· 6-8 személy részére ·
Szükséges anyagok
1 (~30 dkg) |
nagy cékla, vékony csíkokra vágva |
1 evõkanál/ |
ecet, lehet borecet is |
25 gr/ |
szalonnazsír |
2 teáskanál |
cukor |
2 |
közepes fej hagyma, apróra vágva |
2 |
paradicsom, összevagdalva |
1 |
sárgarépa, karikára vágva |
1 |
fehérrépa, vagy fél paszternák, karikára vágva |
25gr/ |
enyhén sós vaj |
1/2 (60 dkg) |
közepes káposzta, 0,5 cm-es csíkokra vágva |
450 gr/ |
krumpli, megtisztítva, 2x2 cm-es kockára vágva |
2,2 liter/ |
jóminõségû marhahúsleves |
5-6 szem |
bors |
3 |
szegfûbors |
3 |
babérlevél |
1 fej |
fokhagyma, megtisztítva, apróra vágva |
|
friss petrezselyemzöld, apróra vágva |
só és õrölt bors ízlése szerint | |
150 gr (5 oz) |
tejföl |
1. Tegye a csíkokra vágott nyers céklát, ecetet, egy kevés szalonnazsírt, cukrot, az összevágott paradicsomot egy edénybe és fõzze lassú lángon fedõ alatt kb. 5 percig. A hagymát, a répát, a fehérrépát dinsztelje meg vajon.
2. A csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott krumplit párolja a marhahúslevesben kb. 15 percig. Adja hozzá a céklás keveréket, az elõsütött zöldséget, a borsot, a szegfûborsot és a babérleveleket, majd fõzze további 10 percet.
3. Adja hozzá az összevagdalt fokhagymát, a maradék szalonnazsírt és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
4. Hagyja a borscsot fõni és érlelõdni alacsony lángon és nagyon lassan kb. 4 1/2 órát. Hagyja hûlni kb. 12-18 órát.
5. Tálalás elõtt óvatosan melegítse fel és ízlés szerint adjon hozzá kb. 1 teáskanál tejfölt, mindenkinek a tányérjába. Tálalja egy kevés szeletekre vágott sötét rozskenyérrel.
Megjegyzés: Gyakorlott háziasszonyok az eredeti recepttel ellentétben nem szentségtelen, ha ésszerûsítik az elkészítés bonyolult sorrendjét!
Ez az oldal az \angol_receptek\borscht.html címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!