GRATIN DAUPHINOIS

RAKOTT KRÉMES BURGONYA (French Cookery 90-91)

Szükséges:

· 1 gerezd fokhagyma, héját lehúzva

· 75 gr puha vaj

· 1 kg "szappanos" krumpli

· só és frissen õrölt feketebors

· frissen reszelt szerecsendió

· 350 ml forró tej

· 250 ml tejszín

  1. Vágja fel a fokhagyma gerezdet és dörzsölje be vele egy nagy mázas hõálló cserépedény belsejét, hogy átvegye az ízét és aromáját az elkészülõ étel. Kenje ki az edényt vastagon a puha vaj egy részével.
  2. Hámozza meg a krumplit és szeletelje vékony karikákra. Terítsen egy réteget az edény aljára, sózza meg, szórja meg ízlés szerint borssal, õrölt szerecsendióval. Folytassa a rétegeket ugyanígy rétegenként fûszerezve, amíg el nem fogy.
  3. Keverje össze a forró tejet és a tejszínt, öntse a krumplira, úgy hogy majdnem teljesen ellepje.
  4. A maradék vajjal szórja meg a tetejét és elõmelegített sütõben 180 °C-n (4-es állás) süsse 1 - 1 1/4 óráig, vagy amíg a krumplik puhák nem lesznek. (Hústûvel ellenõrizheti.) Állítsa a sütõt 6-os állásra, 200 °C-ra és süsse még kb. 10 percig, amíg a teteje barna, ropogós nem lesz.

Tálalja melegen, egyenesen a sütõedényben.


Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!