FLAMISCHE AUX POIREAUX
(PÓRÉHAGYMA TORTA (French Cookery 16/17 oldal))
6 személyre
Szükséges anyagok
50 gr |
vaj |
1 kg |
póréhagyma,
vékonyra szeletelve |
csipetnyi |
szerecsendió |
|
só, bors |
3 |
tojás sárgája |
125 ml |
sûrû tejszín |
Pate briseé
375 gr |
sima liszt |
csipetnyi |
só |
175 gr |
vaj |
1 |
tojás sárgája |
4-6 evõkanál |
jéghideg víz |
Máz
1 |
tojás sárgája |
1 evõkanál |
víz |
-
Készítse el a pate briseé-t. Szitálja a lisztet
és a sót egy nagy keverõtálba. Vágja a
vajat apró darabokra, dolgozza össze a liszttel, hogy zsemlemorzsa
állagú legyen. Keverje hozzá a tojás
sárgáját és elegendõ mennyiségû
hideg vizet, hogy kellõ puhaságú tésztát
kapjon.
-
Lisztes deszkán gyúrja addig, amíg rugalmas, egyenletes
tésztát nem kap. Fedje le és hagyja állni hideg
helyen kb. 1 órát. A tészta 2/3-át nyújtsa
ki lisztezett deszkán, majd bélelje ki vele a 23 cm
átmérõjû, hullámos szélû
tortaforma alját, amit elõtte kivajazott. (Szétnyitható
tortaforma!)
-
Olvassza meg a vajat egy vastagabb falú serpenyõben, és
fõzze lassú tûzön a póréhagymát,
amíg puha és krémes lesz, kb. 30 percig. Néha
keverje meg. Adja hozzá a szerecsendiót, ízlés
szerint sót, borsot, majd hagyja kihûlni. Keverje össze
a tojás sárgákat és a tejszínt, utána
keverje a kihûlt hagymához.
-
Töltse a hagymás keveréket a süteményalapra.
Nyújtsa ki a maradék tésztát megfelelõ
méretre, hogy pont lefedje a süteményt. Nedvesítse
meg a széleit és takarja le vele a süteményalapot.
Nyomkodja össze a széleket úgy, hogy lezárja. Kés
fokával díszítheti a széleket, majd szurkálja
meg a tetejét villával. A leesõ tésztadarabokból
készítsen díszítést a sütemény
tetejére (levelek, stb.). Verje fel 1 tojás
sárgáját és a vizet, ezzel kenje meg a
sütemény tetejét a díszítés után.
Elõmelegített sütõben, 200 °C-n (6-os
állás) süsse kb. 35-40 percig.
Ez az oldal a
\angol_receptek\flamischeauxpoireaux.html
címen található anyag magyar fordítása.
Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
Segítségre van szüksége?
(Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet
az elsõ oldalon található címre!