Gulyásleves

(Forrás - házi receptjeink)

· 6 személy részére ·

Szükséges anyagok

1 kg

marhahús, lábszár, vagy leveshús

6 evõkanál/
100 g

disznózsír (az eredeti recept szerint,
de használhat más fõzõzsiradékot is)

2-3 közepes/
300 g

tisztított hagyma, apróra vágva

700 g

rózsaburgonya, megtisztítva és
1-1,5 cm-es kockákra vágva

2 gerezd

fokhagyma, összezúzva

1 teáskanál

köménymag

2 evõkanál

erõs pirospaprika (keverhetõ
édes-nemes paprikával, ízlése szerint

10 csészényi/
2,5 liter

marhahúsleves

2 közepes

zöldpaprika, ízlése szerint édes, vagy csípõs

2 közepes

paradicsom, apróra vágva

1 csomó

zellerlevél, összekötve

Tálaláshoz

apróra vágott metélõpetrezselyem

 1. Tisztítsa meg a húst, majd vágja kb. 1x1 cm-es kockákra, tegye félre.
 2. Vágja apróra a hagymát, majd süsse a felforrósított zsiradékban aranybarnára, majd adja hozzá az összezúzott fokhagymát és egy kevés köménymagot (ízlése szerint, jobb ha darált formában, maximum 1 teáskanálnyit)..
 3. Húzza félre a melegrõl, hagyja egy kicsit kihûlni, majd szórja meg egy jó adag pirospaprikával (ízlése szerint, maximum 2 evõkanállal. Keverheti erõssel is, ha szereti). Alaposan keveje össze.
 4. Keverje hozzá a húsdarabokat, a sót, majd tegye vissza a tûzhelyre, pirítsa, közben meg-megkeverve. Ne hagyja túlmelegedni, idõnként adjon hozzá egy kis folyadékot, a levest használva erre a célra, soha ne szárítsa ki. Ha jól átsült a hús, fedje le és párolja.
 5. Hámozza meg a rózsaburgonyát, alaposan mossa meg, majd vágja a hússal kb. azonos méretû kockákra. Amikor a hús megpuhult, adja hozzá a krumplikockákat, a zöldpaprikákat, az összevágott paradicsomot és a maroknyi zellerlevelet, amit elõtte összekötözött. Adja hozzá a megmaradt húslevest és annyi vizet, hogy kb. 3 liter legyen. Fõzze addig, amíg minden átfõ a levesben.
 6. Legvégül, a tálalás elõtt kb. 10 perccel, adja hozzá a házilag készített csipetkét, majd zárja el alatta a lángot. Fedje le és hagyja állni kb. 5 percet, óvatosan keverje össze, távolítsa el a zellerlevél csomót.
 7. Forrón tálalja, egy kevés apróra vágott metélõhagymával.

Csipetke

Szükséges anyagok

1

tojás

100 g

liszt

 1. Készítse el a csipetkét, úgy hogy a lisztet belekeveri a tojásba. Erre a legjobb segítséget egy konyhagép jelentheti. A tészta sûrû és rugalmas lesz. Fedje le egy mûanyag fóliával és hagyja pihenni kb. 1 órát.
 2. Rövid ideig ismét gyúrja át, majd készítsen belõle ceruza vastagságú rudakat, amibõl vágjon le borsó méretû darabokat. Szórja meg egy kevés liszttel, hogy meggátolja összeragadásukat. Hagyja szikkadni egy kicsit felhasználás elõtt. Szárítva, vászonzacskóba kötve remekül eltartható késõbbi felhasználásra.

  Jó étvágyat!


Ez az oldal a  http://www.soupsong.com/rgoulash.html , vagy a HUNGARIAN GOULASH SOUP címen található anyag magyar megfelelõje. Ha angolul szeretné olvasni, klikkeljen a hivatkozásra.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!