Fõzzünk együtt

JÓKAI BABLEVES

Kádas Lajos: HÍRES EMBEREK - HÍRES ÉTELEK és a VILÁGHÍRÛ MAGYAR ÉTELEK nyomán

Hozzávalók

· 400 gramm száraz bab

· 400 gramm debreceni páros kolbász

· 1 db füstölt sertéscsülök (kb. 500 gramm)

· kb. 2 liter víz

· 100 gramm zsír

· 80 gramm liszt

· 6 dl tejföl

· 200 gramm sárgarépa

· 150 gramm petrezselyemgyökér

· 120 gramm zeller

· 60 gramm vöröshagyma

· 200 gramm zöldpaprika

· 100 gramm paradicsom

· 2 babérlevél

· só, paprika

· 2-3 gerezd fokhagyma

· petrezselyemzöld

· ecet

· csipetke

1. Áztassa a babot kb. 1 napot. A csülköt fõzze puhára. Pirítsa az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd párolja együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt.

2. Öntse hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldara-bolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózza.

3. Süsse meg a kolbászt, majd vágja karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsen világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsen meg, majd keverje hozzá az összezúzott fokhagymát.

4. Ha a bab megpuhult rántsa be a levest. Ha ismét felforrt, habarja be a tejföl nagyobbik fe-lével, ízesítse kevés ecettel, adja hozzá a kolbászkarikákat és fõzzön bele csipetkét. Ha szükséges hígítani adjon hozzá meleg vizet.

5. Tálaláskor darabolja fel a melegen tartott, kicsontozott, apró kockákra vágott csülökhúst, és arra merje rá a forró levest. Néhány kanál tejfölt adjon hozzá a tányérokba.


Ez az oldal a címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.

Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)

Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!