HOGYAN HASZNÁLJUK A FÛSZERFÉLÉKET ÉS A ZÖLDFÛSZEREKET A MINDENNAPI KONYHAI GYAKORLATBAN

Caravan Spice Company - http://www.caravanspice.com

A "fûszer" szó egy gyûjtõnév, mely nem egyféle anyagot takar, hanem különféle kategóriákat.

A fûszerfélék kérgekbõl, gyökerekbõl, gyümölcsökbõl, vagy az évelõ növények bogyóterméseibõl származnak. Ilyenek pl. a fahéj kérge, a gyömbér gyökere, a szerecsendió a termésbõl és a bors a bogyófélék közül.

A zöldfûszerek az egynyári növények és az évelõ, alacsonynövésû bokrok, cserjék levelei (pl. bazsalikom, majoránna, tárkony, kakukkfû, rozmaring, stb.).

A fûszeres magok kedves, csipkés egynyári növények magjai (pl. ánizs, borzaskata /"love-in-a-mist"/, réti kömény, ánizskapor, koriander, stb.).

Az ízesítõszerek/fûszerkeverékek általában fûszerfélék és/vagy zöldfûszerek és/vagy magvak keverékei. Ezek általában egy bizonyos célból készülnek (pl. szárnyas fûszerkeverék, Cajun fûszerkeverék, Provanszi fûszerek, citromos, kapros tengergyümölcsei fûszerkeverék, curry, chilli, stb.).

Mennyit használjunk: Általában a szárított zöldfûszerekbõl 1/4 teáskanálnyit minden 4 adaghoz. A közismert "csipetnyi" fogalma általában kb. 1/4 teáskanálnak felel meg. Ha túl sokat használ, az elronthatja az ételt, tehát csak módjával. A keverékbõl általában többre van szükség, kb. 2 teáskanál - 1 evõkanálra minden 4 adaghoz. Jegyezze meg, ha kevésnek bizonyul, azt késõbb még lehet pótolni.

Hogyan használjuk: Mielõtt a receptben elõírt, kimért zöldfûszer mennyiséget az ételhez adnánk, tenyerünkben másik kezünk ujjhegyeivel morzsoljuk össze a leveleket. Ez kiszabadítja fûszerfélék, vagy a zöldfûszerek ízeit.

Mikor használjuk: Az olyan fõtt ételek, mint a pörköltek, raguk, levesek és szószok akkor a legjobb ízûek, ha a fûszereket a fõzés utolsó órájában kerülnek az ételbe. A nem fõzött ételek, mint amilyenek a saláta öntetek, gyümölcsök és gyümölcslevek számára idõ kell, hogy az ízek "összeházasodhassanak" (magyarul, hogy összeérhessenek), a zöldfûszereket a tálalás elõtt a lehetõ legkorábbi idõpontban használjuk.

Melyiket használjuk: A megfelelõ fûszerféle, vagy zöldfûszer bármely ételféleség esetén az, amelyik önnek a megfelelõ ízérzetet nyújtja. Az ízesítés nem egy egzakt tudomány, hanem egy érzésekkel teli mûvészet. Amikor egy új fûszerféleséggel, vagy zöldfûszerrel kísérletezik, morzsoljon el egy kicsit és hagyja megmelegedni a tenyerében, majd szagolgassa és kóstolja meg. Ha kellemesen ízletes, akkor lehetünk merészek és vakmerõek. Ha nagyon erõs és pikáns, akkor csak óvatosan használja az elsõ felhasználási kísérletnél!


Ez az oldal a    címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Ha ezzel a fordítással kapcsolatosan megjegyzése van, kérem ossza meg velem.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!