátákhoz és zöldségfélékkel. A bazsalikomot a fõzés vége elõtt 10 perccel adja az ételhez, mivel a fokozott hõhatás miatt elveszítené édességét, gazdag ízeit. A kaliforniai bazsalikom egy kicsit erõteljesebb ízû, mint a francia bazsalikom, valószínûleg a jobb szárítási technológiának köszönhetõen, de a francia bazsalikomnak van egy kis ánizsos íze is, melyet sokan kedvelnek.

 

Bazsalikom - A One Planet oldalairól átvéve  - http://www.oneplanetnatural.com

Az angol nyelvterületen nevezik még ÉDES BAZSALIKOMNAK (SWEET BASIL) is. A felhasználható fûszer az Ocimum basilicum szárított leveleit tartalmazza. Egynyári növény, amely a Lamiaceae (Labiatae) családhoz tartozik, India és Irán területén õshonos. Sokféle fajtája ismert a kereskedelemben, beleértve az apró levelû Közönséges Bazsalikom, a nagyobb levelû Olasz Bazsalikom és a legnagyobb "Saláta-levelû" Bazsalikom". A szárított nagylevelû fajták illatos aromái kismértékben az ánizsra emlékeztetnek, meleg, édeskés és enyhén csípõs ízeik vannak. A Közönséges Bazsalikom szárított levelei kevésbé aromásak, de az ízük kissé csípõsebb jellegû. A bazsalikom elterjedt konyhakerti fûszernövény. Használják pizzák, spagetti szószok, virslik, levesek, paradicsomlé, salátaszószok, öntetek és saláták ízesítésére. Nagyon sok olasz szakács inkább a bazsalikomot használja az oregano helyett. A thaiföldi konyha is elterjedten használja ízesítõ anyagként. A bazsalikom levelébõl készített tea élénkítõ hatású. Illóolaj tartalma kb. 0.1 %, melynek legfontosabb összetevõi a methyl chavicol and d-linalool. Több mint 150 változatát termesztik. A bazsalikom Indiából származik, ahol, mint szent fûszernövényt tisztelik. A neve a görög "basileus" szóból származik, melynek jelentése "király, királyi". Amikor az emberek már nem tartottak többé ettõl a fûszertõl, akkor "a király házába illõ"-nek nevezték. Haitin a bazsalikomot a szerelem pogány istennõjéhez, Erzulie-hez tartozónak tartották, Olaszországban a szerelem jelképeként tisztelték. A bazsalikom Indiából származik, de az egész földközi-tengeri körzetben, és Kaliforniában is termesztik. Aromája a mentára és a teára emlékeztet, nagyon jól illik a paradicsomhoz, és alapvetõ a legtöbb olasz, paradicsomszószt tartalmazó ételben. A bazsalikom növénytani neve a görög "illatozó, illatos" szóból származik, még akkor is, ha sok görög nem is szereti a bazsalikomot. Úgy tartják, hogy a skorpió szeret a bazsalikom cserepek alatt megbújni, az egyik görög író szerint a bazsalikom csak arra való, hogy az embereket õrületbe kergesse. Ezzel szemben, a hindu hitvilágban, ha a halottal bazsalikom levelet temetnek el, akkor ez lesz az útlevele a mennyországba.

BAZSALIKOM - Dr. Nagy József - Konyhakert az erkélyen

Fényes zöld leveleivel, jellegzetes alakjával és sajátos illatával érdekes színfoltja az erkélynek vagy a tetőkertnek. Fénykedvelő, hidegre érzékeny ( + 1 °C-on már elpusztul). Vízigényes, 40-60 cm magasra növő dudvás szárú növény. Talajigénye a majoránnáéval megegyezik. A különböző elhelyezésű konténerekben, kiemelt ágyásokban. és hidropóniában is termeszthető. Utóbbi esetben poharas palántát kell nevelni. Magját április második felében 2-3 cm mélyre kell elvetni. Lehet sűrűn (egymástól 3-5 cm-re) is vetni vagy ritkábban, egymástól 15-20 cm-re. Utóbbi esetben egy helyre 2-3 magot célszerű vetni. Sűrű vetéskor a kikelt növények 10-12 cm-es nagysága idején 15-20 cm tőtávolságra kell ritkítani. A kiszedett növények (palánták) más konténerbe vagy hidropóniába átültethetők. A bazsalikom levele és fiatal hajtásai frissen is fogyaszthatók (saláták ízesítésére és díszítésére). E célra egész évben folyamatosan lehet szedni a 10-15 cm-es hajtásvégeket vagy a kifejlett leveleket. Szárított fűszernek akkor kell a hajtásokat az első elágazás felett levágni, amikor az első virágok kinyíltak (nem később, mert akkor sok lesz a kellemetlen ízt adó mag). A levágott hajtások helyén újak fejlődnek, így azok az első őszi fagyokig folyamatosan szedhetők. A szárítás és morzsolás a majoránnánál leírtak szerint történik.
 

Bazsalikom - Martin Stangl - Hobbim a kert

Ez az egyéves fűszernövény illóolajokat tartalmaz, és különösen aromás illatú. Csak egészen kevés szükséges belőle levesek, saláták, paradicsom, hús- és halételek, sőt eltett uborkák fűszerezéséhez. Ha póréhagyma- vagy burgonyalevest egy friss bazsalikom hajtással mixer segítségével összedolgozunk, a leves azonnal halványzöld színűvé válik. És az illat! Ez a fűszernövény több napfényt kíván, mint mások, és sok meleget. Mivel fagyérzékeny, áprilisban hidegágyba vagy ablakpárkányra helyezett tálba vetjük, és kelés után kis cserepekbe tűzdeljük a kis növényeket. Április végén fólia alá is vethető. A fagyosszentek után 3-5 növényt ültetünk 25 cm távolságra a fűszernövényágyba, ahonnan egész nyáron át szedhetünk fiatal hajtásokat. Néhány bazsalikomnövényt akár cserepekben is nevelhetünk az erkélyen, vagy egy forró ablakpárkányon a konyhánkhoz a lehető legközelebb.

 


Ez az oldal a ../angol_receptek/Basil.html címen található anyag magyar fordítása. Ha angolul szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!