JÓKAI BABLEVES
Kádas Lajos: HÍRES EMBEREK - HÍRES ÉTELEK és a VILÁGHÍRÛ MAGYAR ÉTELEK nyomán
· 400 gramm száraz bab
· 400 gramm debreceni páros kolbász
· 1 db füstölt sertéscsülök (kb. 500 gramm)
· kb. 2 liter víz
· 100 gramm zsír
· 80 gramm liszt
· 6 dl tejföl
· 200 gramm sárgarépa
· 150 gramm petrezselyemgyökér
· 120 gramm zeller
· 60 gramm vöröshagyma
· 200 gramm zöldpaprika
· 100 gramm paradicsom
· 2 babérlevél
· só, paprika
· 2-3 gerezd fokhagyma
· petrezselyemzöld
· ecet
· csipetke
1. Áztassa a babot kb. 1 napot. A csülköt fõzze puhára. Pirítsa az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd párolja együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt.
2. Öntse hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldara-bolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózza.
3. Süsse meg a kolbászt, majd vágja karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsen világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsen meg, majd keverje hozzá az összezúzott fokhagymát.
4. Ha a bab megpuhult rántsa be a levest. Ha ismét felforrt, habarja be a tejföl nagyobbik fe-lével, ízesítse kevés ecettel, adja hozzá a kolbászkarikákat és fõzzön bele csipetkét. Ha szükséges hígítani adjon hozzá meleg vizet.
5. Tálaláskor darabolja fel a melegen tartott, kicsontozott, apró kockákra vágott csülökhúst, és arra merje rá a forró levest. Néhány kanál tejfölt adjon hozzá a tányérokba.
Ez az oldal a címen található anyag magyar fordítása. Ha eredetiben szeretné olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!