GRATIN DAUPHINOIS
RAKOTT KRÉMES BURGONYA (French Cookery 90-91)
Szükséges:
· 1 gerezd fokhagyma, héját lehúzva
· 75 gr puha vaj
· 1 kg "szappanos" krumpli
· só és frissen õrölt feketebors
· frissen reszelt szerecsendió
· 350 ml forró tej
· 250 ml tejszín
-
Vágja fel a fokhagyma gerezdet és dörzsölje
be vele egy nagy mázas hõálló cserépedény
belsejét, hogy átvegye az ízét és
aromáját az elkészülõ étel. Kenje
ki az edényt vastagon a puha vaj egy részével.
-
Hámozza meg a krumplit és szeletelje vékony
karikákra. Terítsen egy réteget az edény
aljára, sózza meg, szórja meg ízlés szerint
borssal, õrölt szerecsendióval. Folytassa a rétegeket
ugyanígy rétegenként fûszerezve, amíg el
nem fogy.
-
Keverje össze a forró tejet és a tejszínt,
öntse a krumplira, úgy hogy majdnem teljesen ellepje.
-
A maradék vajjal szórja meg a tetejét és
elõmelegített sütõben 180 °C-n (4-es
állás) süsse 1 - 1 1/4 óráig, vagy amíg
a krumplik puhák nem lesznek. (Hústûvel ellenõrizheti.)
Állítsa a sütõt 6-os állásra, 200
°C-ra és süsse még kb. 10 percig, amíg a teteje
barna, ropogós nem lesz.
Tálalja melegen, egyenesen a sütõedényben.
Segítségre van szüksége?
(Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet
az elsõ oldalon található címre!