A görögök és a rómaiak csak a leveleit használták, a Viktoriánus korban, mint hajöblítõt használták a gyökerét. Napjainkban leginkább, mint az orosz Borscs leves alapanyagaként ismerjük, valamint saláták színes összetevõjeként. Nagyon finom savanyúságnak is. Ebben a receptben a céklát csípõs, illatos tormamártással tálaljuk. Gazdag húsételekhez, kacsához, vadhoz adhatjuk.
4 - 6 személyre
Szükséges
anyagok
· 6 db közepes cékla
· 1 x 150 gr natúr joghurt
· 10 ml tormakrém (csípõs)
· 2,5 ml Dijoni-mustár (1/2 teáskanál)
· só és frissen õrölt bors
1. Vágja le a céklák tetejét és a csúcsát, majd alaposan mossa meg. Tegye egy edénybe, öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje, forralja fel és hagyja lassan fõni fedõ alatt, kb. 1 órát, vagy amíg meg nem puhul. |
2. Keverje össze a joghurtot, a tormakrémet és az ízesítõket. |
3. Csepegtesse le a céklákat, majd vékonyan hámozza meg, ha már annyira kihûlt, hogy meg tudja fogni. |
4. Vágja négyfelé és öntse rájuk az elõkészített szószt. Azonnal tálalja apróra vágott metélõhagymával megszórva. |
Variációk:
Mikrohullámon készítve sok fõzési idõt takaríthatunk meg. Készítse elõ az elõbbiek szerint a céklát. Tegye egy mikrohullámú sütõben használható edénybe 150 ml vízzel. Fedje le és fõzze 15 - 20 percig 800 W-s álláson (általában ez a maximális fokozat), vagy amíg meg nem puhul, 5 percenként megfordítva a céklákat. Hagyja utána legalább 5 percig állni.
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!