"Vendégoldal": Az eredeti fordítása (by flashfy)

Receptek Mauritius-ról

A világ legsokoldalúbb konyhája


Beef Bryani

Hozzávalók:

 • 500 gramm hagyma,

 • 500 gramm sovány marhahús,

 • 1 evõkanál apróra vágott fokhagyma,

 • 1 evõkanál apróra vágott gyömbér,

 • 125 ml növényi olaj, valamint plusz 2 evõkanál extra olaj a rizs készítéséhez,      

 • 1 teáskanál fekete köménymag,

 • 220 gramm sima joghurt,

 • 1 evõkanál tengeri só,

 • 1 teáskanál garam masala,

 • 1 babérlevél,

 • 60 ml tejszín,

 • 2 evõkanál apróra vágott koriander levél.

A rizshez:

 • 315 gramm hosszúszemû basmati rizs,

 • 1/2 teáskanál fekete köménymag,

 • 2 zöld kardamom hüvely,

 • 2 szegfûszeg,

 • 1 kis darab fahéj összetörve,

 • 1 teáskanál só,

 • 1/2 teáskanál sáfrány szál,

 • 2 evõkanál meleg tej.

Elkészítés:

 1. Tegye a rizst egy finom szûrõbe és mossa meg hideg víz alatt, addig, amíg a rajta átfolyó víz tiszta nem marad. Tegye a rizst és elegendõ vizet, ami ellepi egy tálba és hagyja ázni kb. 30 percig.

 2. Ezalatt vágjon fel 250 gramm hagymát, majd tegye félre. A maradék hagymát vágja fel apróra. Vágja fel a húst nagyobb kockákra.

 3. Tegye a fokhagymát és a gyömbért egy mozsárba és a mozsártörõvel zúzza össze egyenletes pasztává, vagy egy széles pengéjû kés oldalával zúzza össze.

 4. Forrósítson fel 60 ml olajat egy vastag falú nyeles serpenyõben, vagy egy tûzálló tálban közepes láng felett és süsse a szeletekre vágott hagymát kb. 10 percig, idõnként megkevergetve, amíg sötétbarna és ropogós nem lesz. Lyukas szedõkanállal szedje ki a hagymát szívópapírra.

 5. Ugyanebben az olajban nagy láng felett keverés közben süsse a fekete köménymagot, a fokhagyma és gyömbér keverékét és az apróra vágott hagymát, amíg a hagyma meg nem puhul.

 6. Adja hozzá a marhahúst és folytassa keverés mellett a sütést, amíg a hús kifehéredik és egy kissé megsül. Fedje le az edényt, csökkentse a lángot és lassú tûzön párolja az ételt kb. 5 percig.

 7. Keverjen hozzá 250 ml vizet, a joghurtot, sót, a garam massalát és a babérlevelet, majd lefedve az edényt forralja fel az ételt. Csökkentse a lángot és párolja lassú tûzön kb. 45 percig, amíg az összes levet magába nem szívta és a hús meg nem puhult. Ha a folyadék a hús megpuhulása elõtt elpárologna, keverjen hozzá egy kevés vizet, majd folytassa a párolást. Ha a hús elõbb puhulna meg, minthogy a folyadékot teljesen magába szívta volna, akkor távolítsa el a húsdarabokat a szószból, és fõzze a keveréket fedõ nélkül, nagy láng felett, idõnként megkeverve, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon, addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor rakja vissza a húst.

 8. Húzza félre a tûzrõl és keverje hozzá a tejszínt, a ropogós hagymakarikákat és az apróra vágott korianderlevelet. Tegye félre.

 9. Ezalatt, amíg a húsos keverék lassú tûzön párolódik, csepegtesse le a rizst.Forrósítsa fel az olajat nagy lángon egy másik vastagfalú serpenyõben, vagy tûzálló tálban, majd tegye bele a fekete köménymagot, a kardamom hüvelyeket, a szegfûszeget és a fahéjat.

 10. Amikor a magok pattogni kezdenek, adja hozzá a lecsepegtetett rizst, és keverje össze, hogy minden rizsszem olajos legyen. Ekkor keverjen hozzá 750 ml vizet és forralja fel.  Fedje le az edényt, csökkentse kicsire a lángot és párolja kb. 8 percig, amíg az összes folyadékot magába nem szívta és a rizs majdnem megpuhult.

 11. Ezalatt áztassa a sáfrányt a meleg tejbe. Kb. 30 perccel a tálalás elõtt melegítse elõ a sütõt 150 °C-ra.

 12. Terítse el a marhahúsos keverék felét egy szorosan lezárható, vízzel kiöblített sütõtál, vagy hõálló tál aljára. Tegye rá a rizs felét, majd ismételje meg a maradék hússal és rizzsel. Kanállal locsolja meg a tetejét a sáfrányos tejjel. Fedje le és süsse a sütõben kb. 30 percig. Jó étvágyat!

Más receptek Mauritius-ról angolul

A Mauritiuson lakók étkezési szokásaira szükségszerûen jellemzõ ezeknek az embereknek az etnikai sokfélesége. Kreol rougailles, indiai curry-k, muslim bryani-k, kínai édes-savanyú, francia ízletes könnyû ételek, angol szalonnás tojás, ...... csak kérje és már meg is kapja itt. A kreol konyha alapvetõ alapanyagai a paradicsomok (mint "pommes d'amour" ismert), hagymák, gyömbér, fokhagyma és a chili-ipaprikák. A pálmaszív és Camarons (hatalmas rákok), a szarvashús és a vaddisznó a francia konyha kedvenc nyersanyagai. A friss hal és a tenger gyümölcsei alapvetõk a kínai konyhában.

.

A házilag összetört fûszerek tradicionális keverékei az indiai, szájat égetõ curry-k mártásalapját képzik. A fûszerek finom keveréke és az alapanyagok árnyalt összeállítása jellemzi az eseményfüggõ muszlim konyhát. Egész évben bõségesen megtalálható, helyben termesztett zöldségek és gyümölcsök körítik az ínycsiklandozó finomságok színes választékát.


Receptek Mauritiusról. Receptek Mauritiusról.

Fokozatosan további receptek kerülnek ide a késõbbiek során. Küldje el nekünk kedvenc ételeinek leírását és mellékelni fogjuk a recepteket. Kérjük ossza meg másokkal is kedvenc ételeinek leírását.

Angolul ossza meg velünk is. Egyszerûen küldje el email-ben.


Tervezte és programozta Madeleine and Clancy Philippe.
Lefordította : FY

Information contained in this homepage is given as supplied and in good faith. No responsibility is taken for any losses or misgivings which may arise from the use of any supplied information. We welcome emails bringing to our attention any inaccuracies or suggestions for improvement.

Copyright Clancy J Philippe - Compiled January 1997


Ez az oldal a http://people.enternet.com.au/~philippe/bebrya.htm (Internet), vagy a A page on Mauritian cuisine, cooking and recipes from Mauritius (helyi) címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Ha a vendégkönyvet szeretné megnézni, vagy írni szeretne a vendégkönyvbe, itt teheti meg!  
 Sign Guestbook  
View Guestbook (Vendégkönyv megtekintése)

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!