HÁZI KÉSZÍTÉSŰ GÖRÖG JOGHURT

A görögök már több ezer éve fogyasztják a saját maguk készítette joghurtjukat.
Az áruházakban, boltokban kínált joghurtokra rá se nézzünk, egyszerűen készítsük el a saját változatunkat!  
 

16 csészényi mennyiséghez

  1. Melegítsűk elő a sütőt 200°F/~93°C fokra. Egy nagyobb fazékban közepes láng felett kevergetve forraljuk fel a tejet. Csökkentsük a hőmérsékletet annyira, hogy a forrás határán tartsuk a tejet további 15 percig kevergetve. Vegyük le a tűzről, tegyük félre, de ne fedjük le.
  2. Egy konyhai hőmérővel mérve hagyjuk a tejet lehülni 110°F – 115°F (43 – 46 °C fokra). Amikor elértük ezt a kívánt hőmérsékletet, egy 1/2 csészényi meleg tejjel egy  kisebb tálban keverjük össze a 1/2 csészényi joghurtunkat. Keverjük simára, majd kevergetve öntsük hozzá a fazékban lévő langyos tejünkhöz.  Keverjük egyenletesre.
  3. Kapcsoljuk le a sütőt. Adagoljuk szét zárható tároló edényekbe a keverékünket (lehet műanyag edényt is használni, hiszen a sütőnk már alacsony hőmérsékleten van) és az edényeket egy sütőlapra állítva tegyük a sütő közepére.  A joghurtunk kb. 8 - 12 óra múlva besűrűsödik (ellenőrizze kb. 8 óra elteltével). 
  4. Ha elkészült fogyasztás előtt tegye hűtőszekrénybe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egész éjszakára hűlni hagyja.  Ez a joghurt hűtőszekrényben akár 2 hétig is nyugodtan eltartható. 
 

Miért fogyasszunk joghurtot (ha lehet minél többet)

A joghurtot könnyebben megemésztjük, mint a tejet, és nagyon jó hatással használhatjuk az emésztő rendszerünk, beleink egészségének megőrzéséhez. Ez az immunrendszer erősítő táplálék gazdag protein forrás és nagyon sok kalciumot tartalmaz, valamint segíti a B vitaminok felszívódását a szervezet számára. Egyen joghurtot minden nap! Egészségére!

This page translated into English on Angol változat. Click on this underlined address to have it in English.

Source : https://www.scribd.com


2021-May-23

Segítségre van szüksége a recepttel kapcsolatban (pénzbe sem kerül és egyszerű!)

Kérdése van? Az Email címet a nyitólapon találja!