FLAMISCHE AUX POIREAUX

(PÓRÉHAGYMA TORTA (French Cookery 16/17 oldal))

6 személyre

Szükséges anyagok

50 gr

vaj

1 kg

póréhagyma,
vékonyra szeletelve

csipetnyi

szerecsendió

só, bors

3

tojás sárgája

125 ml

sûrû tejszín

Pate briseé

375 gr

sima liszt

csipetnyi

175 gr

vaj

1

tojás sárgája

4-6 evõkanál

jéghideg víz

Máz

1

tojás sárgája

1 evõkanál

víz

  1. Készítse el a pate briseé-t. Szitálja a lisztet és a sót egy nagy keverõtálba. Vágja a vajat apró darabokra, dolgozza össze a liszttel, hogy zsemlemorzsa állagú legyen. Keverje hozzá a tojás sárgáját és elegendõ mennyiségû hideg vizet, hogy kellõ puhaságú tésztát kapjon.
  2. Lisztes deszkán gyúrja addig, amíg rugalmas, egyenletes tésztát nem kap. Fedje le és hagyja állni hideg helyen kb. 1 órát. A tészta 2/3-át nyújtsa ki lisztezett deszkán, majd bélelje ki vele a 23 cm átmérõjû, hullámos szélû tortaforma alját, amit elõtte kivajazott. (Szétnyitható tortaforma!)
  3. Olvassza meg a vajat egy vastagabb falú serpenyõben, és fõzze lassú tûzön a póréhagymát, amíg puha és krémes lesz, kb. 30 percig. Néha keverje meg. Adja hozzá a szerecsendiót, ízlés szerint sót, borsot, majd hagyja kihûlni. Keverje össze a tojás sárgákat és a tejszínt, utána keverje a kihûlt hagymához.
  4. Töltse a hagymás keveréket a süteményalapra. Nyújtsa ki a maradék tésztát megfelelõ méretre, hogy pont lefedje a süteményt. Nedvesítse meg a széleit és takarja le vele a süteményalapot. Nyomkodja össze a széleket úgy, hogy lezárja. Kés fokával díszítheti a széleket, majd szurkálja meg a tetejét villával. A leesõ tésztadarabokból készítsen díszítést a sütemény tetejére (levelek, stb.). Verje fel 1 tojás sárgáját és a vizet, ezzel kenje meg a sütemény tetejét a díszítés után. Elõmelegített sütõben, 200 °C-n (6-os állás) süsse kb. 35-40 percig.


Ez az oldal a \angol_receptek\flamischeauxpoireaux.html címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!