RÉTI KÖMÉNY
(keménymag, köménymag, konyhakömény)
(Carum Carvi)

CARAWAY - Patricia G. Solley honlapjáról, 1997

http://www.soupsong.com/fcaraway.html

Valószínûleg Ázsiából származik, Európában már nagyon régóta termesztik és az orvosok régóta rendelik ezt a növényt szélgörcs ellen (képzeljék csak azokat a gázokkal küszködõ embereket, amint ezeket a magvakat rágcsálják). Úgy tartják, hogy az étvágyat is javítja - valamint toroköblögetésre is használták torokgyulladás enyhítésére. Erzsébet korabeli idõkben az ételek többségében szerepelt, mint ételízesítõ - valamint alapvetõ összetevõje volt a szerelmi bájitaloknak. A 18. század tájékán karógyökerét a paszternák helyettesítésére használták - hihetetlen, de legalább olyan népszerû zöldségféle volt az emberek körében, mint napjainkban a burgonya. A 19. században Amerikában gyökerét rendszeresen adták a gyerekeknek csuklás ellen. A növény maga egy csupasz, kétnyári növény, amely kb. 2 láb (60 cm) magasra nõ, a szára üreges szerkezetû. Az elsõ évben petrezselyemszerû levelei nõnek; a második évben ernyõszerûen, apró, fehér virágokat hoz, melyekbõl hajó formájú termések lesznek. A "magokból" (valójában ez maga a termés, amit megszárítanak) kivont olaj -carvone- és -limonene- tartalmú, az utóbbi az a kémiai anyag, amely a citromban, narancsban és a kaporban is megtalálható. Az olajnak ez az ízanyaga jellemzi az észak-európai likõrt, a "Kummel"-t.

CARAWAY, WILD CUMIN, CARVIES - Gernot Katzer oldalaiból

http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/index.html

Származási hely: Közép Európától egészen Ázsiáig, nem tisztázott, habár valóban õshonos Európában. Napjainkban különösen Hollandiában, Kelet-Európában és Németországban termelik. A köménymag az a fûszer, amely a dél-német, vagy osztrák ételeknek, legyenek azok húsételek, zöldségfélék, vagy rozskenyér, megadja jellegzetes ízét. Az igazi rajongók az egész termést használják, de õrölt formájában is nagyon erõsen aromás fûszerféle. A köménymag aromája a legtöbb fûszerfélével nem harmonizál, de a fokhagymával együttes használata nagyon hatásos és kedvelt Ausztriában és Németország déli területein a húsfélék esetén (pl. ilyen a sült disznóhús, a Schweinsbraten) és a zöldségfélék. A német Sauerkraut (a tejsavas erjesztéssel készített savanyú káposzta) mindig köménymagos (és boróka) ízesítéssel készül. A savanyítatlan fõtt káposzta köménymag nélkül elveszti karakterét. A köménymag egy furcsa fûszer, ha túl sokat használunk belõle, akkor eluralkodik az ételen és íze kellemetlenné válhat, különösen azok számára, akik még nem szoktak hozzá a köménymagban dús ételekhez (jellemzõ ez a gyerekekre, a legtöbben az utolsó szemet is kipiszkálják az ételbõl). Ebben az esetben az õrölt köménymag használata használható kompromisszum lehet, egy másik hasznos, javasolható megoldás, ha a magokat egy vékony lenvászonanyag darabkájába csomagoljuk (vagy egy teatojásba) és így tálalás elõtt el tudjuk azt távolítani. A köménymag elég jelentõs Észak-Afrika konyháiban, fõként Tunézia esetén. A tuniszi harissa, amely szárított chilibõl készített csípõs ízesítõ krém, különbözõ receptjeiben említik a köménymagot, ugyanez igaz egy hasonló készítményre, a zhoug-ra, melyet Jemenben találhatunk meg. Az említett területeken kívül a köménymag használata eléggé szokatlan. Ha egy a Közel-Keletrõl, Indiáról, vagy Távol-Keletrõl szóló könyvben utalást találna a köménymagról, akkor annak a legvalószínûbb magyarázata a fordítás hibája, és ebben az esetben ezt római köménynek kell olvasnia. Ugyanez vonatkozik a Biblia néhány fordításában található köménymag utalásokra is.

Caraway Seed - Penzeys Spices - Catalog of Seasoning -

http://www.penzeys.com

A korai görögök ismerték azt a tulajdonságát, hogy képes az elrontott gyomrot megnyugtatni, és olyan ételek ízesítéséhez használták, melyeket nehéz volt megemészteni. Napjaink jóhiszemû szakácsai folytatják ezt a hagyományt, és köménymagot adnak a rozskenyérhez, a káposztából készített ételekhez (Sauerkraut - savanyú káposztához és a coleslaw, káposztasalátához), a disznóból készült ételekhez, a sajtszószokhoz, krémlevesekhez, libákhoz és kacsákhoz. A németek köménymaggal ízesítik a Kümmel nevû likõrjüket, melyet nehéz ételekhez kínálnak.

Caraway - a One Planet oldalairól -

http://www.oneplanetnatural.com

A petrezselyemfélék (Apiaceae, vagy ernyõsvirágzatúak) családjába tartozó kétnyári Carum carvi szárított termése, melyet általában magnak neveznek, Európából és Nyugat-Ázsiából származik és már az ókorban is termesztették. A köménymagnak jellegzetes aromája van, amely az ánizséra emlékeztet, és kissé csípõs, meleg íze. A köménymag adja meg a rozskenyerek jellegzetes ízét. Használják húsételek, kenyerek, sajtok és olyan zöldségek és alapanyagok ízesítésére, mint amilyen a savanyú káposzta és a káposzta. A legtöbb köménymagot Kelet-Európában, Hollandiában és Egyiptomban termesztik. Egyforma alakja, egyenletes színe és olajtartalma miatt a holland köménymagot tartják a legjobb fajtának. A köménymagot tarják Európában a legrégebben termesztett és használt ízesítõszernek. A magok legkorábbi használatára utaló nyomokat Svájcban találták meg, a legrégebbi tóparti lakóházmaradványok szemetében. Dioscorides, a híres görög orvos már az elsõ században javasolta a használatát "sápadt lánykák" részére erõsítõ szerként. A középkorban a köménymagot már Európa-szerte termesztették, még Shakespeare is említést tesz róla mûveiben. Hatékonyságát, tulajdonságait már az ókori egyiptomiak, egykori görögök és rómaiak is ismerték. Népszerû volt a középkorban és Shakespeare idejében is, úgy tartották, hogy képes megóvni a szerelmeseket a tévelygéstõl, és a szerelmi bájitalok kedvelt hozzávalója volt. A köménymagos sütemény készítése ("Caraway seed cake") hagyományszámba megy Angliában. A növénynek finoman szárnyalt levelei vannak, összetett ernyõs virágzata apró fehér virágokkal. A termés, vagy mag színében a világosbarnától a sötétbarnáig változhat, sarló alakú, melynek mérete kb. 0,2 inch (5 mm) hosszú, 5 jól látható, rajta hosszában végigfutó redõvel. Az illóolajtartalma megközelíti az 5 százalékot, legfontosabb alkotóelemei a d-carvone és a d-limonene. Illóolaját alkoholtartalmú italok ízesítésére használják, mint amilyen az Aquavit és a Kümmel. Felhasználják még gyógyszerekben, gyógyhatású termékekben, mint élénkítõ, stimuláló anyagot és szélhajtószert.


Ez az oldal a   címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

2003-01-05

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!